VLADA

Slijede mjere za brže zapošljavanje

04.01.2002.
u 00:00
* Uskoro reforme u Hrvatskoj vojsci i pravosuđu * Cilj je Vlade sačuvati visoku stopu rasta od četiri posto
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Otvoreno želim reći da je najteža dionica puta iza nas. Koncipiranje i provođenje novih reformskih zahvata koji tek slijede ići će s manje otpora nego što je to išlo u prvoj polovici našeg mandata - kazao je jučer premijer Ivica Račan u stanci sjednice Vlade koja je na drugu godišnjicu izborne pobjede koalicije održana iza zatvorenih vrata. Premijer Račan najavio je reforme u Hrvatskoj vojsci i pravosuđu te nastavak reformskih zahvata u gospodarstvu, obrazovanju, zdravstvu i mirovinskom sustavu. Istaknuo je da Vlada ubuduće želi sačuvati ovogodišnji gospodarski rast. On je u prošloj godini bio četiri posto u usporedbi s godinom prije, a cilj je Vlade i u ovim globalno otežanim okolnostima sačuvati tu visoku stopu rasta u ovoj godini, kazao je Račan.

- Ove godine želimo pokazati da je bitka za zapošljavanje u odlučujućoj fazi. Očekujemo da će se pozitivan trend ublažavanja nezaposlenosti i porast novog zapošljavanja vrlo brzo sastati - kazao je Račan, očekujući da bi se to moglo dogoditi do sredine ove godine. Dodao je da će Vlada, nastojeći ubrzati zapošljavanje, povući vrlo brzo niz novih poteza. Neki, koji su već nagoviješteni, ići će već idući tjedan. No, o detaljima premijer nije želio govoriti, objašnjavajući da će ih objasniti idućeg utorka. Nastavit će se i otpočeti strateški projekti, a osim autoceste Zagreb - Split, koja bi se trebala sagraditi za tri godine, ponudit će se i niz drugih slično koncipiranih projekata.

- Do kraja ovog mjeseca izići ćemo s vrlo preciznim planom što Vlada mora napraviti - najavio je Račan. Upozorio je na važnost nastavka suradnje sa svijetom i očuvanja makroekonomske stabilnosti kako bi se osigurali uvjeti za razvoj. Vlada će pokazati da socijalni pakt nije samo papir već spremnost svih triju socijalnih partnera da daju svoj doprinos razvoju zemlje i rješavanju brojnih problema. Premijer Račan istaknuo je da treba ustrajati na putu razvoja te je zahvalio građanima koji su na svojim leđima ponijeli najveći teret.

- Svjesni smo da smo ponešto napravili odmičući se od provalije i žestine krize koja je prije dvije godine tresla Hrvatsku i zbog koje su građani tražili promjene. Donijeli smo teške odluke da bismo osigurali razvoj, a rezultati povučenih poteza tek će doći - zaključio je premijer.

Irena Kustura

Pogledajte na vecernji.hr