Kolumna

Ruski napad na Ukrajinu, unatoč općoj histeriji, i dalje je malo vjerojatan

Foto: Shawn Thew - Pool via CNP
The Biden administration is warning of an imminent invasion of Ukraine by Russia possibly in the next week.
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Putin meets with his Iranian counterpart Raisi in Moscow
14.02.2022.
u 10:18
Ruska invazija malo je vjerojatna, ali s tolikim brojem vojnika na malom području incidenti mogu prerasti u opći sukob
Pogledaj originalni članak

Najveća kriza od okončanja hladnog rata ulazi u svoj prijelomni tjedan. Ni telefonski razgovor Vladimira Putina i njegova američkog suparnika Josepha Bidena nije doveo do smanjenja napetosti. U Washingtonu stavljaju naglasak na činjenicu da je Biden zaprijetio Putinu oštrim sankcijama zanemarujući pritom da Putin nikad nije previše mario za ekonomske posljedice svojih strateških poteza, ali i da su Rusi puno puta kroz noviju povijest dokazali da su spremni na odricanje i žrtvovanje zbog “viših interesa”.

I ova kriza potvrđuje staru izreku da u svakom ratu najprije strada istina. Tako je i u aktualnom propagandnom ratu koji je tijekom vikenda, nakon prošlotjednog blagog smirivanja, ponovno erumpirao. Dok izvori u Washingtonu i Londonu, pa i s najviših pozicija vlasti, upozoravaju da ruska invazija može uslijediti svakog trenutka, a neki su čak i objavili precizan dan ruskog napada – i ne pokušavajući svoje tvrdnje potkrijepiti dokazima – na ruskoj strani uvjeravaju da je riječ o “histeriji Bijele kuće” i “provokativnim špekulacijama”, ali i stvaranju preduvjeta za eventualnu “agresiju” ukrajinskih snaga na proruske pobunjenike na istoku Ukrajine. Međutim, i jedni i drugi povlače svoje diplomate iz Ukrajine, a većina europskih zemalja, pa i Hrvatska, pozvala je u subotu svoje građane da zbog straha od ruskog napada hitno napuste Ukrajinu.

Prihvaćanjem teze o neminovnosti ruske invazije Ukrajine automatski prihvaćamo i tezu o iracionalnosti ruskog predsjednika, koji je u protekla dva desetljeća puno puta dokazao da je nepredvidljiv, ali ne i da je iracionalan. Ruski napad na Ukrajinu u ovom trenutku bio bi iracionalan, sulud potez, a malošta ovih dana, unatoč iracionalnosti situacije, upućuje na zaključak da je Putin baš sišao s uma. Njegov cilj nije invazija i okupacija Ukrajine, nego zadržavanje Ukrajine izvan NATO-a i osiguranje strateške sigurnosti Rusije, što se precizno navodi i u ruskim zahtjevima što su u prosincu proslijeđeni Washingtonu i NATO-u. A ruske snage na granici s Ukrajinom, osim što pružaju mogućnost brze reakcije u slučaju pokretanja ukrajinske Oluje protiv proruskih pobunjenika, predstavljaju i dodatan pritisak na Zapad da ruske zahtjeve ovaj put shvati ozbiljno. I zato je ruska invazija na Ukrajinu i dalje malo vjerojatna.

ŠTO SE DOGAĐA U POZADINI

Amerikanci objavili kad kreće invazija, Putin bijesan. Rat u pozadini već traje, ključ je u Alžiru?

Iako su se svi nadali smanjenju napetosti nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog kolege Vladimira Putina, napetosti oko Ukrajine i dalje se ne smiruju. Biden je zaprijetio Putinu "brzim i teškim posljedicama" u slučaju invazije na Ukrajinu. Prema izvorima Kremlja, Putin je kolegu Bidena upitao zašto širi toliko laži da će Rusija napasti Ukrajinu i s kojim ciljem to radi, ističući kako je "histerija o navodno neizbježnom ruskom napadu na Ukrajinu dosegla vrhunac".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

VO
vorda400
18:09 15.02.2022.

Ajde novinari prestanite širiti paranoju primite se posla i nađite novu aferu HDZ-a

PL
Plavcadraga
06:08 15.02.2022.

Ukrainci nemaju što izgubit što već nisu. Ameri nemaju što izgubit. Europljani gube mir na istoku. Rusi gube kako god okrenu. Rat je izvjestan.

DU
Deleted user
17:29 14.02.2022.

Autor je vidovit? Ja mislim da je sve moguće, baš zato jer se radi o jako visokim ulozima. I to na globalnoj razini. Čak i ograničen vojni napad ima potencijal prikazati liberalne demokracije i liberalne politike impotentnim i bespomoćnim...papirnim tigrovima. Trump je itekako u igri, spreman na ustupke Putinu i okretanje leđa Evropi i NATO. Osim toga bilo kakva prešutno odobrenje Putinu da brani odmetnutu regiju, delegitimizira ostatak Ukrajine... Svaki napad je pljuska zapadu na koju zapad nema odgovor. Ako dođe do napada to će biti signal Kini da napadne Tajvan i Dodiku da razbuca Bosnu, a Vučiću da odcjepi sjever Kosova. Što će zapad samo bespomoćno gledati. Nakon čega slijede pregovori iz nepovoljnije pozicije za zapad.