Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne propustite priliku

Kako ste proslavili blagdane? Pošaljite nam fotke svojih blagdanskih stolova i osvojite vrijednu nagradu

Blagdanski stol
Foto: shutterstock
09.12.2019.
u 17:00

Prijavite svoj blagdanski stol u veliki natječaj Večernjeg lista, inspirirajte se drugim prijavama i ove godine ukrasite svoj blagdanski stol kao nikada do sada

Jedno od posebnih doba godine za svaku obitelj je svakako Advent i Božić. Dio prosinca koji nam služi kao odbrojavanje do najdražeg dijela godine, Advent i božićni blagdani su također i vrijeme kada se obitelji nalaze, sjedaju za stol i pišu one posebne trenutke koje pamtimo do idućih blagdana, a nerijetko i duže. Zato je jedna od zvijezda tih okupljanja blagdanski stol, centralno mjesto svih događanja. Iako zvuči možda i stresno, osmišljavanje dekoracije blagdanskog stola i jelovnika može biti zabava za cijelu obitelj i prilika da razveselite najdraže. Čak i Grinchevi među nama ne mogu ostati imuni na veličanstvenu scenu postavljenog blagdanskog stola i miris domaćih jela.

Što sve čini savršeni blagdanski stol?

Pod pretpostavkom da ipak nećete kupovati novi stol samo za jedan obrok, priča počinje od stolnjaka. Ovaj običan komad tkanine može činiti čuda ako se kombinira pravilno s ostalim detaljima i na njemu počinje „izgradnja“ blagdanskog stola. Čak i ako niste ljubitelj velikih raskošnih stolnjaka, uvijek možete postaviti usku duguljasti stolnjak koji će prekriti barem dio stola, što je čak i poželjno ukoliko ste ponosni na svoj poseban stol jedinstvene izrade i teksture kakve možemo vidjeti u mnogim krajevima Hrvatske. Ne zaboravite i na najmlađe, ako djeca imaju svoj poseban stol, postavite im dječji stol prikladan uzrastu s božićnim motivima koje su sami izradili kako bi ih bez brige pustili da budu na trenutak sami za svojim stolom bez straha da će uništiti vaš omiljeni svečani stolnjak.

A posuđe je, baš kao i svaki drugi dan, nezaobilazan dio stola. Bez obzira radi li se o posebnom kompletu koji ste dobili od bake ili običnim svakidašnjim tanjurima, potrudite se da sve bude pravilno i uredno posloženo, a sitnim detaljima dodajte dašak svečanosti kako bi se gosti, ali i vi, osjećali posebno. Obratite pažnju na čaše i pripremite se da će neki gosti piti više vrsta vina, pa je dobro pripremiti prikladne čaše.

Upravo ti detalji i dekoracija su šlag na kraju i ono čemu se svi veselimo. Bilo da ste sami radili ukrase ili kupili gotove, pokušajte uskladiti sve navedeno kako bi dobili skladnu kombinaciju boja. Dominantne boje blagdanskog stola su uglavnom crvena, zlatna i bijela, uz neizostavne zelene detalje, međutim to nikako ne znači da vaš blagdanski stol ne može biti drugačiji. Plava, ljubičasta, zelena, srebrni detalji, oslobodite svoju kreativnost, ali pazite da ipak ne pretjerate.

A kako izgleda vaš blagdanski stol? Ako ste posebno ponosni na to što svi hvale uređenje vašeg stola, ili znate nekog tko radi jedinstvene kreacije, kako na stolu tako i u tanjuru, prijavite sebe ili obitelj na veliki nagradni natječaj u kojem možete svima pokazati kako izgleda blagdanska čarolija u vašem domu. Pošaljite sliku i ukratko opišite kako vi slavite blagdane, koje običaje njegujete s vašom obitelji i koji tradicionalni ukrasi i poslastice svake godine razvesele vaše goste. Pobjedničke prijave osvajaju nagrade, a za više detalja posjetite natječaj i prijavite svoj blagdanski stol!

Sadržaj omogućio HTZ

Sretni dobitnici su:

Hrvojka Bahat

Nikolina Horvat

Anđela Kokan

Milka Gašparin

Silvestra Risek

Čestitamo!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije