TKO IM UPLAĆUJE

Stranke s najviše donacija u 2023.: HDZ 51.000 eura, Zagreb je naš 24.000 eura

Foto: Zagreb je Naš!/Facebook
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomaševi? kandidat je za gradona?elnika platforme Zagreb je naš
23.07.2023.
u 17:10
Pedesetak bivših kuna iznos je koji je najčešći za Zagreb je naš!, ali ima donacija i po nekoliko stotina eura, koje su svojoj stranci davali uglavnom predsjednici zagrebačkih mjesnih odbora, s tim da je rekorderka, s 300 eura, Karla Vitali, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Kanal
Pogledaj originalni članak

Kamen po kamen – palača, cent po cent – 24 tisuće eura. Da se i sitno računa, posve je jasno članovima Zagreb je naš!, stranci koja je u prvih šest mjeseci ove godine upravo na uglavnom malim donacijama skupila popriličan iznos. Primili su čak 979 uplata, s tim da je najveća bila 300 eura, a za usporedbu, HDZ je samo od dviju donatorskih tvrtki dobio više od njih; 25 tisuća eura.

Na tu ćemo političku opciju nešto kasnije, zadržat ćemo se prvo na ovoj iz koje potječe zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Prosječno 163 donatora imali su mjesečno, odnosno svaki im je dan ove godine stiglo otprilike pet uplata, a one su uglavnom između šest i 20 eura iako ima i onih nešto izdašnijih, ali i skromnijih, poput 0,87 eura koje im je koncem ožujka poklonila gospođa Ana Podnar.

Pedesetak bivših kuna iznos je koji je najčešći za Zagreb je naš!, ali, kao što smo i spomenuli, ima donacija i po nekoliko stotina eura, koje su svojoj stranci davali uglavnom predsjednici zagrebačkih mjesnih odbora, s tim da je rekorderka, s 300 eura, Karla Vitali, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Kanal.

Nije Zagreb je naš!, kao što se moglo i naslutiti iz naše usporedbe s HDZ-om, stranka s najviše polugodišnjih donacija, ta titula ide opciji koju predvodi Andrej Plenković. Nešto manje od 51 tisuću eura stiglo je u 2023. na račun HDZ-a, ali kod njih nema "cent po cent" jer najmanja donacija bila je 260 eura, s tim da i taj navod treba staviti u kontekst, a on je takav da iznos dolazi od iste osobe koja je 260 eura dala u ožujku, ali i u lipnju.

VEZANI ČLANCI:

Od poznatijih imena na donatorskoj listi ono je Dinka Beakovića, primorsko-goranskog HDZ-ovca koji je dao dvije tisuće eura, te Stanka Gačića, voditelja maksimirskog HDZ-a i nekadašnjeg direktora Tržnica, koji je izdvojio 1100 eura, dok su ovoj stranci najveći iznosi stigli od tvrtki. Po 10 tisuća eura dali su Doctype d.o.o. i Bistra d.o.o., 15 tisuća došlo je od Radnika d.d., pet tisuća dao je Ribili d.o.o., a još tri tisuće Đurkin d.o.o. HDZ-u, stoga, nije bilo ni pretjerano teško skupiti 50.970 eura od svega 15 donacija te odnijeti titulu onih koji dobrovoljnim uplatama skupe najviše sredstava.

Da će upravo ta stranka biti na vrhu po donacijama, vijest je koja se ponavlja već godinama, a u posljednje vrijeme Zagreb je naš! čvrsto drži titulu "viceprvaka". Oni koji su mislili da će ih slijediti, primjerice, SDP, Most, Domovinski pokret ili bilo koja druga "poznatija" parlamentarna stranka, prevarili su se jer na trećem je mjestu Odlučnost i pravednost (OIP), koju je lani osnovala saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Ona je, podsjetimo, na Gornji grad stigla na listi DP-a predvođenog tada još Miroslavom Škorom, a sad je skupila tek nešto manje od 12 tisuća eura od 29 pojedinačnih uplata. Pedeset eura iznose one najmanje, a najviša, 3097,13 eura, stigla je iz dijaspore, točnije od Marka Franovića, kojeg nazivaju "liderom hrvatske zajednice u Australiji".

Posebno velike pojedinačne donacije nije zabilježio SDP, koji je ukupno u pola godine skupio 9894,53 eura, s tim je velika većina, od osam tisuća, stigla s četiri strane; od soboslikarskog obrta Branka Jušića, Gorana Palčevskog, Kristiana Pahljine i Petra Mamule koji su dali po dvije tisuće, koliko je stranka i najviše dobivala, dok je najmanja zabilježena uplata sedam eura.

Svoja 84 eura u ime stranke odvojio je, primjerice, i Ivan Račan, dok je predsjednik požeško-slavonske podružnice SDP-a Mitar Obradović upisao tri uplate; jednu od 318, drugu od 232 i treću od 595 eura. Da ne zbrajate sami, to je 1145 eura, otprilike polovica iznosa koji je Most skupio sveukupno. Na njihovu računu za donacije ima 2265,44 eura, što je i dalje deset puta više od onoga što je skupio Domovinski pokret. Dvije donacije oni su zabilježili u prvoj polovici ove godine; obje u siječnju, s tim da je jedna iznosila 200, a druga 13,27 eura. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.