PROTUOFENZIVA

Ruska vojska u teškim problemima. Stanovnik Izjuma: 'Pitali su me ruski vojnici koga su došli osloboditi'

Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
Ukrainian service member checks Russian artillery shells captured during a counteroffensive operation near the town of Izium
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
Destroyed Russian tanks and armoured personnel carriers are seen near the town of Izium
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
Destroyed armoured fighting vehicle is seen on a road near the town of Izium recently liberated by the Ukrainian Armed Forces in Kharkiv region
14.09.2022.
u 11:50
Brojni problemi ruske vojske, od lošeg i nefleksibilnog vodstva, preko lošeg morala trupa pa do neadekvatne logistike, opreme i problema oko održavanja očiti su od početka rata prije više od sedam mjeseci.
Pogledaj originalni članak

Ukrajinske oružane snage u samo nekoliko dana oslobodile su znatan dio svojeg teritorija koji je bio pod ruskom okupacijom. Prema otvorenoj obavještajnoj stranici Oryx, u samo nekoliko dana uništeno je, oštećeno ili ostavljeno 338 komada važne ruske vojne opreme – od borbenih zrakoplova do tenkova i kamiona, piše CNN.

Ukrajinski vojni zapovjednik ustvrdio je u nedjelju da su od početka rujna oslobodili više od 3000 četvornih kilometara. Njihovi izvještaji govore o tome da ruske snage bježe na istok prema ruskoj granici u bilo kakvom transportnom sredstvu kakvog se mogu dočepati, pa su čak krali i osobna vozila stanovnika na okupiranom području.

Prilikom svojeg povlačenja ostavljali su stotine komada vojne opreme, a Ukrajina je fotografije rado objavila na društvenim mrežama kao dodatnu potvrdu svojeg vojnog uspjeha.

Foto: STATE SECURITY SERVICE OF UKRAIN
Ammo and shells left by Russian soldiers are seen in the recently liberated town of Izium
Foto: STATE SECURITY SERVICE OF UKRAIN
Service members of the State Security Service of Ukraine inspect ammo and shells left by Russian soldiers in the recently liberated town of Izium
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL

Brojni problemi ruske vojske od lošeg i nefleksibilnog vodstva, lošeg morala trupa, neadekvatna logistika i oprema opterećena problemima održavanja očiti su od početka rata prije više od sedam mjeseci.  U takvim uvjetima ne mogu se mjeriti s ukrajinskom vojskom kojoj je Zapad poslao opremu vrijednu milijarde dolara.

CNN podsjeća na konvoj dug 64 kilometra koji je krenuo na put prema glavnom gradu Kijevu i koji su tada uništili ukrajinski branitelji. Navode kako su tada curile informacije o lošem moralu ruskih snaga te da je među njima bilo onih koji nisu ni znali da su u Ukrajini. Kako su se borbe intenzivirale, ukrajinske snage ubijale su ruske generale i pukovnike, što je bio dodatni udarac.

Ni za osnovne potrebe

Ruski padobranac Pavel Filatjev koji se borio u Hersonu rekao je prošlog mjeseca za CNN da njegova postrojba nije imala čak ni ono što je nužno za osnovne potrebe tijekom te operacije.

“Nekoliko dana nakon što smo opkolili Herson, mnogi od nas nisu imali hrane, vode ni vreće za spavanje. Budući da je noću bilo jako hladno, nismo mogli ni spavati. Našli bismo neko smeće, neke krpe, samo da se umotamo da se ugrijemo", kazao je.

Naveo je da je njihovo naoružanje bilo ispod standarda.

“Sve naše oružje iz vremena je Afganistana", rekao je. Podsjećamo, Rusija je ratovala u Afganistanu u razdoblju od 1979. do 1989. godine.

VIDEO: Medvedev zaprijetio Zelenskom: To je dječje zagrijavanje. Do kraja rata neće doći bez kapitulacije

Pokažite mi jednog

Oslobađanje Izjuma velik je uspjeh ukrajinske vojske, međutim još uvijek se radi na tome da se uspostavi sigurnost. Vjeruje se kako i dalje nisu uspjeli pobjeći svi Rusi koji su bili na tom području te da ih se određen broj još skriva. Ukrajini je cilj uloviti ih s onima koji su pomagali okupatorima.

