jačanje obrane

FOTO Rusi Postavili 'vražje zube', pripremaju se za ukrajinsku protuofenzivu

Rusija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
28.04.2023.
u 12:14

Vojni stručnjaci kažu da sama postavljena ruska obrana znači da šanse Ukrajine za uspjeh ovise o njezinoj sposobnosti da učinkovito izvede složene, kombinirane operacije, a ne o sovjetskoj metodi iscrpljivanja.

U očekivanju ukrajinske protuofenzive Rusija već nekoliko mjeseci jača obranu na liniji bojišta, ali i duboko u okupiranom teritoriju Ukrajine. Fortifikacije s utvrđenim obrambenim mjestima i rovovi ''uhvaćeni'' su na satelitskim snimkama na području regije Zaporižja i Krima. Tako i nove satelitske snimke koje je snimio Capella Space pružaju uvid u golemu mrežu ruskih utvrda koje se protežu niz istočnu Ukrajinu i prema Krimu. Tzv. "vražji zubi" raspoređeni su u redove iza 50-ak kilometara dugog protutenkovskog jarka u Zaporiškoj oblasti, dok se Rusija priprema za ukrajinsku ofenzivu.

Iza betonskih barikada nalaze se obrambeni rovovi, gdje će trupe biti razmještene kako bi se suprotstavile ukrajinskoj vojsci u protuofenzivi koja je najizglednija upravo na tom dijelu bojišta te borbenim vozilima kojima je Ukrajinu opskrbio NATO. Ukrajina je obučila i opremila oko 40.000 novih vojnika za protuofenzivu koja se sada najavljuje za svibanj.

Video: Zgrada u plamenu nakon masovnog ruskog napada

Vojni stručnjaci kažu da sama postavljena ruska obrana znači da šanse Ukrajine za uspjeh ovise o njezinoj sposobnosti da učinkovito izvede složene, kombinirane operacije, a ne o sovjetskoj metodi iscrpljivanja.

Ukrajinsku protuofenzivu iščekuje i Zapad, koji je osigurao milijarde vrijednu vojnu pomoć za ukrajinski otpor Rusima, a eventualni neuspjeh mogao bi utjecati na daljnju vojnu podršku Ukrajini.

Rusija
1/8

"Očistili smo većinu skladišta oružja na Zapadu. Bit će potrebno nekoliko godina za njihovu obnovu. Stoga je Ukrajini ovo velika prilika da pritisne Ruse", rekao je Neil Melvin, analitičar engleskog Instituta Melvin, piše Sky News.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
14:15 28.04.2023.

Hmmm Ukrajinci krvavo plaćaju demonkraciju a mi svi materijalno..nikako se ne mogu oduprijeti dojmu da nema tog rata u ukrajini, da bi mi uživali u demonkraciji dobro kontrolirani od tko zna kakvog soja i naziva 🤔...nikada neću zaboraviti što su pocinjali raditi po svijetu ,Australija,Azija,Austrija itd itd... poslije ove tuge i krvi sve nas to zlo opet čeka u demonkraciji

Avatar sablast
sablast
14:15 28.04.2023.

40.000 novih grobnih mesta.

DU
Deleted user
22:04 28.04.2023.

ofenzive ce biti u to nema sumnje, svih ovih proslih mjeseci tehnika je stizala i ljudstvo se je obucavalo. pogledajte malo unazad o novinskim clancimao naoruzanju sve dezinformacije, treba im 300 tenkova a poslat ce smao 14 i tako dalje. pocet ce u aprilu pa nece, kraj aprila, pocetkom maja. pobogu, pocet ce kad za nju dodje vreme. ako bi britanci ili novine objavili datum to bi bila veleizdaja tako da dok god ne pocne sve novine na svijetusamo pune djepove i odrzavaju tirazu na rekla kazala. svako oruzje sluzi svrasi a najbolje je kad suptotna strana nema sa cime da se brani.potonula je moskva potonuce i ford, stat ce armata a stat ce i bilo kojizapadni tenk. problem je sto rusija nemoze da izadje iz ovog kao gubitnik moze da ih nema ali ne da izgube. ukraina sa druge strane isto ne moze da izgubi jer u tom slucaju gubi cjeli euroatlanski savez koji podupire ukrainu. moje skromno misljenje je da je treci svjetski rat poceo 2022 samo se jos ne vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije