Rat u ukrajini

Što se događa u Hersonu? Uvode 58-satni policijski sat: 'Ne izlazite, opremite se hranom i lijekovima'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.05.2023.
u 14:02

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova, rekao je u intervjuu da će trupe biti ponovno opremljene i da će proces obuke trajati još dva do tri tjedna.

Ukrajina je formirala osam novih brigada koje će sudjelovati u budućoj protuofenzivi. Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je "potpuno formiralo" početne brigade koje se sastoje od do 40.000 vojnika, ali trebat će im dodatna obuka prije nego što budu spremni za borbu.

Video: Gori rusko skladište goriva kod Krima: Vatrogasci sprječavaju daljnje širenje požara

Tijek događaja: 

14:00 - Rusija tvrdi da je spriječila 'teroristički' napad na Putinov dom. Kremlj je tvrdio da je zaustavio napad dronom na predsjedničku kuću Vladimira Putina, javljaju ruske novinske agencije. "U srijedu navečer kijevski režim je pokušao napasti rezidenciju ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kremlju koristeći bespilotnu letjelicu", stoji u priopćenju, javlja Sky News. Više pročitajte OVDJE.

13:42 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u srijedu u nenajavljeni posjet Finskoj, na sastanke s nordijskim čelnicima kako bi razgovarali o ratu s Rusijom i o odnosima Ukrajine s EU-om i NATO-om, priopćile su vlade nekoliko zemalja u regiji.

"Tema samita je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, kontinuirana podrška nordijskih zemalja Ukrajini, odnos Ukrajine s EU-om i NATO-om te ukrajinska inicijativa za pravedan mir", objavila je švedska vlada.

Zelenski će se sastati s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, kao i s premijerima Švedske, Norveške, Danske i Islanda, prema izjavama iz tih vlada.

12:32 - Stanovnicima Hersona ovoga će tjedna biti zabranjeno napuštati svoje domove na 58 sati prema policijskom satu koji su uvele lokalne vlasti. Policijski sat trajat će od 20 sati u petak do 6 ujutro u ponedjeljak. "Tijekom ovih 58 sati zabranjeno je kretanje i boravak na ulicama grada", rekao je lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

"Grad će također biti zatvoren za ulazak i izlazak."

Pozvao je ljude da se opskrbe hranom i lijekovima prije karantene.

Razlozi policijskog sata bili su nejasni. "Takva privremena ograničenja su neophodna kako bi službenici za provođenje zakona mogli raditi svoj posao i kako vas ne bi doveli u opasnost", rekao je Prokudin, javlja Sky News.

11:38 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio je da njegova zemlja povećava proizvodnju preciznih projektila za upotrebu protiv Ukrajine. Korporacija za taktičke rakete u državnom vlasništvu iznijet će planove za udvostručenje svoje trenutne proizvodnje u bliskoj budućnosti, rekao je Šojgu.

Analitičari su sugerirali da Rusija prelazi na novu taktiku, odlučivši usredotočiti svoje napade na vojnu i industrijsku infrastrukturu. Institut za proučavanje rata sa sjedištem u SAD-u primijetio je promjenu u retorici "usredotočujući se na rusko korištenje preciznih projektila za gađanje ciljeva vojne infrastrukture u pozadinskim područjima Ukrajine".

Rečeno je da je to vjerojatno imalo za cilj "na sličan način izgledati proaktivno i demonstrativno pozitivno rusko djelovanje usred sve veće zabrinutosti u ruskom informacijskom prostoru o potencijalnoj ukrajinskoj protuofenzivi".

11:20 - Dvojica europskih dužnosnika koji su u kontaktu s vojnim čelnicima u Ukrajini izjavili su za Politico da Kijev skriva detalje svoje planirane proljetne ofenzive od saveznika. Rekli su da su ukrajinski kolege zabrinuti zbog navodnog curenja povjerljivih američkih dokumenata u ožujku, za koje se činilo da sadrže osjetljive informacije o ratu u Ukrajini.

Kijev vjerojatno još uvijek dijeli neke osnovne obavještajne podatke sa SAD-om i drugim saveznicima, ali dužnosnici su rekli da pokušava spriječiti široko širenje detalja povezanih s planiranjem na bojnom polju.

11:00 - Najmanje troje civila ubijeno je u ruskom napadu na hipermarket, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Pet osoba također je ranjeno u udaru koji se danas dogodio u južnom gradu Hersonu. Žrtve su bili kupci i zaposlenici hipermarketa, rekao je ministar unutarnjih poslova Ihor Klymenko.