"Molili smo se da budemo oslobođeni bez borbe i prolivene krvi, a tako je i bilo", ispričao je stariji bračni par iz Izjuma za CNN.

Stanovnik Izjuma Valerij rekao je da su mještani u gradu bili ljutiti na Ruse zbog njihova ponašanja.

"Tamo gdje nije bilo ljudi, sve su pokrali (Rusi).  Živjeli su kao svinje. Ušli smo u jednu kuću – i svinje bolje žive", rekao je Valerij. Ustvrdio je da su ruske trupe koje su stigle u grad brzo shvatile da je opravdanje ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju – da se "denacificira" Ukrajina – laž.

Ispripovijedao je novinarima i svoj razgovor s ruskim vojnicima,

“Došao je (ruski) artiljerac i rekao: 'Oče, spasili smo te od nacista.' Ja sam im rekao: 'Pokažite mi jednog.' Rekao sam im da su uništili kuću jednog čovjeka, a on je bio iz regije Kursk (Rusija)”, rekao je Valerij.

"Svi ovdje imaju rođake u Belgorodu (u Rusiji) i drugim gradovima", dodao je. Tvrdi kako su mu jednom prišle ruske izviđačke snage i pitale koga su došli oni ovdje osloboditi.

VIDEO: Zagrepčanin hitno traži stan za najam, ali pod ova dva uvjeta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
20:56 14.09.2022.

ovo su vrlo zanimljive price sa ulice, jedva cekam da se ovo zavrsi pa da predjemo na neki drugi front, poljska, latvija, litva, nazad u siriju , iran ima toga za bacanje

Avatar Alien
Alien
14:43 15.09.2022.

Ivo-ban@ reci mi jel' ti zbilja vjeruješ u ovo što pišeš ili je to samo tvoj doprinos propagandi? Kao,SAMI Ukrajinci tamane Ruse, šta bi im tek NATO napravio? Pa ovo i jé rat NATO-a (posredno preko Ukrajinaca) i Rusa. Tvoji komentari su baš kao i "objektivno" izvještavanje u našim medijima - kontradiktorni. Prvo se piše kako su Rusi nesposobni, jadni, demoralizirani, a zatim se piše kako su Rusi opasnost za cjelu Evropu i slobodni svijet i kako su ugrožene Poljska, Finska, pribaltičke države itd. sve redom NATO članice. NATO dovlači dodatne trupe na istok da se zaštiti od tih jadnih i nesposobnih Rusa. Čovjek se tu zapita kako su tek jadne NATO države ako se boje od tih nesposobnih Rusa koje eto tamane slabi, nenaoružani i neobučeni Ukrajinci. Nema logike u tom izvještavanju jer naši zapadni mediji nisu ništa bolji od tih ruskih. Propaganda 120% na obje strane. Ne očekujem od tebe nikakav suvisli komentar već obično pljuvanje ali eto napisao sam ovo zbog drugih. Ti si očigledno jedan od onih likova koje ne zanima nikakva objektivnost i neutralnost već si u svojoj glavi podjelio svijet na MI , "slobodni svijet"(USA,EU,CAN, AUST.Japan) i svi ostali redom paraziti, niža rasa, fuj narodi/kulture/države (Rusija, Kina, Indija, Turska, Iran, cjela Afrika i latinska Amerika)

DU
Deleted user
22:03 14.09.2022.

Druga vojna sila na svjetu je ista kao cetvrta vojna sila na svijetu(JNA).Rusija je izdavala 20 milijardi Eura godisnje za odrzavanje voznog parka i ostalih vojnih postrojenja.10 milijardi je otislo na to a ostatak su uzeli vojni duznosnici.Vjerni svojoj domovini.Tko se sjeca one scene kada se JNA povlacila iz Slovenije i kad su svoju opremu ukrcali na trajekt.Trajekt je bio pun ali je jedan oficir naredio jedno vojno vozilo nazad na obalu a njegov Stojadin na to mjesto.Kradja,korupcija tipicna pojava socijalistich vojski.