VOJNI MITING KOD BEOGRADA

FOTO Srbija pokazala nove kineske rakete i drugu vojnu opremu; Vučić: Ponosan sam

Foto: Reuters/Pixsell
Srbija pokazala novu vojnu opremu
Foto: Reuters/Pixsell
Srbija pokazala novu vojnu opremu
Foto: Reuters/Pixsell
Srbija pokazala novu vojnu opremu
Foto: Reuters/Pixsell
Srbija pokazala novu vojnu opremu
Foto: B.P./ATAImages/PIXSELL
Beograd: Aleksandar Vučić obišao prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme
Foto: Reuters/PIXSELL
Aleksandar Vučić
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages
Beograd: Predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s delegacijom Svjetske banke
Foto: Reuters/Pixsell
Srbija pokazala novu vojnu opremu
Foto: Reuters/Pixsell
Srbija pokazala novu vojnu opremu
30.04.2022.
u 19:04
Srbija je trenutno jedina europska zemlja koja koristi kineski raketni sustav i borbene bespilotne letjelice CH-92A
Pogledaj originalni članak

Srbija je u subotu pokazala nove kineske rakete zemlja-zrak i drugu vojnu opremu kupljenu u Rusiji i na Zapadu, dok zemlja nastoji delikatno balansirati u trenutku moskovske invazije na Ukrajinu. Javnost i mediji pozvani su na vojni aerodrom Batajnica kod Beograda, gdje su uz helikoptere Airbus, kineske bespilotne naoružane letjelice i ruske MIG-29 bili poredani kineski i francuski projektili.

Srbija nastoji uravnotežiti svoje partnerstvo s NATO-om i težnje za pridruživanjem Europskoj uniji sa stoljetnim vjerskim, etničkim i političkim savezom s Rusijom.

Foto: Reuters/Pixsell
Srbija pokazala novu vojnu opremu

Kineski sustav obrane zemlja-zrak FK-3, sličan ruskom S-300 ili američkom sustavu Patriot, kupio je Beograd 2019. i isporučen ranije ovog mjeseca.

Srbija je trenutno jedina europska zemlja koja koristi kineski raketni sustav i borbene bespilotne letjelice CH-92A.

Predsjednik Aleksandar Vučić obišao je subotnju izložbu u pratnji vojnih zapovjednika i pratio akrobatski let preuređenih aviona MIG-29 koje je Rusija donirala 2017. godine.

"Ponosan sam na srpsku vojsku, ponosan sam na veliki napredak", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

"Značajno ćemo ojačati naše borbeno zrakoplovstvo... Srbija je neutralna zemlja i Srbija mora pronaći rješenja koja će joj omogućiti da sačuva svoje nebo i svoju državu."

Isporuka raketnog sustava FK-3 potaknula je nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, da upozori Beograd kako očekuju da će balkanska zemlja uskladiti svoju vanjsku politiku s EU-om ako želi postati članica.

Beograd je tri puta glasao protiv Rusije u Ujedinjenim narodima, ali nije uveo sankcije Rusiji.

Srpska se vojska ograničeno oslanja na bivšu sovjetsku tehnologiju, a Rusija je jedan od njezinih glavnih dobavljača. Beograd također ovisi o opskrbi prirodnog plina i nafte iz Rusije.

Vučić je rekao da Srbija očekuje da će od Francuske kupiti 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale do kraja godine ili početkom sljedeće, što politički analitičari vide kao znak distanciranja Beograda od Rusije.

Rekao je da Srbija također pregovara o kupnji 12 borbenih zrakoplova Typhoon od Britanije.

KOSOVO RAZOTKRILO PRIČU

'Putin zabio nož u leđa Srbima!', vrište Vučićevi mediji. Sad je otkriveno sve što Rusi žele u Srbiji, veliko otrježnjenje u Beogradu

– Kosovo je za Putina bilo važno samo kako bi Rusija ostala važan igrač na ovim prostorima, a sve radi igre sa zapadnim zemljama i SAD-om. To je igra koju Moskva igra sa Zapadom gdje god može, što je i očekivano jer je Rusija velika sila – kažu nam stručnjaci iz Srbije s kojima analiziramo stanje nakon što je procurio transkript Putinovog govora o Kosovu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

ZV
zvezdomor
16:51 30.04.2022.

Ma imali ste vi uvijek svašta od toga al smo vas mi 4 godine držali na distanci - lovačkim puškama Ma za vas su nam dosta i zračnice

Avatar bimbopus
bimbopus
14:44 01.05.2022.

Njihov novac njihovo trošenje , svidja mi se njihova briga za obranu domovine , nije mnogo ali je u svakom pogledu najosnovnije . Mi smo u raljama prodanih hdz duša kojima je interes zadovoljiti partnere u najto i u eu , država nam je u banani mladi ljudi odlaze jedino se birokracija razmnožava , mito i korupcija cvijeta , ministri su nesposobni ne svi ima ih par pametnih , premijer brine o stolici odnosno fotelji u ujedinjenoj eu. Pa eto još uvijek nam prodaju prazna obečanja .

Avatar Cantor
Cantor
20:43 30.04.2022.

Nije bitno sve ovo naoružanje i pripreme. Kada jednom silom i fizički pripojite RS Srbiji Hrvatska diplomacija će na to uložiti snažan protest. A naši ”saveznici” će nam obrazložiti da to tako mora biti zbog naše usta*ke prošlosti. To obrazloženje će ”mješovita” Hrvatska vlada prihvatiti kao odmerenu i razumnu politiku....