Na fotografiji koju je ministarstvo objavilo na internetu vidi se teško oštećen ulaz u hipermarket i tijelo koje leži na tlu. Ukrajinsko tužiteljstvo priopćilo je da prve informacije pokazuju da su ruske snage također napale grad topništvom.

Grad je oslobođen ruske kontrole u studenom, ali je od tada suočen s kontinuiranim napadima.

9:42 - Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) objavila je da je sedam osoba povezanih s ukrajinskom obavještajnom službom uhićeno na Krimu, javlja državna novinska agencija TASS. Tvrdi se da su napadi na guvernera Krima Sergeja Aksjonova i druge dužnosnike, kojeg podržava Rusija, osujećeni.

Ranije jutros gorjelo je skladište goriva u blizini ključnog mosta koji povezuje kopnenu Rusiju s Krimom. Požar je izbio u blizini Krimskog mosta preko Kerčkog tjesnaca, rekli su ruski dužnosnici. Krim, u južnoj Ukrajini, Rusija je okupirala od 2014. godine. Ukrajina je objavila svoju namjeru povratka Krima u planiranoj protuofenzivi ovog proljeća.

9:15 - Rusija je napala Ukrajinu s 26 bespilotnih letjelica. Snage protuzračne obrane oborile su njih 21 u središtu, jugu i istoku zemlje, izvijestilo je zrakoplovstvo.

U Kropyvnytskyiju noću je napadnuto skladište nafte, u Dnjipru su pogodili upravnu zgradu, a u Mikolajivskoj oblasti napadnuto na naselje Kutsurubsk. 

U Zaporižju je na meti bio privatni sektor: jedna je kuća potpuno uništena, dvije su teško oštećene, a na još oko 40 kuća razbijeni su prozori. Ozlijeđenih nema. Dronovi su također noću napali Kostjantinivku u Donjeckoj oblasti: uništena je seoska kuća i infrastrukturni objekt, oštećeno je pet visokih zgrada.

8:58 - Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je da je požar u naftnom postrojenju u Krasnodaru u Rusiji izazvao "pad drona".  "Cisterna s naftnim derivatima u selu Volna u okrugu Temryuk na Krasnodarskom teritoriju zapalila se zbog pada drona. Javili su nam to iz hitne službe. Objava je popraćena snimkom vatrogasaca na licu mjesta koju je objavio regionalni guverner Veniamin Kondratiev", stoji u objavi na Telegramu.  Žrtava nije bilo.

7:31 - Rusija je pokrenula treću noćnu rundu napada na Kijev u šest dana, rekle su gradske vlasti rano u srijedu, ali sustavi protuzračne obrane uništili su sve njezine bespilotne letjelice, bez izravnih izvješća o žrtvama ili razaranju. Sirene za zračnu uzbunu bile su na snazi nekoliko sati u Kijevu, okolnoj regiji i većem dijelu istočne Ukrajine.

"Svi neprijateljski ciljevi identificirani su i oboreni u zračnom prostoru oko glavnog grada", objavila je vojna uprava Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, navodeći prve detalje.

Rusija je u napadima koristila dronove Shahed iranske proizvodnje, dodaje se. Nije bilo odmah poznato koliko je dronova oboreno.

7:08 - Skladište goriva u blizini ključnog mosta u ruskoj jugozapadnoj regiji Krasnodaru gorjelo je u ranim jutarnjim satima u srijedu, rekao je regionalni guverner, ali nije bilo prvih izvješća o žrtvama, prenosi Reuters. Plamen i crni dim nadvijali su se iznad nečega što je izgledalo kao veliki spremnici ukrašeni crvenim upozorenjima "Zapaljivo" u videozapisima objavljenim na ruskim društvenim mrežama, iako Reuters nije mogao neovisno provjeriti ni izvješća o požaru ni videozapise.

Požar je izbio u selu Volna, u administrativnom okrugu Temryuk, rekao je Veniamin Kondratyev, guverner Krasnodara, koji se nalazi s druge strane Azovskog mora od Ukrajine, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Nalazi se u blizini Krimskog mosta ili mosta u Kerčkom tjesnacu koji povezuje rusko kopno s poluotokom Krim koji je 2014. anektirala od Ukrajine.

"Ulažu se svi napori da se spriječi daljnje širenje požara", dodao je Kondratjev dodajući da nema opasnosti za stanovnike sela

Incident se dogodio nakon što je rano u subotu u napadu bespilotne letjelice zapalio rusko skladište goriva u krimskoj luci Sevastopolj, što je Moskva ocijenila kao ukrajinski napad.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji i na teritoriju pod ruskom kontrolom.

6:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ga Bijela kuća nije obavijestila o curenju visoko povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata koji su prošlog mjeseca privukli široku pozornost diljem svijeta. "Nisam unaprijed dobio informacije od Bijele kuće ili Pentagona", rekao je Zelenski u intervjuu za Washington Post objavljenom u utorak, javlja Guardian.

"To nije korisno za ugled Bijele kuće, a vjerujem da nije korisno ni za ugled Sjedinjenih Država", kazao je.

Upitan je li povjerenje između SAD-a i Ukrajine narušeno curenjem informacija iz Pentagona, koje je pokazalo da je Washington navodno špijunirao više ukrajinske dužnosnike, uključujući Zelenskog sugerirao je da nije vrijedno narušavanja potpore SAD-a za Kijev. “Tamo gdje mogu govoriti iskreno, to i činim. Ali postoje visoki rizici”, dodao je.

“Da je to moj rat protiv (Vladimira) Putina, a da smo nas dvojica na bojnom polju, svima bih rekao što mislim o njima. Ali ovdje je priča malo drugačija. Svi smo odgovorni", kazao je. 

6:08 - Formirano je osam novih ukrajinskih brigada koje će sudjelovati u budućoj protuofenzivi. Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u utorak da je "u potpunosti formiralo" početne brigade za "Oluju", koje se sastoje od do 40.000 vojnika, ali je dodalo da će im trebati dodatna obuka prije nego što budu spremni za sudjelovanje u borbama.

Ihor Klymenko, ministar unutarnjih poslova, rekao je u intervjuu da će trupe biti ponovno opremljene i da će proces obuke trajati još dva do tri tjedna prije nego što im se može dati zadatak.

6:00 - Sabotaža je uzrok iskakanja teretnog vlaka iz tračnica drugi dan za redom u ruskoj oblasti Brjansk na granici s Ukrajinom, priopćile su u utorak Ruske željeznice. U priopćenju  kompanije navodi se da je uzrok nesreće "neovlašteno miješanje".

U ponedjeljak je, u istoj oblasti, nakon eksplozije također iskočio jedan vlak iz tračnica, rekao je guverner Brjanske oblasti koja graniči s Bjelorusijom i Ukrajinom. 

Ruski dužnosnici kažu da su skupine proukrajinske sabotaže izvele višestruke napade takve prirode otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022.

"Neidentificirana eksplozivna naprava aktivirala se kod željezničke postaje Snežeckaja. Nema žrtava", objavio je guverner regije Brjansk Aleksander Bogomaz na Telegramu. "Rezultat je iskakanje lokomotive i nekoliko teretnih vagona", dodao je.

Željeznička stanica Snežeckaja nalazi se jugoistočno od Brjanska. 

Prema izvješćima, vlak koji je u ponedjeljak iskočio s tračnica prevozio je naftu i drvne proizvode i oko šest od 60 vagona ležalo je prevrnuto u jarku.

Iskliznuće vlaka dogodilo se nekoliko dana pošto je napad dronom izazvao požar u skladištu goriva u lučkom gradu Sevastopolju na Krimskom poluotoku koji su 2014. okupirale ruske snage.

Ti se incidenti smatraju pokušajima prekidanja ruskih linija opskrbe gorivom i streljivom dok se Ukrajina priprema za protuofenzivu koja se očekuje sljedećih dana.

Ključne riječi

Komentara 32

AK
Al kemičar
13:27 04.05.2023.

NAJNOVIJE! FSB je pronašao putovnice pilota drona u ostacima drona koji je eksplodirao iznad kupole Kremlja!!! dokazi se neoborivi!!

BR
Brankko
13:12 03.05.2023.

Opet zbrka s pisanjem imenâ. Nije "guverner Veniamin Kondratiev" -- to je GUBERNATOR Krasnodarskoga kraja, piše se Veniamin (to je točno) Kondrat'ev (nije "iev"). -- U Ukrajini je grad koji je 2010. imao 245.000 stanovnika (usporedimo s našim gradovima!) Kropyvnyc'kyj a ne "KropyvnyTSky". Da, da, hrvatski jezik ima slovo c u svojoj latinici, i tim slovom može se nevjerojatno lako prenositi ekvivalentno ćiriličko slova! Tako je i ukrajinsko selo u mikolajivskoj oblasti Kucurub a ne "KuTSurub").

FU
Fusnota
13:48 03.05.2023.

Kada kreće specijalna operacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije