Besplatna riba

Stari hrašćanski ribiči i mlinari na Nikolinje se prisjećaju tradicije

Foto: 'Krunoslav Petric/PIXSELL'
Stari hrašćanski ribiči i mlinari na Nikolinje se prisjećaju tradicije
05.12.2010.
u 13:48
Skupit će se u gostionici Lord u Gornjem Hrašćanu, a pečena riba i fiš paprikaš biti će besplatni
Pogledaj originalni članak

Kako je sv. Nikola zaštitnik ribolovaca, mornara i svih koji žive ili su živjeli od vode (mlinari), u Gornjem Hrašćanu će ponedjeljak obilježiti uz riblje specijalitete. U 16 sati u kapelici sv. Roka misno je slavlje, a pola sata poslije svi se sele u gostionicu Lord. Naime, sve će ribe kod gazde Vitomira Rajtera biti besplatne.

– Ribiči su nalovili različite dravske ribe, a mi smo pribavili pastrve iz Bele. Njih ćemo peći. A za fiš paprikaš kupili smo amura i tolstolobika – kaže Rajter i dodaje da je riječ o tradiciji koja je zamrla šezdesetih, ali su je Hrašćinčari obnovili.

Naime, ribari bi se na Nikolinje našli kod nekoga od njih i priredili veselicu. A mlinari, kojih je u blizini, na rijeci Dravi bilo 15-ak, taj dan nisu radili.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IV
ivopivo
22:59 09.01.2011.

ljep obicaj, ali ja sam negdje procitao da je sv.Nikola zastitnik prostitutki jer im je navodno davao novac da bi im pomogao da to nemoraju vise raditi(nije zaj....cija) svaka cast ribarima i mlinarima na obnovi starog obicaja samo nek se paze da im se politicari neusuljajo u to jer ce usrati kao i sve drugo(da ne nabrajam)