bivši vojnik

Skuplja donacije za paraolimpijku koju je 1995. spasio iz Sarajeva

Foto: Arhivska fotografija
Skuplja donacije za paraolimpijku koju je 1995. spasio iz Sarajeva
06.02.2012.
u 18:55
Već 20 godina traje prijateljstvo između Hurmije Mujić (28) i uspješnog poslovnjaka iz Yorkshirea Vica Fergusona (43) koji ju je 1995. godine spasio iz okupiranog Sarajeva
Pogledaj originalni članak

Bivši britanski vojnik Vic Ferguson koji je 1995. godine spasio Hurmiju Mujić iz Sarajeva, danas skuplja donacije kako bi joj pomogao da se kvalificira za Paraolimpijske igre u Londonu, prenio je Guardian.

Već 20 godina traje prijateljstvo između Hurmije Mujić (28) i uspješnog poslovnjaka iz Yorkshirea Vica Fergusona (43) koji ju je 1995. godine spasio iz okupiranog Sarajeva. Danas taj filantrop njoj i još nekolicini mladih paraolimpijaca iz BiH pokušava pomoći skupljanjem donacija. Iako im je platio vize za boravak u Velikoj Britaniji, Ferguson se trudi prikupiti još 15.000 funti da bi im omogućio tromjesečni hotelski smještaj i svakodnevne treninge u posebnoj dvorani.

Hurmija Mujić imala je samo 11 godina kada ju je tijekom dječje igre u kralježnicu pogodila krhotina srpske granate. Teško ozlijeđena djevojčica tada je iz rodne Srebrenice poslana u sarajevsku bolnicu. U njoj je ostala sve do opsade grada kada ju je pronašao i spasio glavni narednik NATO-a Ferguson.

Britanski vojnik  tada je organizirao da se nekoliko ozlijeđene djece pošalje na rehabilitaciju i liječenje u Veliku Britaniju. Jedna od njih bila je i Hurmija kojoj je operacija na odjelu za ortopediju u Oswestryju omogućila da ostatak života ne provede prikovana za krevet te da započne uspješnu sportsku karijeru.

Djevojčica koja je u srebreničkom genocidu izgubila oca, dvojicu braće i dva ujaka sada je uspješna paraolimpijka koja se u kolicima natječe u tri discipline: bacanju koplja i diska te pucanju. Tijekom 2011. godine osvojila je tri zlatne medalje u Sarajevu te se kvalificirala za Europsko prvenstvo u Nizozemskoj. Unatoč uspjesima, vlada BiH ne može joj osigurati potrebna sredstva za natjecanje pa je Fergusonova pomoć jedina preostala nada da će se pojaviti na Paraolimpijadi u Londonu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.