Kerum prepustio mandat

Split još traži vijeće, sve stalo na Mostu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Gradsko vijeće Splita nije se konstituiralo iz prvog pokušaja
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Gradsko vijeće Splita nije se konstituiralo iz prvog pokušaja
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Gradsko vijeće Splita nije se konstituiralo iz prvog pokušaja
22.06.2021.
u 16:53
Gradonačelnik Ivica Puljak u društvu svog zamjenika Bojana Ivoševića traži 16 ruku za većinu u vijeću. Centar ih ima sedam. Ključna su tri mostovca. Ne može računati na potporu HDZ-a i HGS-a
Pogledaj originalni članak

Nije to klasična koalicija, već programska suradnja pa ćemo za njezino učvršćivanje “uzeti još malo vremena”. Tim je riječima splitski gradonačelnik Ivica Puljak objasnio zašto u ponedjeljak nije konstituirano Gradsko vijeće.

Nije se doduše ni očekivalo da će se opcija okupljena pod “Pametno za Split i Dalmaciju – Možemo! – Nova ljevica” dogovoriti već sad sa SDP-om, Mostom te nezavisnom listom Tomislava Mamića i Branke Ramljak. Ali ne nađu li potencijalni partneri zajednički jezik u sljedećih 30 dana, Split bi opet mogao na izbore.

Da se to ipak neće dogoditi, uvjeravali su u ponedjeljak iz Puljakove stranke Centar, u kojoj su rekli kako im predstoje “još neki razgovori”, a prvi će biti već u utorak s Mostom. A baš je na njima “zapeo” konačni dogovor, djelomično jer im još uvijek smeta što su ih neke stranke, s kojima bi sada trebali surađivati, u kampanji nazivale “krajnjom desnicom”, a djelomično jer, pojasnili su, žele utvrditi točan modus operandi buduće koalicije.

– Ni okvir, a ni sadržaj suradnje nije dosad niti taknut. Od prethodne gradske uprave imamo izvješće o primopredaji izvršnih ovlasti sa stanjem stvari u gradu, imamo naš realni izborni program, kojeg se nipošto ne odričemo, a postoji i gradonačelnikov program kojim je osvojio povjerenje većine građana Splita. Mi iz tih dokumenata želimo stvoriti i okvir i sadržaj za suradnju kojem želimo dodati i jasnu vremensku i prostornu dimenziju i to jasno komunicirati s građanima. To je pretpostavka naše potpore konstituiranju Gradskog vijeća – rekao je mostovac Ivica Grković, dok je njegov stranački kolega Josip Markotić istaknuo da se među partnerima nalaze stranke koje su ih deset dana prije izbora nazivale krajnjom desnicom s kojom ne žele surađivati.

– Iluzorno je očekivati da ćemo u tjedan dana ili u tri-četiri razgovora sve dogovoriti. Slijede ozbiljni razgovori. Nije nam cilj odgađati i rastezati. Nećemo ucjenjivati, ali niti dati se ucjenjivati – rekao je Markotić, koji se požalio i na pritiske iz HDZ-a.

Je li uopće bilo ikakvog konsenzusa?

– Dosad smo dogovorili da uloga predsjednika Gradskog vijeća bude bolje definirana. Partneri su zaželjeli još malo vremena, imamo pet različitih opcija. Mislimo da je tako bolje nego da se ljudi ne osjećaju ugodno u toj suradnji – rekao je Ivica Puljak. Da bi se vijećnici trebali izdići iznad razlika i politiku shvatiti kao kompromis, poručila je Branka Ramljak s nezavisne liste Ramljak – Mamić. – Nipošto, pritom, ne mislim na svjetonazorske razlike. Mi smo davno rekli da su ovo komunalni izbori – rekla je Blanka Ramljak, čija lista ima dva vijećnika.

Gradonačelnikov Centar ima ih sedam, Pametno – Možemo! – Nova ljevica tri, baš kao i SDP te Most. Za većinu Puljaku treba 16 ruku, dok ih HDZ i HGS zajednički imaju 13. Matematika je vrlo jasna, a ona govori da će upravo Most biti ključan za buduću gradsku vlast. Znaju to dobro HDZ-ovci i HGS-ovci, koji ipak ostaju u opoziciji, što je potvrdio i predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović.

Nije, doduše, ni trebao posebno to naglašavati jer Puljak je odavno rekao da s HDZ-om, ali ni s Kerumom neće. A upravo je predsjednik HGS-a, koji je za vikend tvrdio da će Most s njim i s HDZ-om, u ponedjeljak zaključio da uopće ne želi biti vijećnik. Svoj je mandat Željko Kerum prepustio kolegici Lidiji Bekavac, iz “osobnih razloga”.

VIDEO Ekskluzivno za Večernji list, predsjednik Zoran Milanović: "Zlatu Đurđević sam predložio u najboljoj vjeri... Koja u vladi pudlica ne odgovara."

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SI
sisavac
08:41 23.06.2021.

pa što ne kažete da sa puljakom nitko ne želi koalirati?! i zašto se ovi novi pobjednici, aktivisti, tako boje riječi koalicija, već se pokrivaju smokvinim listom zvanim programska podrška, kad znamo da je to koaliranje, imali vi svojeg čovjeka na nekoj poziciji u vijeću ili ne, vi podržavate i glasujete za gazdu! mi stariji znamo o čem se radi, izbjegavanje bilo kakve i čije odgovornosti za nešto loše, a lošeg će biti dosta, ipak 4 godine nisu tako kratke, ipak je to skoro 1.500 dana! i više nego dovoljno za grešku koju će drugi namirisati i razvlačiti.

SA
sani2
17:36 22.06.2021.

Tko mostovce ne zna, skupo bi ih platio.