rat u Europi

Moskva: SAD mora promijeniti svoje ponašanje, inače ništa od nuklearnog sporazuma

Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Cold War bunker becomes lifesaver in devastated Ukrainian village
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Cold War bunker becomes lifesaver in devastated Ukrainian village
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Cold War bunker becomes lifesaver in devastated Ukrainian village
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Cold War bunker becomes lifesaver in devastated Ukrainian village
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Cold War bunker becomes lifesaver in devastated Ukrainian village
Autori Vecernji.hr, Hina
01.03.2023.
u 17:46
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se da svi koji su planirali, odobrili i provode rusku invaziju na Ukrajinu odgovaraju pred međunarodnim sudom. "Rastavit ćemo cijeli ovaj ruski genocidni sustav, od zupčanika do arhitekata, i dovesti ih do presuda", rekao je Zelenskij
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski predsjednik zalaže se da svi koji su sudjelovali u ruskoj agresiji odgovaraju pred međunarodnim sudom za svoje zločine. Rusija je tijekom noći napala Nikopolj, na udaru su bili Plinovod, električna mreža i transportno poduzeće, a nema ozlijeđenih. Za regiju Mikolaiv izdano je upozorenje na zračni napad.

Tijek događaja:

17:45 - Rusija je u srijedu izvijestila da će pristati na produljenje crnomorskog ugovora o žitu koji omogućuje siguran izvoz žita iz ukrajinskih luka, ali samo ako se uzmu u obzir interesi njezinih poljoprivrednih proizvođača.

Inicijativa za crnomorsko žito, na kojoj su se prošle godine angažirali Ujedinjeni narodi i Turska, istječe 18. ožujka i ne može se produljiti osim ako se ne slože sve strane.

Rusija je već naznačila da nije zadovoljna aspektima sporazuma.

Ruski poljoprivredni izvoz nije izričito na meti zapadnih sankcija, no Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i industrije osiguranja "predstavljaju prepreku" za izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo da je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na marginama sastanka G20 u New Delhiju s turskim kolegom razgovarao o izgledima za obnovu sporazuma.

"(Ruska) strana je istaknula da je nastavak sporazuma o žitu moguć samo ako se u obzir uzmu interesi ruskih poljoprivrednih proizvođača i proizvođača gnojiva u smislu nesmetanog pristupa svjetskim tržištima", stoji u objavi ministarstva.

15:45 - Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u srijedu je rekao da Moskva ne kani preispitati odluku o suspenziji sporazuma Novi START o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama sve dok ta država ne izmijeni svoju politiku prema Ukrajini, izvijestio je Interfax. Predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan izvijestio da Moskva privremeno prekida svoje sudjelovanje u sporazumu, pri čemu je optužio Sjedinjene Države da pokušavaju nanijeti "strateški poraz" Rusiji u Ukrajini.

U utorak je potpisao zakonsku odluku o suspenziji. "Sve dok Sjedinjene Države ne promijene svoje ponašanje, dok ne vidimo znakove zdravog razuma u onome što rade u vezi s Ukrajinom... nema nikakvih izgleda da se odluka o suspenziji Novog START-a preispita", rekao je Rjabkov. 

Sporazum su 2010. potpisali tadašnji predsjednici država Dmitrij Medvedev i Barack Obama s ciljem ograničenja broja strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka strana može postaviti. Istodobno je obavljen niz obostranih inspekcija te su države međusobno razmijenile važne informacije.  Sporazum je posljednji u nizu koji je zaustavio hladnoratovsku utrku u naoružanju između Washingtona i Moskve, a trebao bi isteći 2026. godine.

Vojni analitičari smatraju da bi neuspjela obnova tog sporazuma povećala nuklearni rizik u doba pojačanih nesuglasica u pogledu sukoba u Ukrajini.

Interfax prenosi da je Rjabkov kazao kako su dvije države nastavile razgovarati o pitanjima povezanim sa sporazumom putem "zatvorenih kanala".

