zdravstvena zaštita

Slučaj pacijentice Line Budak: Ministar Beroš očitovao se na primjedbe pučke pravobraniteljice

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Ministar Beroš dao je izjavu o analizi tekućine u slučaju s trovanjem
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Ministar Beroš dao je izjavu o analizi tekućine u slučaju s trovanjem
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Ministar Beroš dao je izjavu o analizi tekućine u slučaju s trovanjem
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Konferencija Vilija Beroša nakon sastanka s Državnim inspektoratom o štetnim energetskim pićima
24.11.2023.
u 19:35
Nedvojbeno je utvrđeno kako je gospođa Lina Budak dobila pravovremeno sve potrebne informacije vezano za liječenje, stoji u očitovanju
Pogledaj originalni članak

Na primjedbe i preporuke pučke pravobraniteljice u slučaju pacijentice Line Budak, za koju je pravobraniteljica utvrdila da su joj prekršena prava na dostupnost zdravstvene zaštite, nakon ravnatelja Vinogradske očitovao se i ministar Vili Beroš. Njegovo očitovanje prenosimo u cijelosti:

"Poštovana, vezano uz Vaš dopis, broj gornji, kojim tražite očitovanje o poduzetim mjerama temeljem dostavljenih preporuka, a sve vezano uz dostupnost zdravstvene zaštite u liječenju gospođe Line Budak, odgovaramo kako slijedi:

1. vezano uz preporuku da ovo Ministarstvo na razini Republike Hrvatske osigura jedinstveno postupanje s nalazima pretraga, ovim putem Vas izvješćujemo kako je prema Izvješću Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice od 22. veljače 2023. godine, obavljen unutarnji nadzor kojim nije utvrđena stručna greška u dijagnostičko terapijskom postupku pacijentice Line Budak. Nadalje, u predmetnom Izvješću je navedeno kako je pacijentica dobila jasne pisane upute za daljnji dijagnostički postupak koji je jednak za sve pacijente koji se obrađuju i liječe pod navedenom dijagnozom u Klinici za tumore. Iz Izvješća je razvidno kako je dosadašnji način komunikacije i podizanja nalaza praktičan i dobro prihvaćen, kako od strane pacijenata, tako i od strane zdravstvenih djelatnika Klinike.

VEZANI ČLANCI:

Također, u dopisu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, prema Pučkoj pravobraniteljici od 23. studenog 2023. godine, koje je ovom Ministarstvu dostavljeno na znanje, navedeno je kako je Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice nakon predmetnog slučaja, a koji je doveo do neželjenog tijeka u liječenju gospođe Line Budak, sve u cilju sprječavanja pojave sličnih situacija, proveo izmjene u protokolu postupanja. Između ostalog, u bolničkom informacijskom sustavu (dalje u tekstu: BIS) implementirano je obvezno polje, gdje se na nalazu kod uzimanja PHD-a ispisuje tekst kako slijedi: „Po završetku Vaš PHD/citološki nalaz bit će dostupan Vašem izabranom liječniku obiteljske medicine. Nalaz je vidljiv i prilikom kontrolnog pregleda kod liječnika specijaliste Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Na Vaš zahtjev nalaz možete osobno podići.“, što će dodatno doprinijeti kvaliteti i transparentnosti komunikacije prema pacijentima.

2. vezano uz preporuku da ovo Ministarstvo informira sve javne zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj koje pružaju pretragu MR dojki i proslijedi naputak o tome da se u upute za obavljanje MR-a dojki obvezno uključe i informacije za žene koje iz bilo kojeg razloga ne mogu obaviti pretragu 5-10 dana ciklusa (npr. žene koje nemaju ili imaju neredovite menstruacije ili imaju druga stanja zbog kojih ne mogu ispuniti pretpostavku za obavljanje MR-a između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa) izvješćujemo Vas kako, s obzirom da vrijeme ciklusa utječe na specifičnost pregleda kao što je MR dojke, razgovor s pacijenticom i informiranje za obavljanje pretrage, sastavni su dio komunikacije pacijentice i njezinog liječnika tijekom dogovora za obavljanje navedene dijagnostičke pretrage i naručivanja na MR dojke. Nadalje, vezano uz naručivanje na dijagnostički postupak MR dojke, bolnički djelatnik u postupku narudžbe također daje upute pacijentici budući da se ista obavlja u određene dane menstrualnog ciklusa. Navedeno je uobičajena praksa i kod drugih dijagnostičkih pretraga koje se moraju obaviti u određene dane ciklusa. Ministarstvo zdravstva će dodatno ukazati zdravstvenim ustanovama na potrebu za preciznijim uputama kod obavljanja dijagnostičkih postupaka koji se u reproduktivnoj fazi žena obavljaju u određene dane ciklusa.

