SAD MOŽE KRENUTI

Sa 13 godina nije smjela ploviti oko svijeta, sa 14 smije

Foto: AFP
Sa 13 godina nije smjela ploviti oko svijeta, sa 14 smije
28.07.2010.
u 18:14
Nakon sve većeg broja tinejdžera koji kreću oploviti svijet, i Laura Dekker, sad godinu dana starija, dobila je dopuštenje za svoj pokušaj, koje joj je u 13. godini uskraćeno.
Pogledaj originalni članak

Nakon što 16-godišnja Amerikanka Abby Sunderland nije uspjela u svojem pokušaju da sama oplovi svijet, jer joj se u Indijskom oceanu slomio jarbol, a 16-godišnja Australka Jessica Watson uspjela jedrilicom proći oko svijeta za 210 dana i tako oboriti deset godina star rekord svog zemljaka Jessea Martina (koji je svijet oplovio sa 18 godina), došao je red i na nizozemski pokušaj.

Prošle godine, kad su roditelji tad 13-godišnje Laure Dekker, rođene na brodu u novozelandskim teritorijalnim vodama, izjavili da svojoj kćeri, koja je prvo projedrila pa prohodala, namjeravaju dopustiti pokušaj samostalnog jedrenja oko svijeta, zbog te namjere izbio je veliki skandal. Nizozemski ju je sud čak pokušao oduzeti roditeljima, ali na odluku o prisilnom skrbništvu Laura se žalila, a nakon što je iznijela svoje argumente, sud ih je prihvatio i dopušteno joj je da krene na put.

Nizozemski Savjet za zaštitu djece, koji je tražio da prisilno skrbništvo bude produljeno na još godinu dana, razočaran je odlukom suda, ali Laura je oduševljena:

- Ako sve bude išlo onako kako sam željela, mogu krenuti prema Portugalu u sljedeća dva tjedna.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.