marasović u saboru:

'BiH navija najjače protiv RH. I to je zahvala što smo ih najeli, napili, pomogli im stvoriti državu'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Dujomir Marasović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ranko Ostojić
17.06.2014.
u 12:10
Ostavite vi kući to vaše bratstvo i jedinstvo. Nisam ja gradonačelnik Zagreba koji želi biti gradonačelnik Jugoslavije. Nitko Hrvatskoj ništa nije blagonaklon u okruženju. Pa BiH navija najjače protiv Hrvatske, kazao je Marasović Kajinu
Pogledaj originalni članak

Prijedlog Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije predlaže se zbog ublažavanja posljedica nastalih uslijed katastrofalnih poplava koje su tijekom svibnja 2014.pogodile područje Vukovarsko-srijemske županije te svojim opsegom i intenzitetom i neočekivanošću ugrozile zdravlje i živote većeg broja ljudi, imovine i okoliša, objasnio je jutros u Saboru ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

HDZ-ov Ivan Šuker poručio je pak da je zakon neprovediv jer se krovni zakoni ne mogu mijenjati nekim drugim zakonima. Vlada bi trebala napraviti izmjenu Zakona o izvršenju državnog proračuna, čime bi riješila velik dio problema rekao je Šuker koji zamjera što u Sabor nije došao i ministar financija s obzirom na to da se ključne odredbe zakona odnose baš na njegov resor.

"Namjera Vlade nije izbjegavanje redovnog postupka"

Vjerujem kako namjera Vlade nije izbjegavanje redovnog postupka posebno u onom dijelu gdje se u pet posto proračuna može intervenirati – odgovorio mu je Ostojić koji očekuje da će se zahvaljujući zakonu situacija na ugroženom području normalizirati u roku od godinu dana.

Odmah po donošenju zakona trebaju se donijeti programi koji će sadržavati mjere aktivnosti obnove i saniranja posljedica poplava, zaštite zdravlja ljudi, obnove stambenih i gospodarskih zgrada te zgrada javne namjene, obnove cesta, privremenog smještaja stradalnika za vrijeme obnove stambenih zgrada, deponiranje mulja, glomaznog otpada i ostalih naplavina, prava i obveze u području porezno dužničkih odnosa, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, veterinarstva, rada i mirovinskog sustava, pravosuđa, prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, obrazovanja, zaštite kulturnih dobara i infrastrukture  – dodao je Ostojić.

Primjena ovog zakona započela bi neposredno nakon njegova stupanja na snagu, s obzirom na to da su tijela obvezna u roku od sedam dana predložiti Vladi donošenje programa svatko iz svog područja obuhvaćenog u ovom zakonu – naglasio je Ostojić.

Kajin: Građani se solidarizirali i s BiH i Srbijom

Damir Kajin smatra da je, kako bi se što prije sanirale posljedice poplava, trebalo donijeti i rebalans proračuna, a vjeruje da bi bilo dobro da Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini te Srbiji pomogne i Bruxelles.

Ali mislim da ćemo se na njihovu pomoć načekati i da će gro tereta jednostavno pasti na nas – priznaje Kajin te predlaže da se društvima koja se bave razminiravanjem PDV smanji na najmanju moguću stopu, budući da od ulaska u EU ne postoji nulta stopa PDV-a.

Ovaj zakon je nužan. Dakako da su se građani Hrvatske solidarizirali s poplavljenom Slavonijom. Nisu se solidarizirali samo s istočnom Slavonijom ili s hrvatskim krajevima već su se naši građani solidarizirali i s prilikama te velike katastrofe, apokalipse koja je zadesila i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. I, da se našalim, drago mi je da su naši građani u susretu BiH i Argentine navijali za BiH kao što su oni, pretpostavljam, navijali kad smo mi igrali protiv Brazila za Hrvatsku. I to je dobro. Čak i zajednički pjevamo, imamo neke zajedničke pjesme – tvrdi Kajin te podsjeća da Hrvatsku od rata nije pogodila veća tragedija. Replicirao mu je HDZ-ov Dujomir Marasović kojem je zasmetala Kajinova priča o, kako je on nazvao, bratstvu i jedinstvu.

– Ostavite vi kući to vaše bratstvo i jedinstvo. Nisam ja gradonačelnik Zagreba koji želi biti gradonačelnik Jugoslavije. Nitko Hrvatskoj ništa nije blagonaklon u okruženju. Pa BiH navija najjače protiv Hrvatske. U Bosni se navija protiv Hrvatske zato što je to Hrvatska. I to je njihova zahvala Hrvatskoj za sve što smo im primili pola milijuna izbjeglica, što smo ih najeli, napili, naoružali, pomogli im stvoriti državu, izliječili 20 godina poslije rata, liječili smo ih u Splitu. To im je zahvala za sve – vjeruje Marasović. Kajin mu je odgovorio da ili ne pozna Bosnu ili govore o različitoj BiH.

Možemo govoriti i o Ahmićima itd. ali neću zato što je tragediju u Bosni prolazio i hrvatski narod. Ne govorim ja ni o kakvom bratstvu i jedinstvu, ali govorim o solidarnosti, o pomoći, o razumijevanju koje su narodi ovih područja pokazali i u ovom trenucima jedni prema drugima. I mislim da ovakva vaša razmišljanja upravo nadilaze potrebe zajedničkog jednog nastupa kojeg će ubuduće budite uvjereni biti sve više i više, a da opet nitko ne zagovara bratstvo i jedinstvo, ali da zagovaramo jednu solidarnost i dobro susjedstvo – objasnio mu je Kajin. SDP-ov Domagoj Hajduković zamjerio je Marasoviću što ovako tešku i ozbiljnu temu "koristi u dnevno-političke svrhe i politizira".

'Bolje šutjeti nego govoriti ono što nema veze s pameću'

Pa ja ne znam kako i kojom logikom netko može iz ovakvih tema doći do Jugoslavije, do toga tko je za koga navijao na nogometnim utakmicama i propitivati naše odnose sa susjedima. Pa zar ne mislite da je to žalosno, pa zar ne mislite da je to sramota? kazao je Hajduković. I HDSSB-ovu Josipu Salapiću nije se svidjela Marasovićeva priča.

– U Saboru treba postići konsenzus i nema tu mjesta za bilo kakvu politiku na grbači onih koji su teško stradali. Nekada je bolje šutjeti nego govoriti nešto što nema veza sa zdravom pameću – poručio je Salapić. HNS-ov Ivica Mandić zahvalio je svima koji su od prvog dana pomagali građanima s poplavljenih područja.

Ono što je bitno u ovim svim nemilim događanjima da je Republika Hrvatska kao uvijek do sada pokazala iznimno visoku solidarnost i da je u vrlo kratkom vremenu prikupljeno negdje više od 50 milijuna kuna, što dobrovoljnim prilozima građana, što raznim aktivnostima. Mislim da je to sigurno za pohvalu i svakom građaninu, za svaki poziv i za svako dobro djelo prema ljudima koji su u nesreći, trebamo reći veliko hvala – primijetio je Mandić koji upozorava da je jako važno da nadležna tijela točno ustanove razloge zašto je došlo do pucanja nasipa u Rajevu Selu.

Prema neslužbenim procjenama očekuje se da će troškovi obnove na području pogođenom katastrofom, da će biti negdje više od 500 milijuna kuna. To je vrlo velik iznos novca i u vremenu kada je naš proračun i prihodi proračuna vrlo nategnuti, smatramo da svi mi koji ovdje sjedimo imamo tu odgovornost da podržimo sve one odluke koje će omogućiti i osigurati ova sredstva – tvrdi Mandić te dodaje kako je zadatak svih da se što prije život vrati na poplavljena područja te da se posebna pozornost posveti životu na OPG-ima "kojima nije uništena samo jedna godišnja proizvodnja, već su uništene dvije godišnje proizvodnje i sjetva 2013. i sjetva 2014. godine su nestale".

SDP-ov Damir Rimac tvrdi da su sve poduzete mjere nakon poplava bile nedostatne pa se zato donosi ovaj zakon.

Onaj tko nije bio na terenu, nema se pravo kritički osvrtati na predloženi zakon. Trebali ste obući čizme, otići u blato i vidjeti kako ti ljudi žive – kazao je Rimac, a replicirao mu je HDZ Goran Marić koji nije zadovoljan ovakvom tezom.

Nisam bio u čizmama i cijenim sve koji su bili, no za kvalitetan zakon bolje je uključiti mozak, nego obuti čizme – primijetio je Marić.

>>Očekuje se prikupiti 20 tisuća tona otpada na županjski deponij

>>Učenici iz poplavljenih područja pristupili polaganju državne mature iz matematike

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 96

HR
hrvatska91
13:09 17.06.2014.

reprezentacija BiH, a ono sve sami Bošnjaci... Hrvata, Srbina ili pripadnika druge nacionalnosti ni za lijek... a na 1. i 2. mjestu 1.BiH lige hrvatski klubovi iz Mostara i Posušja... ajde, ljudi, pa tko je tu lud...

CR
crocro
13:44 17.06.2014.

Hrvatska je uvijek pomogla i pomagala susjedima. Ja ne bih rekao da je nekome pomoći loše, ali to očito ispada loše. Pomozi srbiju kada smo i sami na mukama, ponašaju se nezahvalnički i brzo zaboravljaju. Politika koju vode nije naklona Hrvatskoj i uvijek su protiv Hrvatske i Hrvatskoj ne žele dobro. Onda se na kraju postavlja pitanje zašto pomagati. Što se tiče BiH kojoj se također oduvijek pomagalo, također se izrugivaju i brzo zaboravljaju, ustvari susjedi su nam jako zaboravni pa bi se trebali kolektivno liječiti. U ratu smo im učinili velike usluge i da ih nije bilo doživjeli bi još veći masakr nego je bio u Srebranici. A oni nas smatraju agresorima i dan danas. Pomažeš ih u poplavama a oni loše misle o Hrvatskoj i gledaju prema srbiji. Kada su požari traže naše kanadere koji tamo gase, a neće tražiti od srbije da im oni gase. Jer su im oči uprte prema srbiji. Treba postaviti pitanje zašto su nam susjedi takvi, zašto ne vole Hrvatsku ili se prema njoj odnose s poštovanjem kako se Hrvatska odnosi prema njima samima? Još srbiji ne zamjeram toliko koliko zamjeram BiH. Toliko je muslimana zaposleno u Hrvatskoj, rade u svim društvenim i državnim strukturama, koliko ima pjevača koji zarađuju u Hrvatskoj a da o glumcima uopće ne govorim. Čak im Hrvatska daje državna priznanja i državljanstva. Hoće se svaditi s Hrvatskom zbog granice. Određuju nam pravila oko pelješkog mosta koji se nalazi na Hrvatskom teritoriju. Kada god nekuda odlaze iz svoje zemlje dolaze u Hrvatsku, ne odlaze nikuda preko srbije. Kada odlaze na more onda zaposjedaju južno jadransku obalu i ponašaju se kao u svojoj zemlji, a neće otići na more u srbiju. Ali zato srbiju bolje vole od Hrvatske. Uvijek im je Hrvatska mrska i trn u oku. Zašto već jednom ne pitamo zašto se tako ponašaju a mi im čak i pomažemo kada god su u nevolji a oni nama nikakvom pomoći ne uzvraćaju. Oni nisu korektni prema Hrvatskoj bez koje bi bili izgubljeni i izolirani. Put u EU vodi im preko Hrvatske, a naši političari se razapinju u nastojanjima da BiH dobije neki povlašteni status za pregovore s EU. I oni to ne priznaju i u stanju se to okvalificirati kao miješanje u unutarnje stvari BiH. Njih valja tako disciplinirati i dovesti na nivo pristojnosti i kulture da se uopće ne petljamo u nikakve stvari tih država, već samo da surađujemo kao i sa svim državama Europe, kroz gospodarstvo, kulturu, turizam i šport. Pa neka si sami pomažu u nevoljama kada su tako zaboravni, kratkovidni, jalni i negativno usmjereni prema Hrvatskoj. Dakle, moj je stav pomagati svakom u nevolji i ako taj koji je u nevolji uvažava vašu pomoć i pristojno se ponaša prema vama. A prema onome što im sve korisno Hrvatska čini, oni se neadekvatno i neodgovarajuće ponašaju i djeluju. Treba ih pitati zašto?

VE
verakruz
13:45 17.06.2014.

Bravo za Marasovića. Svi ovi koji govore drukčije su obični bezveznjakovići, da ne kažem neku težu riječ. Znamo kako Hrvatski narod u BiH danas živi, možda i gore nego kad je bio rat. Hrvati su građani drugog reda, a Bošnjaci-muslimani vole Hrvatsku kao i trn u oku. Žao mi je što su ovi drugi, a oni su ustvari politikanti, uopće u Hrvatskom Saboru. Njima je važno samo da plaćica i privilegije idu, njihovoj guzici je dobro, a ovo što lupetaju, nama se obija o glavu.