3. vezano uz upozorenje na nepoštivanje relevantnih stručnih smjernica i preporuku Ministarstvu zdravstva da za sve pacijente/ice  s dijagnozom raka dojke u Republici Hrvatskoj osigura pravovremenu dijagnostiku i operativne zahvate u najkraćem mogućem roku, a u skladu s recentnim medicinskim standardima i najboljom praksom te da napravi analizu načina postupanja multidisciplinarnih timova za rak dojke na području cijele Republike Hrvatske, propiše jasne standarde postupanja kako bi pacijenti/ce na području cijele RH imali jednaku i najadekvatniju moguću zdravstvenu skrb, izvješćujemo Vas da je tematika dijagnosticiranja i liječenja onkoloških bolesti razrađena u Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. godine.

VIDEO Zagrepčanka Lina Budak

Ministarstvo zdravstva započelo je s provedbom projekta Nabava i primjena opreme za uspostavu Nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021.-2026. u sklopu Komponente 5. Zdravstvo. Uspostava nacionalne onkološke mreže za potrebe Nacionalne baza onkoloških podataka u koju će se povezati i uspostaviti podaci iz bolničkih informatičkih sustava i drugih sustava automatikom koja će biti kompatibilna i paralelna s bolničkim informatičkim sustavima, i koja neće dodatno opteretiti zdravstveni sustav. Uspostavljanje jedinstvene, uniformne informatičke platforme za povezivanje, praćenje i optimalno liječenje onkoloških pacijenata osnovni je alat u planiranju organizacijskih i strukturalnih promjena, prepoznavanju rizika te temelj za implementaciju daljnjih faza strategije, uključujući uspostavu radioterapijske mreže.  U sveobuhvatnu Nacionalnu mrežu onkoloških podataka na informatičkoj platformi svi pacijenti dobit će onkološku skrb sukladno smjernicama i jedinstvenom / kompletnom bazom podataka o kvaliteti onkološke skrbi. Unutar nacionalne informatičke onkološke mreže trebali bi se ugraditi i odgovarajući algoritmi osnovnih dijagnostičkih procedura nužnih za započinjanje liječenja najčešćih dijagnoza kako bi se standardiziralo liječenje na svim razinama u Republici Hrvatskoj, od malih onkoloških ambulanti do kliničkih bolničkih centara.

4. vezano uz Vašu tvrdnju da tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice nije kontrolirano pravo na obaviještenost gospođe Line Budak, izvješćujemo Vas da je zdravstveno-inspekcijskim nadzorom navedeno kontrolirano te je utvrđeno, a prema izjavi liječnika gospođe Line Budak, dr.sc. Andreja Rotha, dr. med., da je dana 22. studenoga 2022. godine u telefonskom razgovoru po pozivu gospođe Line Budak detaljno objasnio mišljenje konzilija gospođi Lini Budak i dao sve informacije vezane uz daljnje liječenje.

Nadalje, vezano uz moguće nepoštivanje prava na obaviještenost gospođe Line Budak u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, izvješćujemo Vas da je u specijalističkom nalazu od dana 01. prosinca 2022. godine, gospođi Lini Budak naveden termin operacije za 10. siječnja 2023. godine, ali u istom nalazu stoji i naputak da se javi petkom oko 9 sati u ambulantu za plastičnu kirurgiju svom liječniku operateru dr. Dujmoviću s uputnicom, radi razgovora i savjetovanja.

Dakle, iz navedenog je evidentno da je gospođi Lini Budak omogućeno dovoljno termina i mogućnosti za upoznavanje s operaterom do operacijskog zahvata koji je bio planiran dana 10. siječnja 2023. godine.

VEZANI ČLANCI:

Sukladno odredbama članka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i mogućnost ostvarivanja najveće razine zdravlja u skladu s odredbama citiranog Zakona i Zakona kojim se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje u RH. U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaka osoba također sukladno odredbama navedenog Zakona i Zakona kojim se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje, pored ostalog ima pravo i na jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja.

