PRVA DAMA

Dok je Zoran bio premijer, Sanja Milanović je kući donosila veću plaću od suprugove

Foto: Pixsell
Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović
06.01.2020.
u 12:00
Na prvo zajedničko ljetovanje otišli su novcem koji je Milanović zaradio prodajući usisavače po kućama, a Sanja tvrdi da je to radio s istom strašću kojom se bavi politikom
Pogledaj originalni članak

Kada je sredinom lipnja bivši premijer Zoran Milanović i službeno obznanio kandidaturu za predsjedničke izbore, njegova supruga Sanja Musić Milanović, epidemiologinja i voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ujedno i voditeljica projekta “Živjeti zdravo”, vraćala se iz Bruxellesa gdje je njezin projekt “Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ prepoznat i uvršten među 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva i sporta.

Karijeru gradi sama

– Ova je nagrada veliko priznanje našem višegodišnjem radu i uloženim naporima da svakom djetetu u Hrvatskoj omogućimo jednake uvjete za zdrav rast i razvoj te redovitu tjelesnu aktivnost – kazala je tada Sanja Musić Milanović. U tim prvim danima Musić Milanović bila je podrška suprugu, no kao i u danima njegove premijerske vladavine, nije se javnosti predstavljala kao premijerova žena.

Dakle, nema namjeru, ni sada nakon što je Zoran Milanović izabran za predsjednika države, predstavljati se isključivo i jedino kao prva dama.

Barem ne javno, jer kako će poznanici Milanovićeve supruge kazati, riječ je o ambicioznoj ženi kojoj je prioritet karijera koja ne ovisi o njezinu suprugu i nije je nikada vezala uz njega .

Uostalom, Sanja Musić Milanović znala je i sama u rijetkim intervjuima koje je davala kao supruga političara istaknuti da joj nije bilo lako raditi upravo pod spomenutom etiketom, ali da raditi mora jer se plaća mora zaraditi. Dok je Zoran Milanović zarađivao premijersku plaću, njegova je supruga s karijerom doktorice znanosti, angažmanom na Medicinskom fakultetu i radom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kuću donosila veću plaću od njegove.

S druge strane, kritičari će upozoriti na težak karakter Milanovićeve supruge, u čemu je slična svom bračnom drugu. Kako navode, upravo taj težak karakter osjetili su za vrijeme Milanovićeva doba kada se ona ponašala kao “vladarica hrvatskog zdravstvenog sustava”.

I danas kritičari Milanoviću spočitavaju izbor Siniše Varge na mjesto tadašnjeg ministra zdravstva, ističući da je tu poziciju tada dobio upravo zahvaljujući Sanji Musić Milanović i njezinu utjecaju na supruga.

Mora li je opisati Zoran Milanović, on će za svoju suprugu kazati kako cijelo vrijeme ima razumijevanja za njegov posao. Musić Milanović hercegovačkog je podrijetla i potječe iz patrijarhalno orijentirane obitelji. Djetinjstvo je provela u Gračanima i Velikoj Gorici, a sa suprugom, osim ambicioznosti, dijeli i ljubav prema sportu i zdravom životu. Ipak, sve ovo vrijeme nisu podijelili jedno – istu stranačku iskaznicu. Musić se nikada nije učlanila u SDP.

– Sanja i ja vrlo smo slični. Vrlo smo tvrdoglavi i odani iako je ona u nastupu plaha, a ja arogantan. No osobe smo od riječi na koje se može osloniti, a kad nešto odlučimo, onda to i provedemo – kazao je o svojoj supruzi Zoran Milanović.

Sluša Texas i čita Japance

Prema knjizi “Zoran Milanović – politička biografija” koju potpisuje Robert Bajruši, ljubav između Zorana i Sanje počela je u novogodišnjoj noći 1991. godine. Kako je ondje istaknuto, bila je to ljubav na prvi pogled, a tjedan dana poslije postali su par. Na prvo zajedničko ljetovanje otišli su novcem koji je Milanović zaradio prodajući usisavače po kućama, a Sanja tvrdi da je to radio s istom strašću kojom se bavi politikom. Raspoloženje Musić Milanović može podići glazba grupe Texas, omiljeni joj je film “Veliko plavetnilo”, a obožava japanske pisce.

Majka je dvojice sinova, Ante Jakova i Marka. Ipak, šira javnost Sanju Musić Milanović ne promatra kroz projekt u kojem će do 2020. 1000 škola dobiti poligone za tjelesnu aktivnost, već se pamti davna izjava koja je itekako dokazala da je karakterno bliska suprugu. Bio je to savjet o zdravijem crnom kruhu i uputa da oni koji si ga ne mogu priuštiti – režu tanje šnite.

>>Ovaj tekst je prvotno objavljen 23. prosinca 2019. nakon prvog kruga izbora

>> Pogledajte video: Zoran Milanović obratio se nakon objave prvih neslužbenih rezultata

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 117

AL
altruist
20:50 23.12.2019.

Ne dijeli sa Zokijem svu djecu. Ima ih Zox po Rijeci, a mediji partijski šute ko ....

DH
dalibor.hren
20:49 23.12.2019.

Je li podijelila mladu damu iz Rijeke?

Avatar Uskok
Uskok
21:15 23.12.2019.

Dijelila je ona Milanovića sa mnogim...