nakon sastanka

Predsjednica imenovala Andriju Hebranga povjerenikom za migrantsku krizu

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
18.09.2015.
u 15:40
Naglasila je kako je Vijeće za domovinsku sigurnost njeno savjetodavno tijelo te kako nije nikakav paralelni sustav koji bi donosio odluke
Pogledaj originalni članak

Nakon što je jučer podigla stupanj pripravnosti Hrvatske vojske, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je nakon sastanka svog vijeća za Domovinsku sigurnost odaslala ipak smjernije poruke.

Predsjednica je nakon sastanka vijeća koje čine mnogi generali i bivši ministri naglasila kako je zajednički zaključak da je potrebno stvarati zajedništvo i atmosferu povjerenja među institucijama, kako je nužan nacionalan sklad i razumijevanje kao i da su solidarnost i humanost pohvalni, ali i da treba voditi računa o sigurnosti hrvatskih građana.

Naglasila je kako je Vijeće za domovinsku sigurnost njezino savjetodavno tijelo te da nije nikakav paralelni sustav koji bi donosio odluke. Istaknula je da će sva rješenja koja su predložena na tom vijeću izložiti u 16.00 sati na Vijeću za nacionalnu sigurnost, ali je rekla da su svi složni kako su kontrola i nadzor granica sada ključni jer treba strogo kontrolirati tko ulazi u Hrvatsku, gdje će biti smješten i koji mu je daljnji cilj puta. Da bi se sve to moglo kontrolirati, potrebno je usklađeno djelovanje tijela vlasti.

Bitno je da situacija ne izmakne kontroli, a ovo što smo vidjeli u zadnjih 48 sati nije bilo dobro jer je očito da nije bilo plana suočavanja s izbjegličkim valom – rekla je predsjednica. Ona smatra da je u daljnjem djelovanju nužna međunarodna suradnja, razgovori sa susjedima te s Europskom unijom.

– Potrebno je kreirati imigrantsku politiku, ali i tražiti pomoć EU u zaštiti vanjskih granica. Hrvatska može udomiti manji broj ljudi, treba pokazati humanost i solidarnost, ali i odlučnost da se problem dugoročno riješi.

Sastanku vijeća u kojem, između ostalih, sjede i generali Ante Gotovina, Mladen Markač te Željka Antunović, odazvali su se svi članovi.

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
14:39 18.09.2015.

Mi jednostavno danas imamo talačku situaciju od strane premijera koji je mentalno priseban kao i Hitler u svibnju 1945. godine. Na vlasti su jugosloveni i Srbi koji imaju jedini cilj uništiti Hrvatsku. S tim da ovo više nije ni strategija uništavanja Hrvatske, ovo je sada čista miržnja i želja da što prije svi odselimo ili umremo. U dva dana su doveli Hrvatsku do potpunog sigurnosnog kolapsa i uništili diplomatske odnose s prvim susjedima. O tome tko je i što je Milanović najbolje govori to da su mu svi krivi osim njega: Grčka jer ne popisuje izbjeglice, Srbija jer ih šalje nama, Slovenija jer ih ne prima, Mađarska jer ih ne prima, Bruxelles jer ga nije briga, u njegovom paralelnom svijetu su svi krivi osim njega, jedino je on na pravom putu. Tip je jednostavno potpuno otišao.

DU
Deleted user
14:26 18.09.2015.

Tako je, hrvatski građani i sigurnost granica su prioritet.

HE
hercegovačkiponos
14:31 18.09.2015.

Bez zatvaranja granica nastaje kaos. I sada vidimo kakvo je stanje, izmiče kontroli i prijeti i kratkoročno i dugoročno stabilnosti i sigurnosti zemlje. Jer tko uđe u Hrvatsku, taj dalje ne može. Svi okolo zatvaraju granice, a Hrvatska će ostati slijepo crijevo i konačni cilj za sve koji su ušli u našu državu. A , ako želimo milijun arapa na našoj grbači, molim lijepo, Ponašajte se kao što radi ova nesposobna Vlada i kraj nam je na vidiku.