Ako prođe, prođe

Srbija pokušala obmanuti MMF, ali je otkrivena

Foto: Dino Stanin/Pixsell
Srbija pokušala obmanuti MMF, ali je otkrivena
21.01.2012.
u 19:45
Takvo prekoračenje povećalo bi deficit što je za MMF neprihvatljivo.
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je proračun za ovu godinu koji predviđa potrošnju veću za 25 milijardi dinara nego što je dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom i dostavila ga u Washington gdje su kršenje dogovora otkrili i odlučili odložiti sastanak direktora na kojemu je trebalo raspravljati o aranžmanu sa Srbijom koji je vrijedan 1,1 milijardu eura, doznaje beogradski Blic.

Čak 15 milijardi dinara više Vlada je planirala potrošiti na jamstva bankama za kredite koje će uzimati javna poduzeća u 2012. iako je s MMF-om dogovoreno da će za to osigurati 30 milijardi dinara. Plan u Vladi bio je i da se, za slučaj potrebe ili ako bude izvanrednih financijskih okolnosti, zaduže 300 milijuna eura iako su s MMF-om dogovorili iznos od 200 milijuna, što je još 100 milijuna eura mimo dogovorenog.

Takvo prekoračenje povećalo bi deficit što je za MMF neprihvatljivo, pojašnjava Blic. Odgađanje sastanka u MMF-u za Srbiju praktički znači da ne može povuči niti euro od tog iznosa i što je još veći problem, kršenje dogovora s MMF-om smanjuje ugled Srbije pred investitorima, što može utjecati na pad kreditnog rejtinga, a time povećanje kamatnih stopa, objašnjavaju financijski analitičari.

MMF je priopćio kako se revizija prvog aranžmana iz predostrožnosti odlaže zato što srpski proračun usvojen zadnjeg radnog dana prošle godine nije u skladu s dogovorom s MMF-om.

"Povećanje javnog duga kroz izdavanje dužničkih papira i jamstava i planirana sredstva za investicije nisu u skladu s dogovorom proračunu koji je postigao MMF sa Vladom i zato se revizija odlaže" - navodi se u priopćenju ove institucije koje prenosi Blic.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 156

SP
spade32
10:15 22.01.2012.

pitanje..mislite da je stvarno za sve kriv hdz ?

OB
-obrisani-
22:10 22.01.2012.

hahahaha Orke se kaze konju srpski to ste vi a Hrvati su Uruk-hai,Bosanci su Hobiti a Aragon se jos nije pojavio

OB
-obrisani-
20:04 21.01.2012.

Pokusali obmanuti MMF.... Obmanjuju cijeli svijet vec 20godina,nije nista novo...