Agencija prenosi i da je ruski ministar vanjskih poslova rekao da je Rusija spremna na komunikaciju i razmjenu informacija s Washingtonom o Novom START-u.

12:56 - Kremlj je u srijedu priopćio da ne vjeruje izjavi ukrajinskog predsjedničkog savjetnika Mihajla Podoljaka da Ukrajina ne pokreće napade na ruski teritorij. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov govorio je dan nakon što su ruski dužnosnici okrivili Ukrajinu za nekoliko pokušaja napada bespilotnim letjelicama, posljednje od mnogih unutar ruskog teritorija za koje Ukrajina nikad nije preuzela odgovornost.

Podoljak je ranije u srijedu na Twitteru napisao da Ukrajina "ne napada teritorij RF-a (Ruske Federacije)" te da "vodi obrambeni rat za oslobađanje svih svojih teritorija".

"U RF se gomilaju procesi panike i dezintegracije, što se odražava većim brojem unutarnjih napada neidentificiranim letećim objektima na objekte infrastrukture", dodao je Podoljak, što je na Twitteru pokrenulo niz šala o vanzemaljskim aktivnostima.

Upitan o Podoljakovom negiranju ukrajinskih napada, Peskov je rekao: "Ne vjerujemo mu".

U utorak se u blizini benzinske postaje 110 kilometara jugoistočno od Moskve srušila bespilotna letjelica, u napadu za koji je regionalni guverner rekao da je bio neuspješan. 

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo da su ruske snage odbile masovan napad bespilotnim letjelicama na Krim. Rusija je dan ranije optužila Kijev za neuspjele napade dronovima na dvije južne ruske regije.

Moskva je u prosincu objavila da je šest vojnika ubijeno u, kako je rekla, napadima ukrajinskih bespilotnih letjelica na zračne baze duboko unutar ruskog teritorija, uključujući bazu u kojoj su stacionirani ruski strateški nuklearni bombarderi. 

11:00 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik Moskve koji je trenutno u posjetu Kini, rekao je u srijedu da u potpunosti podupire kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji je predstavljen prošli tjedan. "Bjelorusija aktivno vodi kampanju oko mirovnih prijedloga i potpuno podupire vašu inicijativu za međunarodnu sigurnost", rekao je Lukašenko, kojega navodi njegov ured za tisak, na sastanku s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.

Peking je u petak, točno na prvu godišnjicu rata, objavio dokument od 12 točaka pozivajući Moskvu i Kijev na mirovne pregovore.

Moskva i Kijev do sada nisu iskazali ozbiljnu volju za pregovorima i na kineski su prijedlog reagirali s oprezom. Iako se Kina želi postaviti kao medijator u sukobu, njezina pozicija ruskog saveznika diskvalificira je u očima zapada.

Zapadne zemlje kritizirale su Kinu jer nije osudila rusku agresiju, dok je oštro reagirala na nedavne tvrdnje SAD-a i NATO-a da razmatra slanje oružja Rusiji.

"Današnji susret događa se u vrlo teškom razdoblju koje traži nove i neobične pristupe i odgovorne političke odluke. Njihov cilj prije svega mora biti izbjegavanje svjetskog sukoba koji ne bi imao pobjednika", kazao je Lukašenko. On je također pohvalio veze svoje zemlje s Pekingom.

Na sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom ranije u srijedu, Lukašenko je rekao da Peking i Minsk "nemaju zatvorenih tema za suradnju".

"Surađujemo na svim područjima. Ono što je najvažnije, nikada si nismo postavili zadatak da budemo prijatelji ili da radimo protiv trećih zemalja", kazao je Lukašenko.

