kandidiranje za šefa Partije

SPD žele voditi Grbin, Kolar, M. Ahmetović...

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: RESTART koalicija predstavila svoje kanditate za 8. izbornu jedinicu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
lng
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
lng
19.08.2020.
u 14:51
Ahmetović kaže da drukčija mišljenja u SDP-u moraju biti “novo normalno”
Pogledaj originalni članak

Tko god je mislio da će SDP imati unutarstranačke izbore po principu jedan član, jedan glas, jedan kandidat grdno se prevario. Rokovi za predaju kandidatura i za lidera i za Predsjedništvo kao i za Glavni odbor počeli su teći jučer, a već danas je jasno kako će za novog šefa stranke biti najmanje troje ozbiljnih kandidata. I pitanje je je li to sve. Danas bi svoju ambiciju na Iblerovu trgu trebala istaknuti načelnica Omišlja na Krku Mirela Ahmetović.

Javila najprije članovima

– Pitala sam samu sebe je li vrijeme za moju kandidaturu i mogu li svojim radom jamčiti revitalizaciju naše stranke? Odlučila sam. Zajedno s vama i vašom podrškom, mogu, želim i hoću. Iskreno i sa srcem. Poslušala sam svoj prvi instinkt i članicama i članovima želim ponuditi novu platformu SDP-a – stoji u pismu koje je Ahmetović poslala svim članovima SDP-a Primorsko-goranske županije koje je prvo obavijestila o svojoj namjeri da se kandidira za šeficu. Ahmetović je isto tako u pismu poručila kako je SDP u krizi i kadrova i politika i identiteta te da su se članovi otuđili.

– Kao i u društvu općenito, tako smo i u stranci zaboravili na čovjeka, onog našeg druga iz najmanje organizacije kojemu je nekada bila čast što je član upravo SDP-a. Predugo smo se bavili samima sobom, našim osobnim probitkom, foteljama i raznoraznim klijentelističkim detaljima – napisala je Ahmetović i dodala kako želi okupiti sve, istaknuti ono najbolje što SDP ima, ljude, i kako ne trebaju zazirati od različitosti. Različita mišljenja, piše Ahmetović, moraju postati “novo normalno”.

– Ali tim se razlikama ne trebamo baviti u međusobnim svađama u javnom i medijskom prostoru dok naši suparnici likuju, a stranka slabi – poručila je članovima Ahmetović.

VIDEO Zlatko Komadina na konferenciji o unutarstranačkim izborima u SDP-u

Plan joj je, otkrila je, stabilizirati stranačke financije, na način da se uvede odgovornost za trošenje novca članova i da ta odgovornost bude vidljiva, ne samo reviziji već i svim članovima.

– Kao stranka koja se zalaže za decentralizaciju Hrvatske, moramo najprije decentralizirati stranku kako bismo novac oslobodili za naše aktiviste jer svaka aktivnost naše stranke počinje na terenu. Ljude treba motivirati i dati im veću odgovornost, samim time i obveze. Tek tako svi naši članovi osjećat će se jednako i ravnopravno – poručila je Ahmetović.

Otegotna okolnost

Do kraja tjedna svoju bi kandidaturu trebao istaknuti, čuje se u SDP-u, i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je navodno već dobio potporu dijela šefova županijskih organizacija SDP-a, mahom ljudi koji su bili uz Davora Bernardića, a što bi mu mogla biti otegotna okolnost.

Još je pod velikim upitnikom što je s kandidaturom bivšeg ministra unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. On je već jednom pokušao biti šef stranke i izgubio od Davora Bernardića, a jučer je na svom Facebook-profilu članovima dao “mašti na volju” objavom kako je vrijeme za kandidaturu jer “još uvijek volimo SDP”. I dok neki u SDP-u to tumače tako da bi se Ostojić mogao kandidirati za člana Predsjedništva i da sigurno neće ići protiv Peđe Grbina koji je upravo Ostojiću prije četiri godine bio šef izbornog stožera neki u SDP-u vjeruju da bi Ostojić u drugom pokušaju ipak mogao ići i do ključne pozicije.

U svakom slučaju, može se kazati kako su iduća dva tjedna, koliko traje proces kandidiranja, doista ključna u SDP-u. A kako se izbori za šefa održavaju na isti dan kada i za novo Predsjedništvo i Glavni odbor, jasno je da bi ovo mogli biti jedni od najneizvjesnijih izbora.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

TA
Talleyard
16:50 19.08.2020.

Partiju koja je još do koljena u zločinačkoj komunističkoj partiji koja je počinila najgori genocid nad Hrvatima nakon rata treba zabraniti

Avatar film
film
15:46 19.08.2020.

od sdpea nebu ništ tak dugo dok na čelo stranke ne dojde neki đuro,joža ili štef i veli ja sam prvo ponosan hrvat a onda i sdpeovac... sve ostalo vodi na ispod 10 % podrške...

HR
hrvoje367
18:38 19.08.2020.

LUZERI