Što smijete unijeti na državnu maturu?

15.03.2009.
u 21:21
Pogledaj originalni članak

Kako što bolje napisati pokusnu državnu maturu pitanje je koje muči sve đake trećih razreda gimnazija. Ništa čudno jer će prve ispite polagati za malo više od 15 dana. Prvi su na redu ispiti iz materinskih jezika nacionalnih manjina koji će se pisati 31. ožujka u 9 sati. Ispit iz hrvatskoga jezika – osnovnu i višu razinu – učenici će pisati 2. travnja također u 9 sati. Sve ostale ispite iz obveznih i izbornih predmeta učenici trećih razreda pisat će do 22. travnja.

Najduže 180 minuta
U jednom danu đaci mogu polagati samo jedan ispit iz obveznog dijela državne mature (hrvatski, matematika, strani jezik) te najviše dva ispita iz izbornoga dijela mature. Ispiti će se pisati u školi i ni jedan neće trajati duže od 180 minuta.

– Svi đaci znaju pravila ponašanja na ispitu. To znači da sa sobom moraju donijeti dokument sa slikom, osobnu ili putovnicu. Na stolu mogu imati samo pribor za pisanje i crtanje te bocu vode. U ispitnu prostoriju ne mogu unositi mobitele i druge slične uređaje i na ispit moraju doći pola sata prije – objašnjava Snježana Žibert, ispitna koordinatorica u zagrebačkoj XV. gimnaziji. Ako neki učenik zaboravi sa sobom na ispit donijeti dokument s fotografijom, svejedno će moći pisati ispit, ali će dežurni nastavnik o tome napisati zapisnik.

Opravdano kašnjenje
Bitno je znati da se ispitu može pristupiti i ako se zakasni manje od 30 minuta, ali se vrijeme polaganja tada neće produljiti. Ako iz opravdanih razloga đak zakasni na ispit više od 30 minuta, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja omogućit će mu polaganje ispita u idućem ispitnom roku.

Učenici koji u svojim školama moraju ići na popravne ispite iz pojedinih nastavnih predmeta, prvo se moraju pripremiti za te ispite i na njima dobiti prolaznu ocjenu. Nakon toga prijavit će se na državnu maturu, a u svakoj školskoj godini predviđena su tri roka za polaganje državne mature. Tko ne položi državnu maturu prvi puta, ima mogućnost prijaviti se za jedan od sljedećih rokova.

Pogledajte na vecernji.hr