NOGROKO

SPD u istočnoj Njemačkoj glasao protiv velike koalicije

Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
SPD u istočnoj Njemačkoj glasao protiv velike koalicije
13.01.2018.
u 20:58
Mi nećemo biti sluge vlade Crnih koja traži deportacije ili izbjegličke logore, rekao je lokalni izaslanik Florian Luedke noseći bedž "NoGroKo" (Ne Velikoj koaliciji)
Pogledaj originalni članak

Socijaldemokrati u istočnoj njemačkoj državni Saskoj-Anhalt odbacili su mogućnost da njihova stranka uđe u novu koaliciju s konzervativnim blokom koji vodi kancelarka Angela Merkel.

Glasanje na stranačkoj konvenciji dogodilo se dan pošto su se konzervativni blok CDU/CSU i vodstvo SPD-a dogovorili da će početi službene pregovore o sastavljanju velike koalicije (GroKo) kojom bi 63-godišnja Merkel počela svoji četvrti premijerski mandat.

Međutim, dogovor dviju tradicionalnih stranaka trebaju potvrditi članovi SPD-a na kongresu u Bonnu 21. siječnja prije početka službenih pregovora. 

Merkel planira novu vladu sastaviti do travnja. 

Njemačka savezna pokrajina Saska-Anhalt, u kojoj SPD tradicionalno nema snažnu potporu, poslat će samo šest svojih delegata na kongres u Bonnu gdje će se okupiti ukupno 600 izaslanika. 

Na stranačkoj konvenciji održanoj u subotu u Wernigerodeu, članovi su podržali prijedlog Jusosa, mladeži SPD-a i glasali su s 52 prema 51 i četiri suzdržana glasa protiv nove velike koalicije.

"Mi Jusos nećemo biti sluge vlade Crnih (boja konzervativnog bloka) koja traži deportacije ili izbjegličke logore", rekao je Florian Luedke, lokalni izaslanik Jusosa noseći bedž "NoGroKo" (Ne Velikoj koaliciji).

SPD je u dva mandata vladao u velikoj koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelarke Merkel i njezinom sestrinskom strankom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Jusos smatra da je ponavljanje GroKo političko samoubojstvo SPD-a što su pokazali parlamentarni izbori u rujnu na kojima je stranka ostvarila najlošiji poslijeratni izborni rezultat. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DO
domolub
23:50 13.01.2018.

rugala se nama kako trebamo dugo za sastavit novu vladu .a evo i njoj sad ha ha haaaa

AP
ante_pustinjak
08:44 14.01.2018.

sad će to nama jozo automehaničar juratović sve fino izanalizirat i objasnit kako je to zapravo njegov šef schulze alkoholičar bez mature zapravo mislio ulazeći u tu koaliciju: ne na dobro svoga naroda nego na dobro svoje partije i daljnji davež europe!

DU
Deleted user
09:05 14.01.2018.

Njemačke političke stranke se ne prodaju za par kila janjetine,ono što obećaju biračima to i provedu. Nijemci su politički pismeni i pamte barem od izbora do izbora svako predizborno obećanje.