Rat u ukrajini

Zelenski stigao u Granadu na skup EU čelnika; Rusi planiraju pomorsku bazu na Crnom moru?

Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
Le président ukrainien Volodymyr Zelensky rend visite au 15ème détachement mobile de gardes-frontières de la brigade "Steel Border" lors d'un voyage de travail dans la région de Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS/Ilustracija
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, Hina
05.10.2023.
u 16:44
Malo je vjerojatno da će streljivo napraviti veliku razliku na bojnom polju u Ukrajini u vrijeme kada su oružje dugog dometa i sustavi protuzračne obrane na vrhu ukrajinske liste želja. Zaplijenjeno streljivo također vjerojatno neće ublažiti zabrinutost oko mogućeg zastoja opskrbe Kijeva zapadnim oružjem.
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini više od milijun komada iranskog streljiva koje je zaplijenjeno prošle godine u vodama Indijskog oceana, priopćila je u srijedu američka vojska. Američke mornaričke snage godinama su plijenile oružje za koje se vjeruje da dolazi iz Irana za borce koje podupire Iran u Jemenu, a koje se obično prevozi ribarskim brodovima. Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje je odgovorno za vojne operacije na Bliskom istoku, priopćilo je da je Ukrajini poslano oko 1,1 milijun metaka kalibra 7,62 mm. Streljivo - koje potječe od Iranske revolucionarne garde a bilo je namijenjeno snagama Hutija u Jemenu - zaplijenile su američke mornaričke snage u prosincu 2022.

 >>> VIDEO Sergej Šojgu posjećuje poligone za obuku trupa koje će biti poslane u Ukrajinu

Tijek događaja:

16:43 - Najmanje 49 ljudi, uključujući šestogodišnjeg dječaka, poginulo je u četvrtak u ruskom napadu na selo u Harkivskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je ukrajinski dužnosnik. Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinehubov rekao je da su oko 13.15 u selu Hroza u okrugu Kupjansk napadnuti kafić i trgovina, gdje se tada nalazilo mnogo civila.

"Spasioci nastavljaju raditi na mjestu događaja", rekao je Sinehubov na komunikacijskoj platformi Telegram. Dužnosnici su objavili snimke na kojima se mogu vidjeti spasioci kako se penju po tinjajućim ruševinama i trupla koja leže pored betonskih ploča i savijenih metala.

Nije odmah bilo jasno jesu li ruske snage, koje su započele invaziju na Ukrajinu prije 19 mjeseci, selo granatirale ili pogodile projektilom.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji prisustvuje samitu europskih vođa u Španjolskoj, rekao je da "ruski teror treba biti zaustavljen". "Sada razgovaramo s europskim vođama, osobito, o jačanju naše protuzračne obrane, o osnaživanju naših vojnika, o davanju zaštite našoj zemlji od terora", rekao je Zelenski na Telegramu.

10:46 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u četvrtak da sudjeluje na skupu europskih čelnika u španjolskom gradu Granadi "kako bi se zajamčila sigurnost i stabilnost našeg zajedničkog europskog doma". "Ukrajina ima značajne prijedloge u tom pogledu", napisao je na platformi X, bivšem Twitteru.

Zelenskij je rekao da se na samitu želi usredotočiti na crnomorsku regiju, globalnu sigurnost hrane i slobodu plovidbe. Ukrajina ima problema s izvozom svojih velikih količina poljoprivrednih proizvoda otkako je Rusija blokirala njene crnomorske luke, nakon invazije Moskve u veljači 2022.

VIDEO Napad na Krim

Jačanje protuzračne obrane ipak je "ključni prioritet Ukrajine", napisao je Zelenskij, dodajući da se veseli provedbi novih sporazuma s drugim zemljama. "Ovo bi trebao biti produktivan dan za Ukrajinu i Europu u cjelini", napisao je. Oko 50 europskih čelnika očekuje se u četvrtak u Granadi u Španjolskoj na samitu usmjerenom ka poboljšanju suradnje na kontinentu.

