Kolumna

Sa sustavom testiranja kao da idemo na ho-ruk, pa kako bude

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Sa sustavom testiranja kao da idemo na ho-ruk, pa kako bude
18.01.2022.
u 15:59
Ministarstvo zdravstva u pokušaju da riješi probleme u funkcioniranju sustava testiranja sve je vratilo na - početak
Pogledaj originalni članak

Ako vam računalo ili pametni telefon ne rade kako treba i nešto s njima počne štekati, jedan od savjeta koje nude serviseri jest - vraćanje na tvorničke postavke. Na sličan korak odlučilo se i Ministarstvo zdravstva u pokušaju da riješi probleme u funkcioniranju sustava testiranja.

Kad je sustav postao zasićen prevelikim brojem korisnika sa simptomima i onih bez simptoma kojima trebaju COVID-potvrde, ministar Vili Beroš vratio je sve na početak, na primarnu zdravstvenu zaštitu. Kome bi bolesni građanin trebao ići ako ne svome liječniku, upitao je ministar, najavljujući novu fazu testiranja u ambulantama, kod obiteljskih liječnika, pedijatara, stomatologa... Tisuću ih je to, kaže, uz naplatu već i dosad radilo, i to bez pritužbi. Znači može se, veli.

Primarci su mu odmah oštro uzvratili s pitanjima oko organizacije testiranja, od onog kako odvojiti zaražene od nezaraženih do onog kako, uz sav posao koji obavljaju, u pretrpani dnevni raspored ukalkulirati još i vrijeme za brza antigenska testiranja. Pod pauzom? U trećoj, noćnoj smjeni? U rano jutro u pola 6? Znamo kako izgleda velik broj ambulanti.

To su zgrade građene prije 50 ili 60 godina s malim hodnicima koji služe kao čekaonice. U domovima zdravlja jedan objekt dijele i po tri, pet ili deset liječnika. Jedan se liječnik zapitao treba li otvoriti dva ulaza, pa da na jednom piše "Samo za zaražene", a na drugom "Samo za nezaražene"? Na terenu je jučer, očekivano, bilo problema.

Jedna od glavnih kritika pacijenata tijekom pandemije bila da tek nakon višekratnog zvanja mogu dobiti medicinsku sestru na telefon ili na e-mail, a jučer se broj poziva dodatno povećao jer se oni koji trebaju testiranje također, je li, trebaju najaviti. Uz to, primarci se žale da nisu dobili jasne upute iz HZJZ-a, a nije do kraja riješeno ni pitanje financiranja.

Sjećamo se, vele, kako su se ispred ambulanti podizali šatori kako zaraženi koronom ne bi izravno ulazili i ugrožavali ostale pacijente, pa i zdravstvene djelatnike. Sad kao da to više nije važno, sustav obrane je popustio, brane podizane u gotovo dvije godine su popucale, i vraćamo se u vrijeme kad je evidentiranje zaraženih i lov na njihove kontakte bilo više po Sizifu nego po Hipokratu. Idemo sad na "ad hoc" rješenje, ili po naški, na ho-ruk, pa kako bude...

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar kenshi
kenshi
16:31 18.01.2022.

Kakvo testiranje!? Zaboravi testiranje i daj lijek. Što se dogodilo s "bolje sprijećit nego lijećit"?

Avatar Svračak
Svračak
18:36 25.01.2022.

Koji lijek, kako i kome?