NAPADAJU U ROJEVIMA

Nova strašna ruska taktika: Kakvi su to dronovi kamikaze koji siju paniku po Kijevu

Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
FILE PHOTO: Part of an unmanned aerial vehicle, what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136 is seen after been shot down in Odesa
Foto: Stringer/REUTERS
Parts of an unmanned aerial vehicle, what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136 are seen at a site of Russian strike in Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS
Parts of an unmanned aerial vehicle, what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136 are seen at a site of Russian strike in Kharkiv
17.10.2022.
u 08:11
Drugim riječima, na jednu metu lansira se pet do šest, pa čak i više kamikaza dronova, pod pretpostavkom da će nekoliko njih ispuniti svoj zadatak", ustvrdio je Katkov.
Pogledaj originalni članak

Građani Kijeva probudili su se jutros uz zvukove sirene zbog novih napada na grad. Predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak tvrdi kako su grad napale dronovi kamikaze. "Glavni grad su napali dronovi kamikaze", napisao je Jermak na društvenim mrežama i dodao: "Potrebno nam je više sustava protuzračne obrane i to što je prije moguće. Nemamo vremena za spore akcije. Više oružja za obranu neba i uništavanje neprijatelja".

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je pak objavio fotografiju ostataka jednog od drona koji je napao grad.

Što su dronovi kamikaze?

Dron kamikaze su obično lansirani u paru, te imaju otprilike oko 200 kg. Dron je naoružan s bojnom glavom. Iako službeno navodi kako ima domet od oko 2000 km, vjeruje se kako je domet ustvari nekoliko stotina kilometra. The Guardian navodi kako su ukrajinske snage povremeno imale problema s praćenjem i rušenjem dronova.

Oleg Katkov koji radi za ukrajinsku konzultantsku kompaniju Defence Express sugerirao je u nedavnom intervjuu da su dronovi vjerojatno relativno niske tehnologije (jednostavna tehnologija o.a), sastavljeni od dijelova koji se lako mogu kupiti online te su za navigaciju služe civilnim GPS sustavom, a njihova učinkovitost proizlazi iz njihovog broja.

“Budući da je ova oprema sastavljena od dijelova niske kvalitete, pouzdanost će biti niska. Zato taktika korištenja ovih UAV-a (besposadnih letjelica) uključuje njihovu upotrebu u tzv. roju. Drugim riječima, na jednu metu lansira se pet do šest, pa čak i više dronova kamikaza, pod pretpostavkom da će nekoliko njih ispuniti svoj zadatak", ustvrdio je Katkov.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

VIDEO: Pokolj u ruskoj bazi: 11 mrtvih i 15 ranjenih. 'To je teroristički napad'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar Maks:
Maks:
14:23 17.10.2022.

Eto Putler spao na šiitsku tehniku, "druga vojna sila🤗

DU
Deleted user
10:42 17.10.2022.

Čini se da je Baryaktar out, iranski dronovi in

MO
modovisisajteMaraschino
10:52 17.10.2022.

Napadi na civile. Orci nemaju morala ni čovječnosti...