KRIZA Zatvoreno osam farmi koza i jarčeva

Skupa hrana i jeftino mlijeko

18.11.2008.
u 15:52
Pogledaj originalni članak

Sedamdesetak obiteljskih gospodarstava u Međimurskoj županiji uzgaja koze i proizvodi kozje mlijeko. U uzgojno-selekcijskim mjerama vodeći su u Hrvatskoj u kojoj proizvode trećinu prvoklasnog mlijeka... No, posljednjih mjeseci neka obiteljska gospodarstva odlučila su rasprodati koze i egzistenciju potražiti drugdje.

Zaokružiti proizvodnju
Krizu u kozarstvu potvrdilo nam je nekoliko sad već bivših proizvođača iz donjeg Međimurja koji su prodali koze jer se zbog preniske otkupne cijene mlijeka i mesa nisu mogli održati na tržištu.

– Proizvodnja se mlijeka više ne isplati. Jedino je rješenje da zaokružimo cijelu proizvodnju u svom gospodarstvu i sami prodajemo mlijeko, sir i meso. Zato smo i počeli graditi siranu – kažu u uglednom obiteljskom gospodarstvu (podaci poznati redakciji), u kojem još ne žele izlaziti u javnost sa svojim planovima. Siranu će, vele, dovršiti do ožujka. Milan Rajilić iz Savske Vesi kaže da bi i on najradije prodao sve životinje jer je cijena mlijeka preniska.

– Kreće se oko tri kune, a trebala bi biti najmanje četiri kune, plus premija. Čuo sam da ljudi zatvaraju farme i razumijem ih jer se samo od prodaje mlijeka sve teže živi – kazao je M. Rajilić, koji u svom gospodarstvu drži osamdesetak grla.

Erika Baranašić, predsjednica Regionalne udruge kozara i ovčara koja okuplja pedesetak članova, kaže da se kriza u kozarstvu osjeća kao i u drugim granama poljoprivrede. Rezultat je poskupljenje stočne hrane, zbog čega su neka gospodarstva kojima poljoprivreda nije jedini izvor prihoda, odustala. Nestaju, usto, ona gospodarstva koja se ne educiraju i ne prate nova zakonska rješenja.

– Prošle godine zatvoreno je šest obiteljskih gospodarstava, koja su bila u našoj udruzi, a ove godine dva. Mogu samo reći da treba stati na loptu, biti strpljiv i pričekati što će donijeti sljedeća godina – kazala je E. Baranašić.

Pomak u pregovorima
Dodala je kako je napravljen velik pomak u pregovorima s resornim ministarstvom, što ulijeva optimizam u bolje dane za kozarstvo. Pomoć kozarima su i poticaji koje dodjeljuje Međimurska županija. Za uzgoj i držanje rasplodnih koza i jarčeva isplaćuje se 50 kuna po grlu, a pravo na subvencije imaju gospodarstva s najmanje 25 grla. Lani je subvencije primilo 56 gospodarstava, a ove godine – 49.

Pogledajte na vecernji.hr