Desetero novinara u sudnici je dvaput gledalo snimku

Što su novinari vidjeli i izvijestili o smrtonosnom hicu u Grbavca

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Što su novinari vidjeli i izvijestili o smrtonosnom hicu u Grbavca
13.11.2009.
u 20:33
Svi su novinari isto gledali, i to dvaput, ali vidjeli su različito i samo nekoliko sati nakon događaja o tome je svaki na svoj način izvijestio.
Pogledaj originalni članak

Svjedočenja desetero novinara o tome što su vidjeli u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na snimkama pogibije policajca Ivana Grbavca u tijeku krvave pljačke u Sesvetama primjer je za anale sudske psihologije, ali i medijskog izvještavanja iz sudnice.

Svi su novinari isto gledali, i to dvaput, ali vidjeli su različito i samo nekoliko sati nakon događaja o tome je svaki na svoj način izvijestio. Inače, takvi primjeri u sudskoj psihologiji nisu rijetkost.

“Najvjerojatniji” ubojica

Valja istaknuti i da su svi novinari bili pripremljeni da se trebaju usredotočiti baš na smrtonosni hitac u policajca te su snimke gledali u psihološki stabilnim i mirnim okolnostima.

Na ovom primjeru vidi se kako je teško biti svjedok, ali i sudac koji treba ocijeniti kojem svjedoku može pokloniti vjeru da je uistinu vidio ono o čemu svjedoči. Većini novinara snimke pljačke s osam nadzornih kamera nisu pomogle u razjašnjavanju pogibije policajca Ivana Grbavca, nekima se “čini” da ga je optuženi ubio, a svakako je najzanimljiviji primjer izvještavanja pružila javna televizija.

Naime, urednik Dnevnika Zoran Šprajc, iako nije bio u sudnici, zaključio je da je Grbavca “najvjerojatnije ipak ubio Dužnović te da nije stradao od metka svojih kolega policajaca, kako se posljednjih tjedana nagađalo”, dok se novinar o Šprajcovu nagađanju u samom prilogu koji je uslijedio o tomu uopće nije očitovao.

T-portal jasno vidio

Kolegu Dušana Miljuša iz Jutarnjeg lista videozapisi su uvjerili da je smrtonosni hitac ispalio Dužnović, dok je T-portal, koji nije imao novinara u sudnici, bio još određeniji od njega pa su izvijestili da snimke “jasno pokazuju kako je policajca ubio Kazimir Dužnović”.

Inače, ni sudsko vijeće očito nije posve sigurno što su vidjeli te su sve nejasnoće odlučili riješiti kombiniranim sudsko-medicinskim i balističkim vještačenjem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar sultan46
sultan46
07:43 14.11.2009.

Hahhahahha pa sta se cudite novinarima..ima njih koji su sa mrtvacima pravili intervjuee...pisu gluposti da bi prodali sto vise primjeraka...

OB
-obrisani-
06:57 15.11.2009.

bolje da je sudstvo pozvalo vidovnjake da kažu što su vidjeli...možda vidoviti milan zna najbolje

Avatar Ivica6
Ivica6
15:36 15.11.2009.

Sramotno je sa strane suca očekivati da mu novinari sude i svjedoče, iako nisu nazočili samom događaju! Činjenica je da je PLJAČKAŠ dugim oružjem išau u pljačku, prvi zapucao i da je bilo mrtvih! KRIV JE! Ostalo mogu biti detalji o kojima bi se mogli provesti postupci (postupanje i obučenost policajaca, odgovornost policije i ministarstva itd.), ali zvati novinare da objasne što oni vide na snimci ili kako su vidjeli događaj KOJI SE ZBIO DOK NJIH NIJE BILO... to su nebuloze. Ponavljam, kriv je, najmanje 40 godina zatvora pojačane sigurnosti s radnom obvezom. A plaću koju dobije kroz tu radnu obvezu donirati obitelji poginulog i ranjenih policajaca!