simbol ruske moći u ukrajini

Rusi objavili detalje napada na most: 'Eksplozivna naprava je bila zakamuflirana na paletama'

Krim most
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
12.10.2022.
u 09:31

Osam osoba privedeno je u kaznenom postupku o terorističkom napadu na mostu preko Kerčkog tjesnaca, od kojih su petorica Rusi, po tri državljani Ukrajine i Armenije, izvijestio je Centar za odnose s javnošću FSB-a

Na mostu koji spaja Krim s Rusijom u subotu rano ujutro odjeknula je snažna eksplozija. Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je to bio teroristički čin kijevskog režima. Odmah nakon napada na most Rusi su izveli niz žestokih udara diljem Ukrajine, uključujući i Kijev, a Putin je zaprijetio da ako Ukrajinci budu opet napadali, da će odgovor biti žestok. Ruski vođa odmah je naredio istragu. 

Danas je Moskva izvijestila da je osam osoba privedeno u kaznenom postupku o terorističkom napadu na mostu preko Kerčkog tjesnaca, od kojih su petorica Rusi, po tri državljani Ukrajine i Armenije, izvijestio je Centar za odnose s javnošću FSB-a.

"Organizator terorističkog napada na Krimski most bila je Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine, njen načelnik Kirill Budanov, djelatnici i agenti. Eksplozivna naprava je bila kamuflirana u rolama s građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete s ukupno težine 22.770 kilograma", stoji u priopćenju.

Nadalje, kako javlja RIA novosti početkom kolovoza teret je poslan iz luke Odessa u bugarski Ruse prema ugovoru između kijevske tvrtke Translogistic UA LLC i bugarske Baltex Capital SA.

"Iz Bugarske je nastavio prema gruzijskoj luci Poti, a zatim prema Armeniji. U transferu su sudjelovali državljani Ukrajine Tsyurkalo Mikhail Vladimirovich, Kovacs Denis Olegovich, Solomko Roman Ivanovich, državljani Gruzije, Inosaridze Sandro, broker pod imenom "Levan" i armenski državljanin Artur Terchanyan.

Od 29. rujna do 3. listopada na terminalu Transalliance u Erevanu obavljeno je carinjenje tereta prema pravilima EAEU i izmjena dokumenata. Sada je pošiljatelj LLC "GU AR GROUP" (Armenija, Alaverdi), a primatelj LLC "Leader" ( Moskva ).

Video: Satelitske snimke napada na most

Krim most
1/6

Na kamionu DAF registriranom u Gruziji, teret je prešao rusko-gruzijsku granicu 4. listopada na kontrolnoj točki Gornji Lars, a dva dana kasnije isporučen je i istovaren u veleprodajnoj bazi u Armaviru. Dana 7. listopada uz pomoć R. Solomka, državljanina Ukrajine Vladimira Vasiljeviča Zloba i još petorice ruskih državljana ponovno su promijenjeni dokumenti za teret. Kao pošiljatelj je navedena tvrtka TEK-34 LLC iz Uljanovska , a kao primatelj nepostojeća tvrtka na Krimu.

Kretanje tereta duž cijele rute kontrolirao je zaposlenik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, koji se sudionicima predstavio kao "Ivan Ivanovič". Za koordinaciju akcije koristio je virtualni anonimni broj, kao i telefon registriran na stanovnika Kremenčuga, Sergeja Andrejčenka.

Rano ujutro 8. listopada kamion je eksplodirao na Krimskom mostu , nakon čega se zapalilo sedam spremnika s gorivom vlaka koji je prolazio. Djelomično su se urušila dva kolska raspona, no nosači luka mosta nisu oštećeni. Četvero ljudi je poginulo, uključujući suca iz Moskve", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion. Kerčki most predstavlja važnu opskrbnu rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
09:37 12.10.2022.

Legitimna meta

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:39 12.10.2022.

Očekujemo reprizu idući vikend.

MI
Milan23
09:47 12.10.2022.

Tim mostom ide exploziv za rat u Ukraini i pijani Rus nije dobro zapakirao robu. Sad počinju neke urote i nebuloze,hapšenje nevinih i iznuđivanje priznanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije