Konferencija

Strateški ciljevi na čekanju: Stvaraju li zakoni i porezi prepreke ili prilike?

Foto: Večernji list
Strateški ciljevi na čekanju: Stvaraju li zakoni i porezi prepreke ili prilike?
28.10.2024.
u 16:57
U hotelu Pullman u Zagrebu, 31. listopada, vodeći stručnjaci iz različitih industrija okupit će se na panelu pod nazivom "Strateški ciljevi na čekanju: Stvaraju li zakoni i porezi prepreke ili prilike?”. U vremenu kada Hrvatska balansira između potrebe za gospodarskim rastom i odgovaranjem na klimatske i tehnološke izazove, pitanje je može li zakonski i porezni okvir biti alat za stabilnost i konkurentnost ili, pak, predstavlja kočnicu za razvoj.
Pogledaj originalni članak

Sudionici panela među kojima su Nikola Dujmović (Span), Stanko Kršlović (Philip Morris), Martina Mataić Škugor (Opereta), državna tajnica iz Ministarstva financija Tereza Rogić Lugarić i državni tajnik Ministarstva gospodarstva Goran Romek – podijelit će svoja iskustva iz turizma, duhanske industrije, IT-a i tržišta nekretnina, otkrivajući na koji način zakoni i porezi usmjeravaju ili koče inovacije i investicije u njihovim sektorima. Panel će moderirati Lana Kovačević iz Večernjeg lista.

Fleksibilna regulativa ili kašnjenje za promjenama?

Zakonodavni okvir često prati trendove tek kada je već prekasno, ističu mnogi stručnjaci. Porezna politika, umjesto da omogući predvidljivost i prilagodljivost specifičnim potrebama, nerijetko nameće jedinstvene uvjete različitim industrijama i proizvodima, usporavajući prilagodbu gospodarstva. Sudionici panela govorit će o tome kako trenutni zakoni i porezi utječu na konkurentnost njihovih sektora te što je potrebno da bi regulativa i porezni okvir postali alat za podršku gospodarskog rasta i razvoja.

Turizam

Novi zakon o turizmu, donesen početkom godine, stavlja naglasak na održivi razvoj, zaštitu resursa i poticanje investicija. No, promjena dolazi kasno za destinacije koje već godinama trpe zbog masovnog turizma i devastacije prostora, dok hotelski sektor nosi nesrazmjerno porezno opterećenje u usporedbi s privatnim smještajem. Koliko su ove regulative zaista usmjerene prema dugoročnoj održivosti turizma?

Duhanska industrija

Uz tehnološke inovacije u proizvodnji bezdimnih proizvoda, industrija poziva na prilagodbu zakonodavnog okvira koji bi prepoznao potencijal za smanjenje rizika za javno zdravlje. No, trenutna regulativa još uvijek tretira tradicionalne i nove proizvode pod istim uvjetima, što predstavlja gubitke i propuštene prilike za javno zdravlje.

Nekretnine 

Visoke cijene nekretnina i problem dostupnosti stambenih jedinica postali su akutna pitanja za mnoge građane. Panel će analizirati kako bi zakonske i porezne izmjene mogle utjecati na tržište nekretnina i olakšati pristupačnost stanovanja, ali i potaknuti stabilniji rast kroz investicije.

IT sektor

Brzi razvoj tehnologije i inovacija doveo je do prevelikog utjecaja tehnoloških giganata na tržište, a kašnjenje zakonskog okvira omogućilo je monopolističke prakse. Hrvatska i EU sada traže načine za postavljanje jasnijih okvira za regulaciju digitalnog tržišta, no pitanje je hoće li pravna regulativa uspjeti držati korak s brzinom kojom se razvijaju umjetna inteligencija i nove tehnologije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr