VAŽNO JE REĆI

Što mislite

15.04.2004.
u 00:00
o novom prijedlogu državne mature?
Pogledaj originalni članak

Novi prijedlog za državnu maturu hvale je vrijedan. Ako dobro razumijem, riječ je o četiri predmeta - materinski jezik, matematika, strani jezik i informatika. Učenik mora izabrati tri od ova četiri predmata za polaganje ispita zrelosti - mature. Ako je to to, onda se slažem s tim. Ali dvije tisuće pitanja od kojih se izabere deset po svakom od ta tri predmeta izgleda previše za bilo kojeg učenika.

Usporedbe radi, u SAD-u se ne polaže matura. Kad učenik prođe zadnji razred gimnazije, to je kraj. Da bi se učenik, koji je završio gimnaziju (bez mature) upisao na fakultet, mora proći jedan od dva testa: ACT ili SAT test, koji imaju stotinu ili malo više pitanja iz matematike, engleskog i znanosti (kemije, fizike i biologije). Mislim da bi se nešto slično moglo napraviti i u Hrvatskoj. Umjesto dvije tisuće pitanja napraviti 150 pitanja, iz svakog predmeta po 50, koja bi općenito pokrila gradivo iz tri obvezna premeta.

Mirko Udovičić

mudovicic@wi.rr.com

Ideja državne mature je odlična, ali prijedlog gospodina Vladimira Paara o provođenju te mature je totalni apsurd apsurd! Dvije tisuće pitanja iz svakog predmeta koji se polaže, od kojih bi se izabralo 10? Ne znam što bi se time postiglo, osim možda gomila živčanih maturanata koji bi se još više zgrozili dok bi buljili u tisuće i tisuće pitanja, ne znajući gdje je početak a gdje kraj! A povrh svega, kompjutorski izvući pitanja na dan mature!

Sva pitanja na državnoj maturi bi trebala već unaprijed biti određena, odobrena i takva da se sa sigurnošću mogu riješiti u vremenskom ograničenju koje će svaki učenik imati.

Cilj mature ne bi trebao biti da učenik ponovi svaki detalj koji je naučio u četiri godine, jer je to naprosto glupo i nemoguće, nego da zavrsi srednju školu s praktičnim znanjem koje će mu koristiti u životu i daljnjem obrazovanju.

Ana A.

ana_a1999@yahoo.com

Državni ispit umjesto mature! S kojim bi svak mogao na fakultet po svojem izboru. I svakome tko želi polagati taj ispit dati mogućnost daljnjeg obrazovanja i napredovanja!

Matt Repar

repar2665@voyager.net

Pogledajte na vecernji.hr