RAT U IRAKU

Stranci i dalje na meti pobunjenika

14.04.2004.
u 00:00
U hotelu Palestina u Bagdadu jučer je uhićen bliski suradnik Muqtade As-Sadra
Pogledaj originalni članak

Jučer su irački pobunjenici oslobodili trojicu ruskih te petoricu ukrajinskih inženjera koje su bili uzeli kao taoce. Stoga je ruska tvrtka Tekhpromeexport odlučila povući svojih 370 radnika koji rade na obnovi Iraka. No pobunjenici i dalje odbijaju osloboditi Japance koje su uzeli kao taoce prije nekoliko dana ne odustajući od svojih uvjeta - za njihovo oslobađanje traže, naime, odlazak japanskih trupa iz Iraka. Između američkih snaga i pobunjenika i jučer su se vodile borbe usprkos činjenici da su obje strane pristale na prekid vatre. U Falluji je raketom srušen američki helikopter "apache", a napadnut je i američki konvoj koji se kretao prema Najafu.

Jučer je u jednom hotelu u Bagdadu uhićen i bliski suradnik radikalnog šijitskog klerika Muqtade As-Sadra. Riječ je o Hazemu Al-Arajiju, koji je uhićen u trenutku kad je napuštao hotel "Palestina" u Bagdadu nakon što je intervju dao talijanskim novinarima. Odveden je na ispitivanje, no čini se da američke okupacijske snage ne znaju gdje se skriva Muqtada As-Sadr, koji je odlučno odbio njihov zahtjev da raspusti svoju paravojsku. Iračke sigurnosne snage ponovno su preuzele kontrolu nad Najafom, koji su do prekjučer držali pristaše As-Sadra.

Uprkos naznakama da savezničke snage imaju uspjeha u obuzdavanju pobune, glavni zapovjednik američkih postrojba u Iraku general John Abizaid zatražio je još dvije brigade, odnosno desetak tisuće vojnika, pripadnika mobilnih borbenih postrojba za brzu akciju. Dodao je također da će neke trupe koje su se trebale vratiti kući zasigurno u Iraku ostati još neko vrijeme.

Marina ŠERIĆ

Pogledajte na vecernji.hr