KRAJ NEIZVJESNOSTI

Slovenski parlament potvrdio je Janeza Janšu za mandatara

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Slovenski parlament potvrdio je Janeza Janšu za mandatara
28.01.2012.
u 17:43
Za Janeza Janšu glasovao je 51 zastupnik dok ih je 39 bilo protiv. Tajnom glasovanju pristupilo je ukupno 90 parlamentaraca.
Pogledaj originalni članak

Sa 52 glasa za slovenski parlament potvrdio je Janezu Janši mandat za premijera. Imenovanju novog premijera usprotivilo se 39 od ukupno 90 zastupnika koliko ih je pristupilo tajnom glasovanju.

Parlamentarci su na izvanrednoj sjednici  uoči glasovanja dugo raspravljali o mandataru nove vlade. Očekivalo se da će s 52 glasa lider Slovenske demokratske stranke Janez Janša postati  mandatar za sastavljanje nove vlade. Iza Janše i njegova SDS-a stala je Lista Virant, Slovenska narodnjačka stranka, stranka Nova Slovenija i umirovljenička stranka DESUS, što im je osiguralo 51 od ukupno 90 glasova, a naknadno su se Janšinu bloku pridružila i dva manjinska zastupnika.

Janša je u govoru pred zastupnicima rekao da je ekonomska situacija u Sloveniji teška i da predviđanja za budućnost nisu baš dobra. Naglasio je tri poteza koje je potrebno napraviti u zemlji, a to su oživljavanje slovenskog gospodarstva, otvaranje novih radnih mesta i uštede u javnom sektoru. Također je kazao da je idućih nekoliko mjeseci ključno za uvođenje paketa mjera koji će spriječiti da se u Sloveniji dogodi grčki scenarij. No, znakovito je što je večer uoči glasovanja za mandatara bonitetna agencija Fitch upravo Sloveniji snizila kreditni rejting.

Iako su izvanredni parlamentarni izbori održani 4. prosinca, Slovenija nije uspjela dobiti novu vladu zato što pobjednik Zoran Janković, lider Pozitivne Slovenije, koji je dobio 28 zastupničkih mjesta, nije u prvom krugu glasovanja u parlamentu uspio dobiti 46 od ukupno 90 glasova. Samo dan uoči glasovanja slovenski predsjednik Danilo Türk kazao je kako ne želi Janšu predlagati za mandatara vlade zato što smatra da on nema legitimitet da vodi vladu. Janši se, naime, sudi pod optužbama za korupciju u aferi Patria. Türk je također kazao kako odustaje od svoga ustavnoga prava da predlaže novoga kandidata nakon što je parlament odbio čak dvojicu kandidata koje je on predložio.

Janša će na raspolaganju imati petnaest dana da izabere ministre kako bi parlament mogao glasovati o povjerenju novoj vladi.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

IV
ivicas
18:37 28.01.2012.

tko je kriv Zoranu sto se ne zove Janez

DU
Deleted user
18:39 28.01.2012.

Janša ima 9 života, ali ovaj put je došlo do bizarnog raspleta - i u EU okvirima... Izborni gubitnik će formirati Vladu i ujedno dolaziti na sud da se brani od optužbi za korupciju u aferi Patria, gdje je državna firma jedne EU skandinavske članice koja je inače znana po maloj razini korupcije potkupila cijeli niz dužnosnika Slovenije preko opsurnih faca kao što je provincijski slikar i Vasa Kojot (Walter Wolf), a koji nemaju po defaultu što tražiti u vojnim poslovima. Da bi tako golem posao prošao mimo JJ, e to malo tko u SLO vjeruje... Tako da u startu ima krizu kredibilnosti i ne vidim šanse za drugi pravac nego da će vladavina Janše još oslabiti Sloveniju. Jerbo je mandat Pahora bio u tri eng. riječi: Zero, forget it! Do njegovog izbora su svi sumnjali da je šminker (Boss obešalnik), a sada svi znaju da je nesposoban do srži.

SA
Savjest
19:55 28.01.2012.

Izgleda da su političari osumnjičeni za kaznena djela došli u modu i u Hrvatskoj i u Sloveniji!