rusija čeka odgovor

Šef Gazproma upozorio EU: 'Nema jamstva da ćete preživjeti zimu'

Foto: SERGEI KARPUKHIN/NEWSCOM
Russian President Putin presents state awards
Foto: Valery Sharifulin/NEWSCOM
Gazprom Helium Hub launch ceremony in Vladivostok, Russia
Foto: SERGEI KARPUKHIN/NEWSCOM
Russian President Putin presents state awards
12.10.2022.
u 15:02
Miller je također rekao da će popravci oštećenih plinovoda Sjevernog toka trajati najmanje godinu dana te da Rusiji još uvijek nije odobren pristup oštećenom području.
Pogledaj originalni članak

Čelnik Gazproma Alexei Miller, upozorio je Europu na posljedice odustajanja od ruskog plina, rekavši da "nema jamstva" da će Europa preživjeti zimu na temelju trenutnog kapaciteta skladišta plina. Govoreći na konferenciji Russia Energy Week u Moskvi, Miller je rekao da će plina u njemačkom podzemnom skladištu biti dovoljno između dva i dva i pol mjeseca.

Miller je također rekao da će popravci oštećenih plinovoda Sjevernog toka trajati najmanje godinu dana te da Rusiji još uvijek nije odobren pristup oštećenom području.

Njemačka i EU "trebale bi odgovoriti" ako su zainteresirane za obnovu plinovoda, rekao je.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin također se danas obratio na sjednici međunarodnog foruma Russian Energy Week.

Velika curenja plina koja su iznenada izbila u plinovodima Sjeverni tok koji vode iz Rusije u Europu bili su "čin međunarodnog terorizma" koji je postavio "opasan presedan", kazao je Putin.

"Nema sumnje da je to bio čin međunarodnog terorizma, s ciljem potkopavanja energetske sigurnosti cijelog kontinenta. Računica iza toga bila je prilično cinična, blokirati i uništiti jeftine izvore energije i uskratiti milijune ljudi i industrijskih potrošača plina, topline, električne energije i drugih resursa", kazao je Putin. "To pokazuje da je svaki dio kritične transportne energetske ili komunikacijske infrastrukture sada u opasnosti", dodao je. Putin nastavlja kriviti ukrajinske specijalne službe za ono što naziva "terorističkim napadom" na Kerčki most koji povezuje Rusiju s Krimom.

"Rusija je spremna isporučivati ​​energente Europi, uključujući ovu jesen i zimu", rekao je Putin, javlja RIA novosti. Prema njegovim riječima, to je moguće učiniti duž preživjele linije Sjevernog toka.  "Rusija je spremna za početak ovih isporuka. Lopta je, kako kažu, na strani Europske unije. Ako žele, neka samo otvore slavinu i to je to. Mi nikoga ne ograničavamo ni u čemu, uključujući i spremni smo isporučiti dodatne količine u jesensko-zimskom razdoblju", rekao je Putin. 

Putin je također rekao da bi Rusija mogla preusmjeriti opskrbu s Baltika na Crno more kako bi stvorila veliko europsko plinsko čvorište u Turskoj. "Mogli bismo premjestiti izgubljene količine Sjevernim tokom duž dna Baltičkog mora do regije Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu kroz Tursku, stvarajući najveće plinsko čvorište za Europa u Turskoj", rekao je. 

Video: Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'


 

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

MO
moreplovac
15:22 12.10.2022.

Plače Miller, plače. Nema više eura.

Avatar Barba
Barba
17:11 12.10.2022.

Plače Rus jer mu se vrijednost dionica strmoglavila. Ne ma kome pridavati količine na koje je navikao.

Avatar Barba
Barba
17:26 12.10.2022.

Europa će sigurno preživjeti.