9:45 - Rusija planira pomorsku bazu na crnomorskoj obali odcijepljene gruzijske regije Abhazije, rekao je čelnik te regije za list Izvestija u četvrtak, dan nakon sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom. Aslan Bžania, samozvani predsjednik odcijepljene regije koju podržava Rusija, rekao je da je potpisan sporazum za stalnu pomorsku bazu u regiji Očamčira.

"Potpisali smo sporazum i u bliskoj budućnosti u okrugu Očamčira bit će stalna baza ruske mornarice", rekao je Bžania za Izvestija.

"To je sve u cilju povećanja razine obrambenih sposobnosti i Rusije i Abhazije, a ova vrsta interakcije će se nastaviti", rekao je. "Ima i stvari o kojima ne mogu govoriti." Rusija je priznala Abhaziju i još jednu odcijepljenu regiju, Južnu Osetiju, kao neovisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile pokušaj Gruzije da ponovno preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom u petodnevnom ratu koji je završio 12. kolovoza 2008.

Wall Street Journal izvijestio je da je Rusija povukla većinu svoje crnomorske flote iz svoje glavne baze na anektiranom Krimu zbog ukrajinskih napada. Rusija zasad nije komentirala.

7:12 - Ukrajinski dronovi pogodili su infrastrukturu u ruskoj jugozapadnoj regiji Kursk, uzrokujući nestanak struje, rekao je lokalni ruski dužnosnik u četvrtak. "Ukrajinske bespilotne letjelice večeras su napale infrastrukturu u okruzima Sudžanski, Korenjevski i Gluškovski. Ima nestanaka struje", napisao je guverner Kurska Roman Starovoit na Telegramu.
Ekipe hitne pomoći već su počele vraćati struju, dodao je.

Kursk, koji graniči s ukrajinskom sjeveroistočnom regijom Sumy, jedna je od nekoliko ruskih pograničnih pokrajina koje prijavljuju gotovo svakodnevne napade ukrajinskih bespilotnih letjelica posljednjih mjeseci dok se rat sve više širi na ruski teritorij.

VEZANI ČLANCI:

6:07 - Ukrajina "polako, ali sigurno" tjera Rusiju sa svoje zemlje, ali nedostatak oružja i streljiva stvara poteškoće, rekao je ukrajinski predsjednik.

"Teškoća je u tome što su polja minirana. Teškoća je u tome što postoji manjak oružja i streljiva, posebno veliki nedostatak protuzračne obrane", rekao je Zelenski u srijedu u intervjuu za talijanski kanal Sky TG24. Rekao je da postoji "deficit protuzračne obrane" koja je važna za protuofenzivu, ali i za zaštitu stanovništva.

Zima koja se približava mogla bi predstavljati još jedan izazov za Ukrajince, uključujući "sve naše građane, sve naše civile, obične ljude koji rade i naše vojnike", rekao je. "Moramo dostojanstveno prebroditi ovu zimu, a da ne izgubimo inicijativu koju imamo na bojnom polju", rekao je, dodavši da će se "zastrašivanja" od strane Rusije vjerojatno pojačati tijekom hladnih mjeseci.

Govoreći o uključivanju u moguće pregovore s Moskvom, Zelenski je rekao: "Ruski predsjednik nije sposoban ni s kim ništa pregovarati" jer "čak i nakon što je dao svoje obećanje i dogovorio se s glavnim tajnikom UN-a, s turskim predsjednikom Erdoganom, on ipak iskočio iz ove inicijative o žitu."

6:05 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski  radi na tome da Ukrajini osigura više sustava protuzračne obrane kako se približava zima. Prošle su zime ruske snage namjerno gađale ukrajinsku infrastrukturu, isključivši struju i plin u vrijeme kada je grijanje bilo neophodno. Više sustava protuzračne obrane moglo bi spriječiti da se to ponovi.

6:00 - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini više od milijun komada iranskog streljiva koje je zaplijenjeno prošle godine u vodama Indijskog oceana, priopćila je u srijedu američka vojska.

Američke mornaričke snage godinama su plijenile oružje za koje se vjeruje da dolazi iz Irana za borce koje podupire Iran u Jemenu, a koje se obično prevozi ribarskim brodovima.

VEZANI ČLANCI:

Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje je odgovorno za vojne operacije na Bliskom istoku, priopćilo je da je Ukrajini poslano oko 1,1 milijun metaka kalibra 7,62 mm. Streljivo - koje potječe od Iranske revolucionarne garde a bilo je namijenjeno snagama Hutija u Jemenu - zaplijenile su američke mornaričke snage u prosincu 2022.

"SAD je predan suradnji s našim saveznicima i partnerima na suzbijanju protoka iranske smrtonosne pomoći u regiji svim zakonitim sredstvima, uključujući sankcije SAD-a i UN-a, te zabranama", stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva.

Malo je vjerojatno da će streljivo napraviti veliku razliku na bojnom polju u Ukrajini u vrijeme kada su oružje dugog dometa i sustavi protuzračne obrane na vrhu ukrajinske liste želja. Zaplijenjeno streljivo također vjerojatno neće ublažiti zabrinutost oko mogućeg zastoja opskrbe Kijeva zapadnim oružjem.

GALERIJA Ukrajinci se bore protiv agresora

Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina Bahmut
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
storyeditor/2023-02-07/ukrajinaaa_rat.JPG
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina

Kongres nije uključio novi novac za Ukrajinu u privremeni zakon o potrošnji SAD-a koji je usvojio u subotu kako bi savezna vlada ostala otvorena, naglašavajući sve veću nevoljkost nekih republikanaca da osiguraju sredstva Kijevu.

Prošle je godine britanska Kraljevska mornarica objavila da je jedan od njezinih ratnih brodova u međunarodnim vodama južno od Irana zaplijenio iransko oružje, uključujući projektile zemlja-zrak i motore za krstareće projektile.

Jemenski pokret Huti bori se protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija od 2015. u sukobu u kojem su poginule stotine tisuća ljudi.

5:50 - Sjedinjene Države su izvršile pritisak na svog saveznika Saudijsku Arabiju da prekine rat i povezale su određenu američku vojnu potporu Kraljevstvu s prekidom njegove upletenosti u Jemen.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao kako ga brine da bi republikanske razmirice u Kongresu mogle naštetiti pomoći Ukrajini te je obećao da će uskoro održati govor u kojem će objasniti zašto Sjedinjene Države trebaju nastaviti i dalje podupirati Ukrajinu.

Upitan je li zabrinut da Sjedinjene Države neće moći isporučiti pomoć koju su obećale Ukrajini zbog nereda na Capitol Hillu, Biden je odgovorio: "Zabrinjava me... ali znam da je većina članova Zastupničkog doma i Senata u objema strankama rekla da podupire financiranje Ukrajine."

Biden je kazao i da će o tomu održati veliki govor u kojemu će istaknuti zbog čega je ključno za Sjedinjene Države i njihove saveznike da održe svoje obveze prema Ukrajini.

Ta se zemlja uvelike oslanja na zapadnjačko slanje oružja koje joj pomaže u obrani od ruskih napada.

Predsjednik je rekao da postoji još jedan način koji bi SAD mogao upotrijebiti za financiranje Ukrajine osim tranša pomoći koje je odobrio Kongres.

"Postoji još jedan način na koji bismo mogli pronaći sredstva za to", rekao je Biden, odbivši pojasniti o čemu se radi, a ni Bijela kuća nije željela iznijeti pojedinosti.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

FU
Fusnota
06:26 05.10.2023.

Ukrajinci su penicilin za Moskovljane.

TI
Titoje
08:14 05.10.2023.

prava ukr.ofenziva još uvijek nije niti započela, zadnja 3 mjeseca UA masovno uništava rusko topništvo, logistiku, skladišta streljiva, tenkove itd. dok su ruski gubici ljudstva ispod prosjeka, tek oko 50% uobičajenih što jasno govori o čemu se radi

DA
dalmatiner
10:48 05.10.2023.

Vođa proruskih militanata Donjecka Pavel Gubarev kaže da Rusija neće moći pobiti sve Ukrajince pa će morati stvoriti koncentracijske logore u Ukrajini kako bi "preodgojila" lokalno stanovništvo....svaka sličnost s nacistima (ni)je slučajna