MANJINE

Srbi će blokirati prilaze Vukovaru od utorka

02.06.2004.
u 00:00
Odvjetnik Petar Miletić za srpske radnike traži prava kakva imaju i Hrvati, a prijeti i sudom u Strasbourgu
Pogledaj originalni članak

Udruženje radnika Kombinata Borovo najavilo je jučer da će od utorka 8. lipnja blokirati sve prilaze Vukovaru ako se do tada ne ispune njihovi zahtjevi. Predsjednik Udruženja Mirko Grahorac kaže da je razlog takvom njihovu potezu to što država ništa ne poduzima kako bi se napokon riješio status bivših radnika Borova građana srpske nacionalnosti.

Zid šutnje

- Očito je riječ o diskriminaciji na nacionalnoj i ljudskoj osnovi jer kako drukčije shvatiti da su radna prava i otpremnine isplaćene radnicima hrvatske nacionalnosti, a da se ništa ne čini kako bi i Srbi ostvarili jednaka prava. Opravdava se to time što se na poziv uprave Borova nismo javili 3. prosinca 1991. u Zagreb iako je dobro poznato da se tada iz Vukovara nije moglo doći u Zagreb, ali ni obratno - tvrdi Mirko Grahorac, predsjednik Udruženja koje okuplja oko 3500 građana. Dodaje da su se u četiri godine, otkako je osnovano Udruženje, obraćali svim državnim institucijama, ali da su na svakom koraku nailazili na zid šutnje.

- Borovo smo gradili svi mi svojim radom i nikada nas nisu dijelili po nacionalnosti. Danas ima radnika koji su sva svoja radna prava ostvarili, ali i nas koji nemamo nikakvih prava - ističe Grahorac.

"Ne bojim se zatvora"

Iz Udruženja dodaju da im nije cilj biti remetilački čimbenik i sprječavati nastojanja Hrvatske da uđe u EU, ali ni da neće dopustiti da imaju manje prava od onih koja su ostvarili bivši radnici Borova hrvatske nacionalnosti. Upozorili su da sadašnje vodstvo Borova nema nikakve veze s tom tvrtkom, da se dugo godina stjecana imovina rasprodaje te da nitko ne zna gdje je taj novac i na što odlazi. Grahorac tvrdi da se ne boji moguće reakcije policije za blokade te da je najgore što mu se može dogoditi zatvor, a tamo pak ima osiguran stan te hranu. Vukovarski odvjetnik Petar Miletić, koji zastupa članove Udruženja, najavio je tužbu sudu u Strasbourgu, istaknuvši da postoji pravna osnova za ostvarivanje prava njegovih klijenata posebno zato što je jednoj skupini ljudi to omogućeno, a drugoj nije.

Što mislite o prijetnji blokadom Vukovara?

BRANIMIR BRADARIĆ

Pogledajte na vecernji.hr