Saborska oporba: Hrvatska loše pripremljena za korištenje predpristupnih fondova

26.04.2007.
u 19:06
Pogledaj originalni članak

O tome da je Hrvatska loše pripremljena za povlačenje sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije govorili su oporbeni zastupnici i u popodnevnu dijelu sjednice Hrvatskog sabora u tijeku pojedinačne rasprave.

Povod za raspravu bila je interpelacija kojom 21 zastupnik HNS-a i SDP-a od Vlade traži da izvijesti o korištenju predpristupnih fondova EU-a, prozivajući Vladu da nije ispunila zaključak kojim ju je Sabor u listopadu 2005. obvezao da podnosi šestomjesečna izvješća o tom procesu.

Jozo Radoš (HNS) naveo je da je Vlada do sada trebala podnijeti tri izvješća i naglasio kako neće odustati od zahtjeva da se utvrdi tko je odgovoran za to što nije tako, i od zahtjeva da prije parlamentarnih izbora Vlada podnese još jedno izvješće.

"Ako ne iskoristimo i posljednji euro, ne možemo biti zadovoljni", rekao je Zvonimir Mršić (SDP) i ustvrdio kako danas ima razloga za zabrinutost zbog povlačenja novca iz fondova EU-a.

Tonči Tadić (HSP) ocijenio je kako se obveze iz EU-a preuzimaju brže nego se povlači novac, kako bi se te obveze mogle i primijeniti. "Taj novac nije ničiji džeparac", rekao je i ustvrdio kako u Hrvatskoj nema mjesta gdje se može obavijestiti o tome što se može financirati.

Državna tajnica Martina Dalić predlaže da se interpelacija odbaci. Rekla je da se projekti ne planiraju onako kako bismo mi željeli, nego uredbama Komisije. Pozitivnim je ocijenila činjenicu da lokalne jedinice otvaraju urede u Bruxellesu kako bi bile bolje obaviještene, ali je odbacila tvrdnje da to ne mogu učiniti i u Hrvatskoj.

Nakon rasprave na dnevnom redu je, prvi put, Izvješće o korištenju predpristupnih fondova EU-a, o čemu je govorio državni tajnik Ante Žigman.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr