bez sankcija

Saborski zastupnik koji ne dođe na sjednice i dalje neće biti kažnjen

Foto: Robert Anic/Pixsell
Zastupnici će se evidentirati elektronskom karticom (1)
Foto: Robert Anic/Pixsell
Zastupnici će se evidentirati elektronskom karticom (1)
Foto: Robert Anic/Pixsell
Zastupnici će se evidentirati elektronskom karticom (1)
Foto: Robert Anic/Pixsell
Zastupnici će se evidentirati elektronskom karticom (1)
09.07.2012.
u 17:52
Saborski zastupnici raspravljali su o prijedlogu izmjena Poslovnika prema kojem će se umjesto upisivanja u knjigu dolazaka morati evidentirati elektroničkim karticama pri ulasku u Sabor.
Pogledaj originalni članak

Saborska oporba nije podržala prijedlog izmjena saborskog Poslovnika jer smatra da smanjuju razinu demokratičnosti i parlamentarizma te prava i slobode zastupnika. Najnovija izmjena, koja je tek nakon prvog čitanja uvrštena u prijedlog, donosi obvezu zastupnika da se, umjesto upisivanja u knjigu dolazaka, moraju elektronički evidentirati prilikom dolaska u Sabor, no i dalje ne donosi nikakve sankcije za nedolaske na sjednice i odbore. Tako je i tijekom ove rasprave u sabornici sjedilo manje od 50 zastupnika. Ipak, oni zastupnici koji će ići u Europski parlament morat će se naviknuti na drugačiju praksu jer tamo se neopravdani nedolasci kažnjavaju prepolovljenom naknadom za opće troškove. Kazne ima i njemački Bundestag, gdje će zastupniku koji neopravdano propusti glasovanje mjesečna naknada za troškove biti umanjena za 50 eura, a mogu biti kažnjeni i sa sto eura ako, bez opravdanja, izbjegavaju plenarne sjednice. I francuski je parlament redovito kažnjavao sve one koji neopravdano izostanu više od dva puta mjesečno sa sjednica odbora, a kazna iznosi najmanje 355 eura.

– Na elektroničku evidenciju odlučili smo se jer je to lakše, bolje, brže i ne može se falsificirati. Jedna je od mogućnosti, ako se na to odlučimo, da ova evidencija služi i za sankcioniranje zastupnika. Ali o tom potom – rekao je potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav Josip Leko. Davorin Mlakar iz HDZ-a poručio je da bi vladajući, ako žele utvrđivati tko i koliko radi, morali i stvoriti neke preduvjete za rad.

– Trebali ste onda utvrditi i radno vrijeme, ali i da se elektronički evidentira odlazak iz Sabora kao i što s onima za koje su utvrdi da ne dolaze dovoljno na sjednice. Ovo je nepotrebno mazanje očiju javnosti – smatra Mlakar. I njegova stranačka kolegica Jadranka Kosor vjeruje da će ova novost imati dugoročno negativne posljedice na parlamentarnu demokraciju.

– Napravit ćete razliku između državnih dužnosnika jer ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici neće se morati evidentirati. Tako se može dogoditi da neki ministar ne dođe u svoje ministarstvo po 15 dana i da posao stoji. Primjerice, današnji premijer Milanović dok je bio zastupnik nije imao ni jednu pojedinačnu raspravu – prisjetila se Kosor, dok je Đurđica Sumrak upozorila da će falsificiranje i sada biti moguće jer će zastupnici moći dati svoju karticu nekome drugome da je provuče.

Laburist Dragutin Lesar kaže da bi on prije krenuo u modernizaciju tehnike za glasanje u dvorani, jer "glasaju dizanjem ruku kao u 19. stoljeću", a tek onda i na elektroničku evidenciju.

– Rekli ste o sankcijama nedolazaka: o tom potom. Bojim se da će taj o tom potom trajati tako dugo dok ste vi na vlasti – tvrdi Lesar. HDSSB-ov Josip Salapić prisjetio se kako zastupnicima pada ugled u javnosti. 

– Ponekad je tužno i žalosno vidjeti da se obraćamo praznim stolicama i vjerujemo da je poticaj zakonodavcu za elektroničko evidentiranje bila upravo ta slika – tvrdi Salapić.

SDP-ov Ivo Jelušić je rekao kako njegova stranka ne vidi ništa sporno o elektroničkoj evidenciji dolazaka jer se dosadašnje upisivanje u knjigu zamjenjuje modernijom tehnologijom, a novosti se ne protivi ni HNS, iako je iz obje stranke bilo primjedbi tijekom rasprave na Odboru za Poslovnik. Tako je Jozo Radoš procijenio da će biti manipuliranja podacima o dolascima zastupnika koji će sada moći biti i javno objavljeni. 

– Ali neka javnost vidi koji zastupnici dolaze jer, ako prečesto izbivaju, znači da ne obavljaju dobro svoju temelju zadaću zastupnika – tvrdi Radoš. Koalicijski partner ove dvije vladajuće stranke HSU pak smatra da elektronička evidencija nema smisla ni svrhe.

Kao i u prvom čitanju, oporbeni zastupnici obrušili su se i na odluku o ukidanju ispravka netočnog navoda jer im se, tvrde, "želi staviti flaster na usta".

– Ovaj je vaš prijedlog demagogija kakvu svijet nije vidio i ubijanje demokracije – rekao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

OB
-obrisani-
20:21 09.07.2012.

ma jasno! kaj bi oni bili odgovorni za nekaj...kad su Bogovi? toliko bogova svijet ukupno nije imao kao Hrvatska

OB
-obrisani-
18:13 09.07.2012.

Radnici sitnozubcima nece biti skracena placa ako ne dodu na posao Da tako pise na naslovnici svi bi se politicari digli na noge i bila bi najveca uzbuna koju je svijet svjedocio. Narod je glup ko cok

Avatar oto1
oto1
13:35 10.07.2012.

pa nisu onda toliko ludi da dolaze na posel, placa ide dali radis ili ne....onda je bolje ne..