Rujan nam je ponovno pokucao na vrata, a s njim tradicionalno i početak nove školske godine. Ljetne su radosti obilježile najduže i najdraže praznike, a naši su najmlađi imali priliku napuniti baterije za nove izazove i povratak u školske klupe. Izazovi koji pak stoje pred roditeljima objedinjavaju nastojanja da svojoj djeci osiguraju sve što im je potrebno za kvalitetan boravak u školi, što obuhvaća i adekvatnu prehranu koja će im pružiti hranjive tvari potrebne za pravilan rast i razvoj.
Prehrana školske djece trebala bi zadovoljiti njihove energetske potrebe kao i potrebe za hranjivim tvarima, zbog čega je važno da se o njima pobrinemo i za vrijeme boravka u školi. Od ključnog je značaja usvajati zdrave prehrambene navike od najranije dobi, doznali smo od nutricionista, jer djeca navike stvaraju kod kuće i ono što ih krenemo učiti od trenutka kada počnu jesti krutu hranu ostaje zauvijek. U suradnji sa stručnjacima za prehranu, u nastavku donosimo savjete za kvalitetnu pripremu gableca za školarce.
Kako bi trebao izgledati jelovnik školarca
Dovoljan unos energije i hranjivih tvari potrebni su za pravilan rast i razvoj djece. Na jelovniku školske djece trebale bi se stoga naći raznolike namirnice koje će ih podmiriti. Kako doznajemo od Hrvatskog zbora nutricionista, jelovnik školarca trebao bi biti raznovrstan te bi zapravo sva hrana trebala biti zastupljena. Kvalitetna raznolika prehrana podrazumijeva:
- svježe, sezonsko voće i povrće (u nedostatku svježeg i smrznuto i ukiseljeno može biti dobra zamjena)
- cjelovite žitarice (integralna tjestenina, riža, heljda, kvinoja, kukuruz, cous-cous, bulgur, ječam, amarant…)
- grahorice i leguminoze (slanutak, grašak, grah, bob, leća)
- manje masno crveno meso, meso peradi, riba
- jaja, jogurt, kefir, svježi sirevi
- kvalitetne masnoće poput orašastih plodova, sjemenki i biljnih ulja
- negazirana i gazirana voda bez dodanih okusa, 100% voćni sokovi, nezaslađeni čajevi
Kojih se pravila higijene trebamo pridržavati
Kada govorimo o čuvanju i pripremi hrane za naše školarce, poznavanje i primjena nekoliko osnovnih pravila u kuhinji može nam pomoći da zaštitimo naše najmilije od bolesti koje se prenose hranom. Najvažnija pravila higijene glase:
- održavajte čistoću
- odvajajte sirovu hranu od kuhane
- obratite pažnju na potpunu termičku obradu hrane
- pravilno čuvajte hranu na sigurnim temperaturama
- sigurno odmrzavajte hranu – najsigurniji način je tako da je stavite u hladnjak
- upotrebljavajte sigurnu vodu i sigurnu hranu
Uz njegovanje higijene, stručnjaci ističu važnost odabira sigurne hrane za naše najmlađe pa smo upitali Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kako je kupci mogu prepoznati. „Sigurna hrana se prvenstveno odnosi na svojstvo hrane da neće dovesti do štetnog djelovanja na zdravlje nakon konzumacije. Konkretno to znači da se u njoj ne nalaze biološke (poput bakterija, virusa, parazita) ili kemijske (metali, mikotoksini..) opasnosti, ali i tvari poput npr. alergena (što se navodi na deklaraciji) koji su opasni samo za određeni dio populacije“, pojasnili su nam.
Kada govorimo o sigurnosti hrane, dodaju iz HAPIH-a, u pravilu je garantira proizvođač, odnosno subjekt koji je proizvodi, transportira, stavlja na tržište, do trenutka kada je potrošač kupi. Nakon toga, pojasnili su nam, na potrošaču leži daljnja odgovornost za njezinu sigurnost – transport od trgovine do kuće, pohrana u vlastitom domaćinstvu, način pripreme, pridržavanje uputa proizvođača na deklaraciji.
Raznolikost je važna, no ima li „zabranjenog voća“?
Ideja pravilne prehrane je da su obroci raznoliki pa treba obratiti pažnju da našim školarcima svaki dan ponudimo kvalitetne namirnice. No što je sa slatkišima i grickalicama?
„Djeci ne treba ograničavati niti konzumaciju slatke hrane niti grickalica, međutim ona bi trebala biti rezervirana za posebne prigode i povremeno.“, ističu nutricionisti iz Hrvatskog zbora nutricionista, dodajući kako je izuzetno važno voditi primjerom pa bi tako uvijek trebalo pripremiti istu hranu za cijelu obitelj i nikako posebno nekome kuhati (naravno ako ne postoje neke prehrambene alergije). Također naglašavaju koliko je važno ne uskraćivati nikada nikakvu hranu već je samo nuditi kada vi to odlučite jer će bilo kakvim uskraćivanjem djeca na kraju za istom tom hranom posezati na drugim mjestima i tako ići u drugu krajnost.
Obratite pažnju na količinu i vrijeme obroka
Preporuka je ne preskakati obroke jer to može dovesti do nekontrolirane gladi, a zatim i prejedanja, zbog čega preporučujemo da svojim školarcima pripremite i međuobrok. To ne znači da im trebate ponuditi bilo kakvu „usputnu“ namirnicu, nego za užinu pripremiti nutritivno vrijedne namirnice poput energetskih pločica, sezonskog voća, raznovrsnih salata, svježeg sira, jogurta ili orašastih plodova koji će zadovoljiti njihove prehrambene potrebe uz glavne obroke dana (doručak, ručak i večera).
Osim izbora kvalitetnih raznolikih namirnica za glavne obroke i međuobroke, ključno je obratiti pažnju na njihovu sigurnost kako bi vaši najmiliji mogli bezbrižno uživati u hrani. Sigurnost i kvaliteta hrane kontroliraju se na dva načina: samokontrolama, koje provodi sam subjekt u poslovanju s hranom u svim fazama koje su pod njegovom kontrolom te službenim kontrolama koje provode inspekcijske službe Državnog inspektorata, pojasnili su nam iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Službenim kontrolama u Hrvatskoj obuhvaćeni su svi proizvodi na hrvatskom tržištu bez obzira na zemlju podrijetla.
Budući da je za sigurnost hrane odgovoran i svaki potrošač od trenutka kada je kupi, velika je važnost kontinuirane edukacije o temama iz tog segmenta. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Europska agencija za sigurnost hrane to čine kroz aktualnu kampanju „EU bira sigurnu hranu“ - educiraju nas o relevantnim temama, potiču da kritički promišljamo o svakodnevnom odabiru namirnica i omogućuju da biramo hranu s povjerenjem. Za više praktičnih savjeta o tome kako brinuti o sigurnosti hrane i smanjiti otpad od hrane, dođite ovu subotu, 3. rujna od 15.30 do 18.30 sati na besplatnu edukativnu radionicu na jarunskom Food truck festivalu, gdje će food bloger Hungry Mile pripremati ukusne zalogaje i u razgovoru sa stručnjakom iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu otkriti kako iza sigurne hrane na vašim tanjurima stoji znanost.
Sadržaj nastao u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.