LINIĆEVA SMJENA

Milanoviću se crno piše ako loše prođe na euroizborima

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Milanović i Picula
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zlatko Komadina i Zoran Milanović
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Zvonimir Mršić
08.05.2014.
u 14:25
Nakon izazivanja krize u Saboru, bilo bi puno lakše riješiti se Milanovića
Pogledaj originalni članak

Sudbina Zorana Milanovića kao predsjednika SDP-a ovisi o rezultatima koje će njegova stranka postići na europarlamentarnim izborima. Takvo je, naime, raspoloženje među vodećim esdepeovcima koji već dugo talože nezadovoljstvo Milanovićevim vođenjem stranke i Vlade, a ono je kulminiralo Linićevom smjenom. Još više od same smjene ministra koji je imao konkretne radne rezultate i uživao podršku javnosti ljudima iz vrha stranke na vlasti smeta način na koji je Linić smijenjen. Smatraju da je iznošenjem prljavog rublja u javnost i sustavnim diskreditiranjem ministra financija Milanović naštetio ugledu Vlade i SDP-a. Čini to sustavno, od takozvanog lex Perković, preko forsiranja ustavnih promjena i drugih ideoloških tema do toga da svog ministra diskreditira kao čovjeka koji se okružio sumnjivim tipovima. Usto je, naglašavaju neki naši sugovornici, još doveo u pitanje sam institut predstečajnih nagodbi, što je samoubilački potez jer unosi pravnu nesigurnost u ionako očajno gospodarstvo.

Sustavno ruši ugled

– U posljednjem slučaju kadroviranja, u slučaju gospodina Linića, Zoran Milanović nema moju potporu. General koji se olako rješava svojih časnika vrlo često ostaje na kraju sam – rekao je Zlatko Komadina jučer uoči sjednice Predsjedništva SDP-a. A prema informacijama koje se preklapaju nakon razgovora s više ljudi iz vladajuće stranke, trenutačno u SDP-u vrije i intenzivno se raspravlja o tome što poduzeti. Najčešće se spominje kombinacija u kojoj bi riječki SDP-ovci zajedno sa zagrebačkom organizacijom pripremili teren za Tonina Piculu, koji bi mogao zamijeniti Milanovića na čelu SDP-a – i to puno prije redovitih parlamentarnih izbora!

– Ni Zlatko Komadina kao frontmen riječke skupine ni Davor Bernardić kao vođa velikog dijela zagrebačkog SDP-a ne mogu postati novi šefovi, barem ne na izvanrednim stranačkim izborima. No, ako SDP-ova koalicija loše prođe na europskim izborima, a Tonino Picula ipak ostvari odličan rezultat, mislim da će se riječki i zagrebački lobi dogovoriti i podržati Piculu u borbi za novog šefa stranke. Većinsko je raspoloženje u stranci da trebamo novog predsjednika – analizira situaciju u SDP-ov saborski zastupnik. Još jedan utjecajan SDP-ovac tvrdi da mu se čini da će početi rušenje Milanovića.

– Dva su moguća rješenja. Jedno je Zlatko Komadina, koji bi “prirodno”, kao potpredsjednik stranke koji se cijelo vrijeme opirao šefu stranke, na redovitim unutarstranačkim izborima (za dvije godine) imao najveće šanse za pobjedu. No, kako mi se čini da bismo novog šefa stranke mogli dobiti puno prije, smatram da velike šanse ima Tonino Picula. Neopterećen je neuspjesima Vlade i, ako ostvari dobar rezultat na euroizborima, mislim da bi njegovu kandidaturu podržala većina članova SDP-a. Dakle, mislim da bi Picula mogao smijeniti Milanovića i bez “sektaške” podrške riječke i zagrebačke skupine – kaže naš sugovornik.

Dio mlađih utjecajnih SDP-ovaca smatra da se stranka vodi toliko loše da će sudbina socijaldemokracije biti ugrožena na dulji rok ako se hitno nešto ne poduzme i da će upravo mlada struja dugoročno biti žrtva Milanovićevih promašaja.

Kriza u Saboru

Slažu se da bi se u Glavnom odboru SDP-a mogao pokrenuti proces smjene Milanovića, ali procjenjuju da bi se brže i tehnički lakše mogao isprovocirati u Saboru tako da pri glasovanju ne potvrde novog ministra financija. Vjeruju da bi nakon provociranja institucionalne krize u Saboru bilo puno lakše riješiti se Milanovića kroz Glavni odbor te rekonstruirati Vladu, pogotovo jer se ugroženima osjećaju i neki od najuglednijih SPD-ovaca srednje generacije i dugog staža u stranci, kao što su Milanka Opačić i Tonino Picula. No, to bi značilo i prijevremene parlamentarne izbore.

U kombinaciji za mogućeg novog šefa SDP-a nerijetko se spominju i predsjednik Sabora Josip Leko i Zvonimir Mršić. No, Leko se zbog godina najvjerojatnije neće upustiti u takvu avanturu, a iz Mršićevih krugova kažu da na njega mogu računati tek za dvije godine – dotad će biti posvećen Podravci.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

GO
gorakasta
15:16 08.05.2014.

Moj glas nećete dobiti. Nema ni jedan valjani razlog da vas zaokružim. Što ste to dobro napravili za narod i zemlju????? NIŠTA !!!!! Samo afere, muljaže i varanje naroda.

Avatar una12
una12
14:29 08.05.2014.

Tesko da ce ova vlada zavrsit mandat, razultati su im katastrofalni. Ocito sljedi ista sudbina kao ona koju je Racan vodio, koja je daleko bolja bila od ove sada.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
15:33 08.05.2014.

Najbolje da se izbori raspišu kad i predsjednički: da ne bacamo novac i da se SDP-a na Pantovčaku i Markovu trgu riješimo odjednom - na sljedećih 50 godina.