Otpad pod zemlju

Šibenik nabavlja još podzemnih kontejnera za 1,1 milijun kuna

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Šibenik nabavlja još podzemnih kontejnera za 1,1 milijun kuna
22.03.2011.
u 12:48
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će platiti 40 posto vrijednosti kanti s dizalima koje će biti postavljene kod 'Peškarije', u Docu i na groblju sv. Ane.
Pogledaj originalni članak

ŠIBENIK - U šibenskoj jezgri bit će postavljena još tri kompleta tzv. podzemnih kontejnera čija je vrijednost - oko 1,1 milijun kuna, izvijestili su iz Grada Šibenika nakon što je, kako se ističe, Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio Odluku o sufinanciranju troškova nabave i ugradnje tri kompleta podzemnih kontejnera za komunalni otpad u staroj gradskoj jezgri Grada Šibenika u iznosu od 446 tisuća kuna.

Naime, FZOEU će zapravo platiti 40% posto od ukupne cijene  tih spremnika za smeće, dok će se ostalo platiti iz šibenske gradske blagajne.

Podsjetimo, prvi takvi podzemni kontejneri, po uzoru na slične projekte u nekim skandinavskim zemljama, postavljeni su na šibenskoj obali ispred Muzeja grada Šibenika, kod dvaju povijesnih topova. Nevidljivi kontejneri koji se prazne uz pomoć posebnog dizala bit će uskoro postavljeni ispred nekadašnje Peškarije te pored trgovine u Docu te kod groblja Sv. Ana na jednoj od šibenskih povijesnih utvrda.

- Nakon što se ugradnja prvog seta podzemnih kontejnera ispred Muzeja grada Šibenika pokazala iznimno prihvatljivim rješenjem, Grad Šibenik odlučio se istim modelom sanirati i neke druge lokacije u staroj jezgri. Kako je stara jezgra prije svega gradski turistički brand, te ujedno i najfrekventnija postaja turista, a pored toga potrebno je i unaprijediti postojeći sustav gospodarenja otpadom, to ugradnja podzemnih kontejnera predstavlja jedino prihvatljivo rješenje. Na lokacijama koje će se sanirati trenutačno se nalaze prenatrpani kontejneri iz kojih se šire neugodni mirisi, posebice u ljetnim mjesecima, te su često i devastirani  - pojasnili su u priopćenju šibenske vlasti razloge za spomenutu investiciju.

"Takvi neuredni punktovi narušavaju prirodne i kulturne vrijednosti Grada Šibenika, a ugradnjom podzemnih kontejnera postići će se bolji vizualni identitet grada kao turističke destinacije, ali i kao sredine za ljepši i zdraviji život", obrazlaže se.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.