uživo: Rat u ukrajini

Kremlj: Znamo tko stoji iza napada dronom na Putina, mi smo toga svjesni

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, hina
04.05.2023.
u 22:06
Dio pogona naftne rafinerije na jugu Rusije zapalio se nakon napada dronom, objavila je ruska državna agencija Tass rano u četvrtak pozivajući se na lokalne hitne službe
Pogledaj originalni članak

Vođa plaćeničke ruske vojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u srijedu da vjeruje kako je obećana ukrajinska protuofenziva već započela te da njegove snage promatraju pojačanu aktivnost duž fronte. U audio poruci koju je objavila njegova tiskovna služba na društvenim mrežama, Prigožin je rekao da će "aktivna faza" protuofenzive započeti u sljedećim danima.

Tijek događaja: 

22:06 - Oko 20 sati u Kijevu je aktivirana zračna uzbuna koja je trajala 20-ak minuta. Za to su vrijeme građani prijavili brojne eksplozije i zvukove pucanja, a nad gradom je oboren najmanje jedan dron.

>>OPŠIRNIJE

14:07 - Kremlj je u četvrtak rekao kako zna da papa Franjo razmišlja o načinima zaustavljanja sukoba u Ukrajini, ali da nije upoznat ni s kakvim detaljima mirovnog plana Vatikana. Otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. Franjo je ponudio da bude posrednik između Moskve i Kijeva i gotovo svaki tjedan pozivao na mir. Prošle nedjelje rekao je da je Vatikan uključen u mirovnu misiju u pokušaju da se riješi sukob, ali da to "još nije javno".

"Znamo da Papa stalno razmišlja o miru i znamo da Papa razmišlja o tome kako se taj sukob može okončati", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

"No nismo upoznati ni s kakvim detaljnim planovima koje je u tom kontekstu predložio Vatikan", rekao je Peskov novinarima u telefonskom razgovoru.

Na povratku s putovanja u Mađarsku u nedjelju navečer, Franju je novinar upitao mogu li mađarski premijer Viktor Orban i dužnosnici Ruske pravoslavne crkve (RPC) ubrzati mirovni proces u Ukrajini i organizirati sastanak Pape i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Misija je u tijeku, ali još nije javna. Kad bude javna, otkrit ću je", odgovorio je Papa.

Franjo je dodao da je o Ukrajini razgovarao s Orbanom i s mitropolitom Hilarionom, glavnim predstavnikom RPC-a u Budimpešti i Antonijevim prethodnikom na čelu vanjskih odnosa RPC-a.

No čini se da su njegove riječi iznenadile i Kijev i Moskvu, pri čemu su i jedni i drugi rekli da ne znaju ništa o bilo kakvoj Papinoj mirovnoj inicijativi koja se sprema.

Ni Papa ni vatikanski ured za tisak od tada nisu pojasnili komentare.

Franjo (86), ranije je rekao da želi posjetiti Kijev, ali i Moskvu u mirovnoj misiji.

Vrhovni poglavar RPC-a, patrijarh Kiril, bliski je Putinov saveznik i u potpunosti podupire rusku invaziju na Ukrajinu kao bedem protiv Zapada koji naziva dekadentnim.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se s Papom u Vatikanu prošli tjedan i rekao da je razgovarao o "formuli mira" koju je iznio predsjednik Volodimir Zelenskij. Također je rekao da je ponovio poziv Papi da posjeti Kijev.

12:05 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je rekao da je reakcija ruskog predsjednika Vladimira Putina na incident s dronom u Kremlju bila "smirena". Tass citira Peskova koji je rekao: "Vi znate da predsjednik uvijek zadržava smirenost, staloženost, jasnoću u procjenama i zapovijedima koje daje u teškim, ekstremnim situacijama. Po tom pitanju se nije dogodilo ništa novo. Uobičajeno, radno okruženje. Svi rade, svi su na svojim mjestima".

Dodao je da je planiran sastanak Vijeća sigurnosti u petak, a ne odgovor na ono što se činilo kao napad dronom.  "Prema planu, predsjednik sutra, u petak, ima operativni sastanak sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti . Bilo je planirano, to će se i održati. Naravno, s velikom sigurnošću možemo pretpostaviti da će se ova tema dotaknuti", kazao je

Peskov nije komentirao kada su ga mediji pitali smatra li Rusija Volodimira Zelenskog legitimnom vojnom metom.

Peskov je dodao da Rusija zna da se "odluke o takvim terorističkim napadima donose u Washingtonu" te da Kijev "samo provodi te odluke". Rekao je da "Washington definitivno stoji iza ovog napada, mi smo toga svjesni."

11:14 - Stanovnici ključnog južnog ukrajinskog grada Hersona opskrbljivali su se hranom i vodom nakon još jedne noći teškog ruskog granatiranja i prije najavljenog 56-satnog policijskog sata koji je trebao započeti u petak navečer. Brojni su rekli da planiraju ostati u kući prije policijskog sata i planiranog zatvaranja grada, dodajući da su spavali u odjeći ili otišli u skloništa zbog intenziteta ruskog napada. Drugi su rekli da su poslali neke obitelji izvan grada ili su se preselili na sigurnije lokacije dalje od rijeke, jer su rekli da očekuju "nešto veliko" u nadolazećim danima jer su ukrajinske snage također pojačale granatiranje ruskih položaja.

Nasilje u Hersonu značajno je poraslo ovaj tjedan, s 23 osobe ubijene u ruskim udarima u srijedu u regiji, uključujući smrtonosni bombaški napad na supermarket u gradu u srijedu u kojem je ubijeno osam ljudi. Najnovije granatiranje Hersona dolazi usred sve većih nagađanja o vremenu dugo očekivane ukrajinske proljetne protuofenzive za koju su dužnosnici sugerirali da bi mogla biti neizbježna.

10:00 - Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je da su četiri drona korištena u napadu na rafineriju nafte Ilsky u okrugu Seversky u Krasnodaru u Rusiji. Izvještava se da su “korištene četiri bespilotne letjelice. Jedan od dronova nije eksplodirao i bit će izvršena kontrolirana detonacija, rekli su za Tass hitne službe Južnog saveznog okruga.

7:10 - Ukrajinske snage oborile su 18 od 24 bespilotne letjelice lansirane na zemlju tijekom noći, prema Serhiyu Popku, čelniku gradske vojne uprave Kijeva. U priopćenju kijevske gradske uprave rečeno je da su sve rakete i bespilotne letjelice koje su gađale glavni grad Ukrajine po treći put u četiri dana uništene.

6:41 - Gradska državna uprava Kijeva objavila je sažetak jutrošnjih napada na Telegramu, rekavši da nije bilo žrtava niti "uništavanja stambenih objekata ili infrastrukture".

"Još jedan zračni napad u Kijevu. Naš grad nije osjetio ovako gusti intenzitet napada od početka ove godine! Noćas je agresor ponovno izvršio složeni zračni napad na glavni grad. (U glavnom gradu uzbuna je trajala više od 3,5 sata.) Rusi su napali Kijev baražnim streljivom i projektilima tipa Shahed, vjerojatno balističkog tipa. (Konačni tip korištenih projektila bit će utvrđen tek nakon pregleda posmrtnih ostataka). Prema preliminarnim informacijama, u zračnom prostoru Kijeva naše snage protuzračne obrane uništile su sve neprijateljske rakete i bespilotne letjelice! Podaci se provjeravaju. Prema operativnim izvješćima, nije bilo stradalih među civilnim stanovništvom, niti razaranja stambenih objekata i infrastrukture", kaže se u priopćenju.

6:34 - Dio pogona naftne rafinerije na jugu Rusije zapalio se nakon napada dronom, objavila je ruska državna agencija Tass rano u četvrtak pozivajući se na lokalne hitne službe.  Tass je rekao da se incident dogodio u rafineriji Ilsky u blizini crnomorske luke Novorosijsk. Citirao je izvor koji je rekao da gori rezervoar goriva, ali nije dao detalje.

Ukrajina rijetko preuzima odgovornost za ono što Moskva kaže da su česti napadi bespilotnim letjelicama Ukrajine na njezinu infrastrukturu i vojne ciljeve, posebno u regijama blizu Rusije.

Prošlog je lipnja rafinerija nafte Novošahtinsk u ruskoj regiji Rostov, koja graniči s Ukrajinom, obustavila rad nakon što su dvije bespilotne letjelice napale njezina postrojenja. 

Hitne službe su rekle da su ugasile požar nešto više od dva sata kasnije, izvijestila je rano jutros novinska agencija TASS.

TASS je rekao da se incident dogodio u rafineriji Ilsky u blizini crnomorske luke Novorossiysk u regiji Krasnodar. Dan ranije, skladište goriva dalje na zapadu zapalilo se u blizini mosta koji povezuje rusko kopno s okupiranim poluotokom Krim.

"Druga turbulentna noć za naše hitne službe", napisao je guverner Krasnodara Veniamin Kondratyev na Telegramu, dodajući da su u rafineriji Ilsky gorjeli spremnici s naftnim derivatima.

6:20 - Vođa plaćeničke ruske vojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u srijedu da vjeruje kako je obećana ukrajinska protuofenziva već započela te da njegove snage promatraju pojačanu aktivnost duž fronte. U audio poruci koju je objavila njegova tiskovna služba na društvenim mrežama, Prigožin je rekao da će "aktivna faza" protuofenzive započeti u sljedećim danima.

Vlada u Kijevu dugo je obećavala protuofenzivu kojom bi počela vraćati teritorij na istoku zemlje koji je Rusija anektirala nakon invazije u veljači 2022. "Vjerujem da je napredovanje ukrajinske vojske već započelo... Vidimo najveću moguću aktivnost i na perimetru i unutar prvih linija", rekao je Prigožin.

"Stoga vjerujem da je sve već počelo. I vjerujem da će sve to u vrlo skoroj budućnosti ući u aktivnu fazu. Moglo bi biti pitanje dana."

Prigožin je kasnije rekao da su njegove snage napredovale 230 metara u borbama koje su zahvatile istočni ukrajinski grad Bakhmut. Razoreni grad, u kojem je nekoć živjelo 70.000 ljudi, bio je pod opsadom gotovo 10 mjeseci.

Reuters nije uspio provjeriti izvješća s ratišta. 

Ponovio je i svoju pritužbu da Moskva ignorira njegove molbe da poveća zalihe granata.

"Ministarstvo obrane nije nam dostavilo topničko streljivo i imamo resurse samo za nekoliko dana", rekao je Prigožin. “Oni ignoriraju sve zahtjeve Wagnera.

6:15 - Kao odgovor na napad bespilotnim letjelicama na Kremlj, brojni su stručnjaci optužili Rusiju za organiziranje događaja pod lažnom zastavom, operacije izvedene s namjerom da se za nju okrivi protivnik.

Udar dolazi u trenutku potencijalne prekretnice u ratu, dok se Ukrajina priprema za pokretanje dugo očekivane protuofenzive.

Zapadni analitičari rekli su da je odgovor Moskve nakon udara bio vrlo koordiniran i postavili su pitanje zašto se nikakva izvješća o eksplozijama nisu pojavila prije službene objave Kremlja, 12 sati nakon što je rečeno da se eksplozija dogodila.

Institut za proučavanje rata (ISW), američki thinktank, rekao je da je Rusija vjerojatno inscenirala napad kako bi naglasila egzistencijalnu prijetnju ruskim građanima i pripremila se za širu mobilizaciju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
07:59 04.05.2023.

Rusija vjerojatno inscenirala napad kako bi naglasila egzistencijalnu prijetnju ruskim građanima i pripremila se za širu mobilizaciju......pitam se gdje je završilo 350.000 rusa nedavno mobilizirano dok se mali diktatorski miš zakopao u dubokom bunkeru negdje u Sibiru .

SE
sedmica
13:34 04.05.2023.

Imalo razuman covjek razumije da je ovaj izrezirani pokusaj 'atentata' na Kremlj i Putina jos jedan korak u staljinisticku proslost.Na dozu svakodnevnog bombardiranja psihe,ti dronovi bi trebali biti 'dokaz'.Put do Kremlja nemoze preletiti vrabac neprimjeceno,kamoli da bi iz Ukrajine stigao neki dron,najobicnija glupost!Rusi se vracaju u vrijeme imperijalistickih spijuna,izdajica majcice Rusije,provokatora,sabotera,neprijatelja koji vreba iza svakog ugla itd itd. Kratka definicija mentalnog stanja tog naroda je, pocetna kolektivna paranoja. Predsjedniku RF treba svjeza krv za rat sa Ukrajinom koja vidi vraga,nikako da stavi glavu na panj. Dakle,novi val mobilizacije je pred vratima,ovisi o Ukrajincima i razvoju situacije na fronti.a taj napad dronovima,naivni neka vjeruju a pametni se ionako smiju jer znaju odakle vjetar puse. Onako usput,koga smeta uloga zapada neka ga smeta,promijeniti nece nista jer na srecu ljudsi pomazu slabijeg,napadnutog.

LE
Levanto
08:40 04.05.2023.

Rusija je izgubila što više nikad ne može vratit. Povjerenje, naklonost. Teški gubitnik.