Čudni pratioc

S gusakom Perom ide i u birtiju!

Foto: ''
'gusak6_alb_zag_130711'
Foto: ''
'gusak2_alb_zag_130711'
Foto: ''
'gusak_alb_zag_130711'
14.07.2011.
u 10:51
Psa ili mačku nije neobično vidjeti kako s vlasnikom ide u kafić, šeta se s njim ulicom ili se pak veselo odaziva na ime. No kad vidite pravog zagorskog gusaka kako šeće sa svojim gazdom, prizor je sve samo ne uobičajen
Pogledaj originalni članak

Psa ili nešto rjeđe mačku nije neobično vidjeti kako s vlasnikom ide u kafić, šeta se s njim ulicom ili se pak veselo odaziva na ime. No kad vidite pravoga zagorskog gusaka kako se šeće sa svojim vlasnikom, prizor je sve samo ne uobičajen. A mještani Lobora već mjesec dana gledaju upravo taj prizor. Njihov sumještanin Damir Levanić sa svojim gusakom Perom ide u obližnji kafić na pivo.

– Kako uzgajam piceke, uvijek bih prijateljima za rođendan, onako iz zezancije, jednom ili dva piceka stavio mašnu i darovao im ih.

Uspjelo iznenađenje

Prije mjesec dana meni je bio rođendan, a prijatelji su me iznenadili gusakom – objašnjava Damir dok s njim i Perom ispijamo kavu u njihovu omiljenom kafiću. Isprva je bio iznenađen darom, a kako u tom trenutku nije imao kamo s njim, Peru (kako ga je odmah nazvao) poveo je na proslavu rođendana, na kojoj su ostali do pola četiri ujutro. I od tada su nerazdvojni. Pero je brzo naučio odazivati se na ime. Kada Damira nema kod kuće, sam se kupa u obližnjem potoku, no najmilije mu je kada zajedno idu u kafić, gdje pokraj Damira bez problema provede i dva sata. A voli i glazbu.

– Već su se ljudi u Loboru navikli na nas. Kad me pozovu, obavezno mi napomenu da sa sobom povedem i Peru, žele se igrati s njim. Muškarcima neće ništa, no žene se moraju pripaziti njegova kljuna. Ali i prema njima je dobar – kaže Damir, inače umirovljeni branitelj, koji je prije nekoliko godina već bio u TV-emisiji Globalno sijelo sa svojim psom Rexom, koji se vozio s njime na motoru.

Životinje ga vole

Ne znam zašto, ali životinje me jako vole jer se ni tada oko Rexa kao ni sada oko Pere nisam posebno trudio da ih nešto naučim – objašnjava Levanić. Kaže da se mnogi žele slikati s Perom, prozvali su ga i loborskom mazom, a bilo je već i ponuda da ga proda. – Ne bih ga dao ni za što, nema šanse – priznaje Damir. Kada ga nema doma, a gosti kafića čuju da se Pero glasa u dvorištu, pozovu ga na pivo, ali bez svoga gazde, gusak ne ide nikamo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

VE
velikazmija
21:47 20.07.2011.

još jedan -- ima pasa-- ili -----ima psa za mene je ovo ima psa -ili množ- pse - psi kakav pasa --

VE
velikazmija
21:36 20.07.2011.

koliko ovaj novinar ima škole -- sa gusakom -- pa valjda sa gusanom sa guskom -m-ž ali sa -gusakom glupost ili je to riječnik one iz osijeka -- poz gusak -

RB
Rastu Brojke
14:24 23.07.2011.

\"velikazmija\"...fulao si poantu, u zagorju se tako govori, samo je bitno da se \"gusakom\" kaze sa specificnim naglaskom, zato ne shvacas.