TAJNA PAŠKOG SIRA

'Smeta nam što se svašta prodaje pod paški sir, a to šteti najviše nama koji ga zaista radimo'

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
'Smeta nam što se svašta prodaje pod paški sir, a to šteti najviše nama koji ga zaista radimo'
19.11.2023.
u 10:14
Tajna paškog sira je u otoku – klima je specifična, paška je ovca specifična, čovjek je specifičan. Ovdje ljudi žive još od Liburna, koji su tu bili dvije tisuće godina prije Krista, a gotovo sigurno je bilo i ovaca. Dakle možda i 40 stoljeća nama je na Pagu u genima – ovčarstvo. A i s ovcama je specifična priča, mi unazad tri-četiri generacije znamo koja je čija ovca, kakvo joj je obiteljsko stablo, što mnogi ne znaju ni za svoje obitelji, kako su im se zvali pradjed ili prabaka. Za sebe ne znaš, a za ovcu znaš!

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadržaj s potpisom.



Komentari 8

Avatar Aurel
Aurel
11:33 19.11.2023.

svi na pagu znaju da gligora proizvodi "paški" sir od ovčjeg milijeka iz - slavonije.

MA
mayo
11:46 19.11.2023.

Pod 1.utvrditi brojno stanje paške ovce na otoku Pagu. Tek tad bi se moglo raspravljati o autentičnosti njihovih proizvoda, kako tzv. paškog sira, tako i tzv. paške janjetine!

CH
chemica
14:20 19.11.2023.

Svašta se podvaljuje pod med, a svašta se prodaje i kao maslinovo ulje. Najbolje je kad novinari podvrgnu maslinovo ulje s polica trgovačkih centara analizama, jer izgleda nema tko drugi u ovoj upropaštenoj zemlji, pa onda ispadne da i najveći proizvođači muljaju lažući na deklaraciji da je ekstra djevičansko. Jel koje povučeno s polica nakon tog skandala? Ama baš ni jedno jedino. Jadan onaj naivac koji kupuije taj napoj. Što bi s paškim sirom onda bilo drugačije.