Šeks: Hrvatski sabor novu će Vladu potvrditi vjerojatno 12. siječnja

05.01.2008.
u 15:56
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Povjerenje novoj Vladi dr. Ive Sanadera Hrvatski sabor najvjerojatnije će izglasati već iduće subote (12. siječnja), izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora u prošlom sazivu Vladimir Šeks.

Šeks je novinarima, na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, objasnio da će na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora u petak, 11. siječnja, klubovi predložiti izmjene triju zakona - o Vladi, o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, te o sustavu državne uprave.

Te će prijedloge razmotriti odbori za za Ustav, Poslovnik i politički sustav, te za zakonodavstvo, koji će se također konstituirati u petak.

Prijedlozi zakonskih izmjena potom se daju na raspravu i glasovanje saborskom plenumu, a ako ih on prihvati, predsjednik Republike Stjepan Mesić može ih proglasiti istoga dana, dok na snagu stupaju žurnom objavom u Narodnim novinama.

Sljedećeg dana, u subotu, 12. siječnja, sazvat će se izvanredna sjednica na kojoj će mandatar predložiti program, a Hrvatski sabor ga raspraviti i glasovati o povjerenju novoj Vladi u cijelosti, objasnio je Šeks.

Naglasio je i da u glasovanju o povjerenju novoj Vladi ne smiju sudjelovati budući članovi Vlade, pa je stranke zadužio da do petka u podne izvijeste o zamjenicima zastupnika koji će u Hrvatskom saboru sjediti umjesto budućih dužnosnika, koji pak svoj zastupnički mandat moraju staviti u mirovanje.

Isti rok je zadan i za prijavu zamjenika za izabrane zastupnike koji će u mandatu koji slijedi biti župani ili obnašati neku drugu dužnost nespojivu sa zastupničkom.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr