IMENOVANJA

Škole ovih dana dobivaju nove odbore: Uredba o stručnoj spremi otežala izbor

24.02.2009.
u 16:20
Pogledaj originalni članak

Do kraja mjeseca sve bi osnovne i srednje škole u Međimurskoj županiji trebale dobiti nove školske odbore, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji je na snagu stupio 2. kolovoza lani.

Najviše glavobolje izazvala je odredba da članovi školskih odbora, koje imenuje osnivač samostalno ili na prijedlog Ureda državne uprave, moraju imati završen fakultet, a ne smiju biti zaposleni u školi u kojoj će biti odbornici! To znači da Ured državne uprave treba naći 76 visokoškolovanih građana spremnih da postanu članovima školskih odbora u 32 osnovnim školama i šest srednjih, koliko ih je u Međimurju. U županiji s najmanjim postotkom visokoobrazovanih to nije bilo nimalo lak posao.

Ovih dana županijski vijećnici i novinari dobili su prijedloge imenovanja članova školskih odbora. Riječ je o imenima koje je predložio Ured državne uprave, ali ne i osnivač, Međimurska županija, koja će, čini se, do zadnjeg trena tražiti tri svoja kandidata za svaku školu.

Među članovima koje je predložio Ured državne uprave ima i liječnika, policajaca, časnika Hrvatske vojske, carinika, umirovljenika i djelatnika Ureda, koji će časno obavljati posao.

Na popisu smo pronašli i državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Lea Begovića, koji je predložen za člana odbora Osnovne škole Goričan, u kojem i živi.

Školski odbor ima devet članova, od kojih jednog bira i razrješuje radničko vijeće, a za ostalih osam to čini osnivač. Ovlasti su članovima vrlo velike, od donošenja statuta škola i drugih akata do izbora i razrješenja ravnatelja te zapošljavanja nastavnika i drugih radnika.

Pogledajte na vecernji.hr