IZRAEL NAPAO UNIFIL

Španjolska oštro osuđuje napad na UN-ove snage u Libanonu: 'Ozbiljno kršenje međunarodnog prava'

Foto: KARAMALLAH DAHER/REUTERS
FILE PHOTO: UN peacekeepers (UNIFIL) vehicles are seen parked in Marjayoun
Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS
FILE PHOTO: United Nations peacekeepers (UNIFIL) look at the Lebanese-Israeli border
Foto: Taher Abu Hamdan/XINHUA
LEBANON-MARJAYOUN-ISRAEL-BORDER-UNIFIL-PATROL
11.10.2024.
u 02:00
UNIFIL je u četvrtak ujutro objavio da su dvojica pripadnika mirovnih snaga indonezijske nacionalnosti ozlijeđena nakon što je izraelski vojni tenk Merkava pucao na promatrački toranj sjedišta misije u Nakuri.
Pogledaj originalni članak

 Otvaranje vatre izraelskih trupa na snage UN-a raspoređene u Libanonu (UNIFIL) "ozbiljno je kršenje međunarodnog prava", osudilo je taj čin u četvrtak španjolsko Ministarstvo vanjskih poslova, zahtijevajući da se "zajamči" sigurnost Plavih kaciga. “Španjolska vlada oštro osuđuje izraelsku pucnjavu koja je pogodila sjedište UNIFIL-a u Nakuri i ozlijedila dva pripadnika mirovnih snaga (...). Njihova sigurnost mora biti zajamčena”, napisalo je ministarstvo u kratkom priopćenju.

"Napadi na mirovne operacije predstavljaju evidentno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti", tvrdi ministarstvo. Ovom rezolucijom, koja je označila kraj prethodnog rata između Izraela i Hezbolaha, 2006. godine, propisano je da u južnom Libanonu mogu biti raspoređene samo mirovne snage UN-a i libanonska vojska.

UNIFIL je u četvrtak ujutro objavio da su dvojica pripadnika mirovnih snaga indonezijske nacionalnosti ozlijeđena nakon što je izraelski vojni tenk Merkava pucao na promatrački toranj sjedišta misije u Nakuri. Ovaj napad oštro je osudila Italija, vodeća zapadna zemlja prema doprinosu UNIFIL-u po broju osoblja, s gotovo 900 mobiliziranih vojnika, koja je osudila moguće "ratne zločine".

VEZANI ČLANCI: 

Španjolska ima više od 600 vojnika koji djeluju unutar UNIFIL-a, koji od 2022. vodi i general iz te države. UNIFIL, misija potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu, broji oko 10.000 vojnika. Španjolski premijer Pedro Sánchez opisao je u srijedu izraelsku ofenzivu u Libanonu kao "invaziju", komentirajući da međunarodna zajednica ne može "ostati ravnodušna" na ovu situaciju.

Sánchez, koji kritizira Izrael od početka sukoba u pojasu Gaze, također je rekao da mu je žao "zbog nedostatka dogovora unutar Europske unije" o situaciji na Bliskom istoku. “Žao mi je jer vjerujem da u tim pitanjima trebamo biti dosljedni ne u svom stavu, već dosljedni u obrani međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.

Još iz rubrike Vijesti