TRAŽI ZAJEDNIČKI FRONT

Snažan istup kanadskog premijera: 'Kina izigrava zapadne zemlje i okreće jednu protiv druge'

Foto: BLAIR GABLE/REUTERS
Snažan istup kanadskog premijera: 'Kina izigrava zapadne zemlje i okreće jednu protiv druge'
25.12.2021.
u 22:43
Odnosi Kanade i Kine hladni su od zatvaranja glavne financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou 2018. godine na temelju američkog naloga za izručenje.
Pogledaj originalni članak

Zapadne zemlje trebaju zauzeti ujedinjeni front protiv Kine i spriječiti tu azijsku državu da koristi komercijalne interese kako bi ih okrenula jedne protiv drugih, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau u intervjuu koji je emitiran u subotu.

Trudeau je rekao da Kina "izigrava" zapadne zemlje i okreće jednu protiv druge dok se one natječu za pristup ekonomskim prilikama u zemlji. 

"Natjecali smo se, a Kina nas je, s vremena na vrijeme, pametno izigravala i okretala jedne protiv drugih na otvoreni tržišni, konkurentan način", rekao je u intervjuu za televiziju Global.

"Moramo bolje raditi zajedno i biti snažni kako nas Kina ne bi mogla podijeliti jedne protiv drugih."

Odnosi Kanade i Kine hladni su od zatvaranja glavne financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou 2018. godine na temelju američkog naloga za izručenje. Kina je ubrzo nakon toga uhitila dva Kanađanina i odbacila optužbe iz Ottawe o talačkoj diplomaciji. 

Meng je u rujnu postigla sporazum s američkim tužiteljima čime je okončan slučaj protiv nje, a dvojica Kanađanina oslobođena su nekoliko sati nakon sporazuma. 

Peking su i prije njezina uhićenja uznemiravale prozivke Kanade o stanju ljudskih prava u Kini i zemlje nisu uspjele poboljšati odnose. 

Kanada je ranije u prosincu objavila da će se pridružiti saveznicima u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u veljači 2022. kako bi poslali poruku Kini o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

VIDEO: EK prihvatio propis o COVID potvrdama: Vrijedit će devet mjeseci, s boosterom bez ograničenja

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar Idler
Idler
23:28 25.12.2021.

Većina puka uopće ne razme pozadinu sukoba. Kina more proizvodit kaj oće davajuć šljakerima obrok mjesto plaće dok si Zapad to nemre priuštit. Doduše u početku je upraf Zapad ganjal extra-profit no vremenom se Kina počela bogatit i širit apetite....uglavnom prej ljudska il druga prava kineskih šljakera nisu nikog bili briga !

Avatar Virus_1984
Virus_1984
23:20 25.12.2021.

Kinezi su napunili gaće od govora ovog beznačajnog totalitarnog globalističkog pajaca.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
01:26 26.12.2021.

A ja živio u zabludi da zapadne zemlje ne može nitko preveslati. E, sad tko je tu pametniji...???