Analizom cjelokupne pružene zdravstvene skrbi gospođi Lini Budak u sustavu javnog zdravstva, a usprkos činjenici da je nezadovoljna istom, tijekom zdravstveno–inspekcijskog nadzora utvrđeno je da joj je zdravstvena skrb pružana i bez unaprijed utvrđenog termina pregleda i bez izdane uputnice liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Također, s obzirom na broj izdanih, a neiskorištenih uputnica, koje su evidentirane u e-Kartonu, gospođi Budak omogućen je također i nastavak liječenja u drugoj ustanovi javnog zdravstva što pokazuje da je gospođi Lini Budak u potpunosti u sustavu zdravstva omogućeno ostvarivanje prava na svu potrebnu zdravstvenu skrb sukladno članku 5. i članku 26. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Dakle, iz svega navedenog, nedvojbeno je utvrđeno kako je gospođa Lina Budak dobila pravovremeno sve potrebne informacije vezano za liječenje. Međutim, s obzirom na gore navedeno da je zdravstvenu zaštitu ostvarivala i bez unaprijed utvrđenog termina, a bez izdanih uputnica liječnika primarne zdravstvene zaštite te izdanih, a neiskorištenih uputnica, smatramo kako joj je tim postupanjima omogućeno ostvarivanje prava na svu potrebnu zdravstvenu skrb, što gospođa Lina Budak nažalost nije u potpunosti iskoristila.

Također, treba napomenuti, da svaki građanin, osiguranik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, uz gore navedena zagarantirana prava u ostvarivanju zdravstvene zaštite, ima i osobnu odgovornost u očuvanju i brizi o svom zdravlju, a posebno u pridržavanju uputa liječnika kod dijagnostike bolesnih stanja, kao i kod liječenja bolesti ili rehabilitacije, a u cilju izlječenja, održavanja funkcionalnih sposobnosti i sprječavanja teže invalidnosti.  

VEZANI ČLANCI:

5. vezano uz preporuku Ministarstvu zdravstva da žurno provede analizu potreba za djelatnicima u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice i osigura dostatna financijska sredstva za zapošljavanja koja su potrebna kako bi građani/ke imali pravovremenu zdravstvenu zaštitu, izvješćujemo Vas kako zdravstvene ustanove imaju svojstvo pravne osobe, a ravnatelj istih organizira i vodi poslovanje, predstavlja i zastupa zdravstvenu ustanovu te je odgovoran za zakonitost rada Ustanove. Ministarstvo zdravstva nema nadležnosti direktno utjecati na konkretne odluke vezane uz zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, ali daje, ukoliko utvrdi osnovanost potrebe za zapošljavanjem u zdravstvenoj ustanovi, suglasnost za zasnivanje radnog odnosa na zahtjev Ustanove.

6. vezano uz preporuku da Ministarstvo zdravstva poduzme odgovarajuće mjere kako bi se u zdravstvenim ustanovama redovito organizirale edukacije za zdravstvene djelatnike o pravima pacijenata te ponašanju i komunikaciji prema pacijentima, sukladno zahtjevima medicinske etike, izvješćujemo kako je Ministarstvo zdravstva dopisom od 23. svibnja 2023. godine (Klasa: 030-01/22-01/15, Urbroj: 534-04-1-1/3-23-01) uputilo dopis bolničkim zdravstvenim ustanovama uz preporuku za povećanje svijesti o važnosti kvalitetne komunikacije prema pacijentima i njihovoj pratnji te zatražilo izvješće o održanim edukacijama o pravima pacijenata i/ili komunikacijskim vještinama. Ministarstvo zdravstva će nadalje poticati provedbu edukacija zdravstvenih radnika kojima će se unaprijediti vještine komuniciranja zdravstvenih djelatnika/ca s pacijentima/cama i njihovom pratnjom kao i podizanje prava pacijenata ili zaštita njihovih prava.

7. vezano uz dio koji se odnosi na dostupnost liječenja onkoloških pacijenata lijekom tamoksifen zaštićenog imena Nolvadex izvješćujemo Vas da je isti dostupan u Republici Hrvatskoj te je uvršten na Osnovnu listu lijekova HZZO-a. Sukladno smjernici primjenjuje se po preporuci liječnika specijalista onkologa u bolnicama.

Kako bi se lijek tamoksifen, ali i bilo koji drugi lijek, primijenio u nekoj od zdravstvenih ustanova (u ovom slučaju bolnica), pacijent mora biti pregledan od liječnika specijalista te ustanove u Republici Hrvatskoj, kako bi mu se preporučila optimalna terapija. Iz dostavljene dokumentacije razvidno  je da je gđa Budak tražila primjenu lijeka tamoksifena direktno, bez da je pregledana od onkologa u Republici Hrvatskoj, što nije u skladu sa zakonskim odredbama, niti je praksa igdje u svijetu.

Specijalist onkolog mora vidjeti i pregledati pacijenta, pregledati sve nalaze i temeljem toga odrediti liječenje, pri čemu se može, ali i ne mora u stručnom pogledu složiti s preporukama kolege iz inozemstva, a zatim pacijentu odmah bez odgode osigurati primjenu lijeka".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.