Mata Hari

Špijunka u britanskom parlamentu: Katja je radila za Ruse?

Foto: Arhiva VL/Reuters
Špijunka u britanskom parlamentu: Katja je radila za Ruse?
06.12.2010.
u 15:01
Sumnje u Zatuliveter prvi su put iskrsnule u kolovozu kada je nakon ljetovanja u Hrvatskoj prilikom ulaska u Britaniju zaustavljena i privedena na saslušanje
Pogledaj originalni članak

Mlada Ruskinja Katja Zatuliveter (25), koja je radila kao asistentica britanskog zastupnika Mikea Hancockea u Donjem domu parlamenta, bit će protjerana iz Velike Britanije zbog sumnji da je špijunka, pišu agencije i svjetski mediji. Protjerivanju Zatuliveter prethodila je duža istraga britanske tajne službe MI5 koja je uvjerena da je ona tajno radila za rusku obavještajnu službu.

Vjeruje se da je ovo prvi put nakon okončanja hladnog rata da je netko tko je radio u Donjem domu britanskog parlamenta optužen da je špijunirao za Ruse. Odluku o protjerivanju Zatuliveter odobrila je osobno britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, tvrde mediji.

Sumnje u Zatuliveter prvi su put iskrsnule u kolovozu kada je nakon ljetovanja u Hrvatskoj prilikom ulaska u Britaniju zaustavljena i privedena na saslušanje, gdje su joj postavljena pitanja o poslovima koje je obavljala za Hancocka. Nakon toga je još nekoliko puta pozivana na razgovore s policijom.

Njezin poslodavac Hancock je, međutim, brani, i uvjeren je da je Zatulivetor nedužna.

– Ona nije ruska špijunka – tvrdi zastupnik južnog Portsmoutha. Iako priznaje da o špijunaži “ne zna ništa”, uvjeren je da se njegova suradnica “žali jer - s pravom - osjeća da nije učinila ništa loše”. Hancock tvrdi da mu se nitko iz službe sigurnosti nikada nije obratio sa sumnjom da Zatuliveter radi za Ruse.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
potrgani reißverschIuss
19:54 09.12.2010.

hmmmmmmmmmmm ..... čudno