"Uvjereni smo da će odnosi između Bjelorusije i Kine nastaviti napredovati, izgrađujući se na na prijateljstvu između dviju zemalja", poručio je Li. Bjeloruski čelnik je kinesko stajalište o ukrajinskoj krizi nazvao "svjedočanstvom njene miroljubive vanjske politike te novim i originalnim korakom koji će imati dalekosežan utjecaj u cijelom svijetu", prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Xi je nekoliko puta razgovarao s Putinom od početka rata, ali ne i s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Lukašenko je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje invazije protiv Ukrajine, a Kijev je izrazio zabrinutost da bi Minsk mogao pružiti dodatnu podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

10:20 - Sukob Rusije i Ukrajine bit će važna točka rasprave kada se ministri vanjskih poslova iz cijelog svijeta okupe na sastanku G20 u New Delhiju u četvrtak, rekao je indijski ministar vanjskih poslova. Glavni indijski diplomat, Vinay Kwatra, rekao je medijima u srijedu da je važno usredotočiti se na utjecaj sukoba u Ukrajini na svijet i na izazove koje to predstavlja zemljama u razvoju.

Rusija je u srijedu donijela nove amandmane zakona u parlamentu koji dodatno ojačavaju zakone o cenzurama u zemlji, i koji predviđaju do 15 godina zatvora zbog diskreditacije oružanih snaga i dobrovoljnih vojnih organizacija poput Wagner grupe. Vyacheslav Volodin, predsjednik Dume, ruskog donjeg doma parlamenta, rekao je da će "svako javno širenje svjesno lažnih podataka o snagama" biti kažnjivo, prema izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, prenosi Reuters.

Kazna predviđa novčane kazne do 66.580 dolara, popravni ili prisilni rad do pet godina, kao i zatvor do 15 godina. 

7:12 - Rusija je tijekom noći ispalila teško topništvo na Nikopolj, gađajući četiri sela, rekao je regionalni vijećnik Dnjepropetrovsk Mykola Lukashuk na Telegramu. "Ruska vojska je osam puta napala okrug Nikopolj. Četiri naselja našla su se pod neprijateljskom vatrom iz teškog topništva: Nikopoljska, Marganetska, Mirivska i Červonogrigorivska. Srećom, nije bilo žrtava", napisao je Lukašuk. Plinovod, električna mreža i "transportno poduzeće" bili su među metama.

Upozorenje na zračni napad izdano je malo prije sedam sati ujutro za regiju Mikolaiv, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim na Telegramu, prenosi The Guardian. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se da svi koji su planirali, odobrili i provode rusku invaziju na Ukrajinu odgovaraju pred međunarodnim sudom. "Rastavit ćemo cijeli ovaj ruski genocidni sustav, od zupčanika do arhitekata, i dovesti ih do presuda", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju nakon sastanka s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom u Kijevu. 

Ukrajinski predsjednik rekao je da je "odgovor na ruske zločine u ovoj agresiji u smislu vladavine prava i sa snagom međunarodnog suda ono što će poslužiti kao jedno od jamstva za dugoročnu sigurnost Ukrajinaca i drugih naroda u budućnosti". 

VIDEO: Dokumentarac: "Ukrajina: Godina dana poslije"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

ZO
zoom
11:38 01.03.2023.

obrisani svi normalni komentari, ostali su samo komentari ruskih trolova poput petkovića

BA
Barca
12:01 01.03.2023.

Reuters piše da su ruski prihodi od izvoza nafte i plina pali za gotovo 40% u siječnju u usporedbi s prošlom godinom! ovog siječnja su iznosili samo 18,5 milijardi dolara u usporedbi s 30 milijardi dolara u siječnju 2022.! i onda rusofili pišu da sankcije ne djeluju i da rusija pad izvoza u Eu nadoknađuje izvozom u Kinu i Indiju! pojma nemate..na taj pad prihoda dodajte trošak rata od cca 15-20 mlrd. mjesečno pa ćete možda shvatiti u kakav ponor pada rusija!

LA
Latigo
10:42 01.03.2023.

Nadam se da će Ukrajinci uskoro moći projektilima dohvatiti Moskvu, Sankt Peterburg i mnoge druge ruske gradove, gdje se Rusi sad osjećaju sigurnima. Agresor i okupator ne smije baš nigdje biti siguran. Ono što na svojoj koži svakodnevno osjećaju stanovnici mnogih ukrajinskih gradova, moraju početi osjećati i Rusi diljem Ruske Federacije. Radi reciprociteta.