Josip Salapić:

'Netko želi da se Glavašev život okonča u zatvoru'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HDSSB, Josip Salapić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HDSSB, Josip Salapić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HDSSB, Josip Salapić
10.03.2015.
u 12:47
HDSSB u ponedjeljak podnio dvije ustavne tužbe kojima traže puštanje Brasnimira Glavaša na slobodu iz istražnog zatvora
Pogledaj originalni članak

HDSSB je ponedjeljak podnio dvije ustavne tužbe kojima traže puštanje Branimira Glavaša na slobodu iz istražnog zatvora. Predsjednik Kluba zastupnika Josip Salapić nada se da će Ustavni sud postupiti u razumnim rokovima, posebice s obzirom na teško zdravstveno stanje Branimira Glavaša.

– Mi smo ga jučer posjetili u Remetincu, posljednja informacija je da je Glavaš odbio liječnički pregled i zadržavanje u zatvorskoj bolnici i tim činom je ponovno vraćen u Remetinac. I dalje odbija hranu i vodu, što bi moglo za koji dan biti pogubno za njegov život i zdravlje – upozorava Salapić te dodaje da je neposredno prije konferencije za novinare u Saboru doznao da je danas u Remeticu Glavaša želio posjetiti predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, no da mu to nije odobreno.

– Tražio je dozvolu od suda, no njegov zahtjev je odbijen te mu je rečeno da tek sutra može Glaavašu u redovit posjet. Čudi nas to jer HHO ima sporazum s Ministarstvom pravosuđa prema kojem u svakom trenutku može u bilo koji zatvor u Hrvatskoj posjetiti bilo kojeg zatvorenika. Čudno, posebno s obzirom na Glavaševo stanje – primijetio je Salapić te najavio da će predstavnici njegove stranke svaki dan na neki način upozoravati javnost na sve što se događa Glavašu, bilo kroz Sabor, press konferencije... Glavaš, dodaje Salapić, ne odustaje od svoje borbe jer je uvjeren, da je ostao u zatvoru u BiH, da bi danas bio slobodan čovjek jer bi 19. ožujka  odslužio 2/3 kazne i stekao uvjete za uvjetni otpust.

– Čini nam se da je sve tempirano. Ako pravna praksa i zakoni države ne previđaju ovakvu situaciju kao što njemu piše u njegovim rješenjima, onda se uvijek treba postupiti sukladno pravu na korist okrivljenike. U slučaju Glavaša drugačije postupljeno. On je siguran, s obzirom na njegov godine, da neće odustati jer je proveo više od 5 godina u zatvoru, jamčio je da neće pobjeći iz države, sve nam se čini da netko želi da njegov život okonča u zatvoru kao što je okončao život generala Đure Brodarca – brine se Salapić.

Prof. Mato Pavić s Pravnog fakulteta u Osijeku dodao je kako je rješenje Vrhovnog suda kojim je Glavašu određen obvezni istražni zatvor jedna od rijetkih odluka u kojoj je Vrhovni sud uspio povrijediti Zakon o kaznenom postupku, Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih ljudskih sloboda i Ustav RH.

– I ne samo to, Vrhovni sud je uspio povrijediti i standarde Europskog suda za ljudska prava o uvjetima određivanja pritvora za neku osobu. Nema dileme da se otvara vrlo značajno pitanje, a to je pitanje pravne sigurnosti u RH. Postoji li pravna sigurnost u RH, može li se ovakva situaciju proizvoljnog određivanja istražnoga zatvora dogoditi bilo kojem građaninu u RH ili je takav postupak zapravo rezerviran za Glavaša? Ako se on može dogoditi samo Glavašu, onda se postavlja pitanje zašto baš njemu i zašto samo njemu? – komentira Pavić te podsjeća da je pravna sigurnost sastavni dio vladavine prava, a vladavina prava u RH je jedna od najviših vrednota ustavnoga poretka RH. Sve činjenice upućuju na to, zaključuje Pavić, da će Ustavni sud ukinuti rješenje Vrhovnog suda i pustiti Glavaša da se sa slobode brani u ovom kaznenom postupku.

>> Glavaš u zatvorskoj bolnici nije dopustio da ga pregledaju pa je vraćen u ćeliju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

WU
wuggibiba
14:30 10.03.2015.

A tko je pitao zrtve kako su se osjecali ? E, bas me biga za ratnog zlocinca!!!

Avatar Dameanu
Dameanu
15:12 10.03.2015.

Koja je steta? Nikakva!

Avatar mama mia
mama mia
20:06 10.03.2015.

Salapiću, ti mu u odnesi svoje anđele koje si skupljao nek ga čuvaju.