rat u ukrajini

SAD zabrinut zbog približavanja Kine Rusiji

Foto: State Emergency Service of Ukrai/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
tenkovi ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
15.03.2022.
u 05:44
Kina je najvažniji saveznik Rusije, ali pokušava zadržati neutralan stav u ukrajinskom sukobu.
Pogledaj originalni članak

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je ozbiljnu zabrinutost Washingtona zbog približavanja Kine Moskvi, rekao je visoki predstavnik američke vlade u telefonskom brifingu s novinarima u ponedjeljak.

Sullivan je u ponedjeljak održao sedmosatni sastanak s kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, a nakon završetka razgovora, Bijela kuća objavila je kratku izjavu u kojoj se navodi da je Sullivan pokrenuo "niz pitanja u odnosima SAD-a i Kine, uz značajnu raspravu o ratu Rusije protiv Ukrajine".

"U ovom smo trenutku duboko zabrinuti zbog približavanja Kine Rusiji, a savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je izravan u vezi s tim zabrinutostima i mogućim posljedicama određenih akcija", rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije.

Predstavnik američke vlade nije želio komentirati napise američkih medija da je Rusija od Kine zatražila vojnu i gospodarsku pomoć. Kina je u ponedjeljak demantirala takve izvještaje.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije ulazila u detalje sastanka, ali je spomenula "značajne posljedice ako [Peking] pruži vojnu ili drugu pomoć, što naravno, krši sankcije ili pomaže ratnim naporima".

Kina je najvažniji saveznik Rusije, ali pokušava zadržati neutralan stav u ukrajinskom sukobu.

Dužnosnik američke administracije rekao je da je sastanka u Rimu planiran nakon što je Biden sredinom studenog održao virtualni sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

"Bila je to intenzivna, sedmosatna sesija, koja je odražavala ozbiljnost trenutka, kao i našu predanost održavanju otvorenih linija komunikacije", dodao je. Sastanak je dugo bio planiran i nije bio tempiran na događaje u Ukrajini te je pokrivao i druga pitanja, uključujući Sjevernu Koreju, Tajvan i napete bilateralne odnose.

Dužnosnik je rekao da je to bila iskrena razmjena stajališta, ali bez konkretnih ishoda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar kozorog
kozorog
07:03 15.03.2022.

jako se teško zbližiti s zemljom s kojom graničiš... velika mudrost.

Avatar Joja
Joja
08:29 15.03.2022.

kozorog: Da sta znas o tim granicama one nisu 100% rjesene. Kina misli da ima pravo na neke Ruske teritorije ali trenutno im je glavna briga zapad. Ratovali su Kina i SSSR u proslosti, vrjeme ce pokazat za ubuduce

DU
Deleted user
08:43 15.03.2022.

Taiwan???, Sjeverna Koreja??? Iran??? IP adrese??? itd ... Kina bi trebala iskoristiti svoje mogućnosti. Pitanje je kakav je dogovor između Kine i Rusije, a možda i Irana.