PRVI VIZUALNI DOKAZ

Ruski dron u Ukrajini pogodio njemački tenk Gepard: Snimka pokazuje udar i eksploziju

Foto: Telegram/Russian army
U Ukrajini pogođen njemački Gepard
Foto: Christian Charisius/REUTERS
FILE PHOTO: Gepard antiaircraft tank of the German armed forces Bundeswehr fires during demonstration in Munster
Foto: POOL/REUTERS
German Chancellor Olaf Scholz visit of the training program for Ukrainian soldiers on the Gepard anti-aircraft tank in Putlos near Oldenburg
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
28.04.2023.
u 14:11
Analitičari smatraju kako je uzrok tome što je u kratkom vremenu pogođen tako veliki broj ukrajinskih protuzračnih sustava taj što je Ukrajina prinuđena te sustave približiti linijama bojišta
Pogledaj originalni članak

Na društvenim mrežama pojavila se prva snimka iz koje je vidljiv pogodak ruskog drona kamikaze Lancet u njemački protuzračni tenk Gepard, koji se Ukrajini dostavlja od ljeta prošle godine. Prvi je to vizualni dokaz mogućeg oštećenja ovog protuzračnog oružja za koju Ukrajina ističe kako je učinkovit upravo protiv dronova, poput iranskih Gerana koje Rusija masovno koristi. Snimka pokazuje udar i eksploziju, no nema detalja koji bi pokazali moguću raznu oštećenja vozila.

Gepardi štite ukrajinsko nebo od ljeta prošle godine, Njemačka ih je dostavila Ukrajini ukupno 34, uključujući i neke u opskrbi zadnjih mjeseci za planiranu ukrajinsku protuofenzivu. Najavljen je i dolazak novih.

Prema ruskim izvorima Gepard je pogođen u području Khersona, a dio su serije video snimki koje je objavila ruska vojska, i u kojima se vidi uništenje najmanje jednog te oštećenje dodatna dva protuavionska sustava S-300.

Analitičari smatraju kako je uzrok tome što je u kratkom vremenu pogođen tako veliki broj ukrajinskih protuzračnih sustava taj što je Ukrajina prinuđena te sustave približiti linijama bojišta zbog ruskog sve češćeg korištenja avionskih vođenih bombi, ali i zbog zaštite koncentracije i kretanja većih jedinica vojske, a uoči najavljene protuofenzive. Ujedno su oni i određena najava da je protuofenziva sve bliže.

Zbog toga se ti sustavi sada nalaze u dometu ruskih dronova Lancet, a za koje su ukrajinski vojni stručnjaci nedavno rekli kako stvaraju velike probleme te su jedni od rijetkih ruskih oružja koja su se pokazala jako učinkovita u ovome ratu.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

VIDEO Zgrada u plamenu nakon ruskog napada

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

MI
Mislav28
14:27 28.04.2023.

I što mu bilo ništa ,nije se ni mrdnuo ,vatra se sama ugasila i Leopardu ništa. Prejaka je to mašina za ruse.

DU
Deleted user
14:18 28.04.2023.

Pokazali kako ga skoro pogodili..... rusi ko rusi.

Avatar Kajman
Kajman
23:24 28.04.2023.

Jel znaju ovi u tom tenku da su ih pogodili?