PROMO

Studij koji te priprema za život

Foto: Privatani album
Aspira
Foto: Privatani album
Aspira
Foto: Privatani album
Aspira
Foto: Privatani album
Aspira
Foto: Privatani album
Aspira
28.07.2020.
u 13:03
Kod nas student nije broj, sve je upravo prema studentu orijentirano. Sa svakim se zaista radi aktivno, sudjeluju zajednički u projektima, potiče ih se, radi se i praktično i individualno – ističe dekan Alen Jerkunica
Pogledaj originalni članak

Sjećate se svih onih filmova gdje se prikazuje suradnja studenata i profesora, pa njihov odnos koji je gotovo pa roditeljski, pa način na koji se komunicira? Koliko vas je o tome sanjarilo? Ne trebate tražiti dalje od svoga praga, Split ima upravo takav fakultet, Visoku školu "Aspira" koja je, uvijek prva pa i ovoga puta – organizirala online prijemne postupke. Reagirali su odmah. Kako je i red. - Kod nas student nije broj, sve je upravo prema studentu orijentirano.

Foto: Privatani album
Našim polaznicima trudimo se pronaći im posao i prije negoli steknu diplomu - kaže nam dekan Alen Jerkunica
Sa svakim se zaista radi aktivno, sudjeluju zajednički u projektima, potiče ih se, radi se i praktično i individualno – kazuje nam dekan Alen Jerkunica, dok doznajemo kako se tijekom studija kod "Aspire" odrađuje i terenska nastava i studijska putovanja, dolaze im gosti predavači, imaju dane karijera...

S obzirom na to da Visoka škola "Aspira" radi, i u Splitu, i u Zagrebu – svaki student ima mogućnost, recimo, jednu godinu studirati ovdje, a drugu u metropoli.

- Budućnost naših studenata nam je imperativ. Trudimo se pronaći im posao i prije negoli steknu diplomu, radimo to dijelom i kroz studentsku praksu - dodaje dekan objašnjavajući nam kako je "Aspira" jedini fakultet koji ima praksu od prve godine studija.

I za vrijeme korona-krize nastojali su studentima pružiti maksimalnu mogućnost da ono što su do tada imali "in vivo" imaju "online". Zato su od prvog dana krize krenuli s takvom nastavom. Dobro su oni to iskoordinirali, i sa studentima, i s nastavnicima, imali su svakodnevne sastanke, redovna obraćanja studentima.

- Pokušali smo ih smiriti, dati im podršku, vratiti im osjećaj sigurnosti i mislim da smo priveli ovu akademsku godinu kraju uspješno – veli nam.

Koroni usprkos, ni na trenutak nisu prestali komunicirati s poslodavcima. Održali su tri sastanka gospodarskog savjeta, to je tijelo Visoke škole "Aspira", gdje su uključeni poslodavci iz područja njihovih studija, iz područja hotelijerstva i turizma, iz programskog inženjerstva - računarstva, iz gastronomije, kao i sportskog menadžmenta.

- Poslodavci su nam važni, oni nam ukazuju ako je i gdje je moguće poboljšati kurikulum, isto tako i sudjeluju aktivno u zajedničkim projektima. Naši studenti su krenuli na praksu, iako je to teže organizirati sad nego inače, no ni trena nismo pomišljali na zaustavljanje, potrudili smo se da odrade to na vrijeme – zaključuje dekan Jerkunica.

A mi smo malo proćakulali sa studentima "Aspire" i među njima pronašli Luciju Marasović, studenticu pete godine sportskog menadžmenta. Kroz cijelo dosadašnje školovanje na "Aspiri" radila je praksu na raznim sportskim događajima, i više sati negoli je bilo potrebno za obavljanje obvezne stručne prakse. Lucija je trenutno na praksi u KK Split.

Foto: Privatani album
Lucija Marasović, studentica Aspire trenutno na praksi u KK Split

- Na svakom sportskom događaju tražila sam priliku naučiti nešto novo o organizaciji sportskih natjecanja. "Aspira" svake godine organizira Dan karijera, na kojem se studentima pruža prilika upoznati buduće poslodavce, tako sam i stupila u kontakt s RK-om Nada – govori nam Lucija.

Niti pola godine kasnije su je zvali jer im je bila potrebna osoba za rad na organizaciji. Tako je počelo njezino stručno osposobljavanje.

- Započela sam rad na organizaciji EGOR festivala (veteransko ragbi natjecanje, op.a.) na kojem je bilo skoro 900 natjecatelja iz cijelog svijeta. Iskustvo rada na tako velikom događaju bilo je iskustvo koje će mi puno značiti u daljnjem razvoju. Neprepričljivo – smije se Lucija.

Upoznala se s ciljevima i poslovanjem RK-a Nada, stekla iskustvo za lakši pronalazak posla u budućnosti i sve to paralelno – studij i rad.

- "Aspira" mi redovno pruža mogućnost upoznavanja potencijalnih poslodavaca. Na petoj godini sam odlučila paralelno upisati još jedan fakultet, ali ovaj put državni. Tek sad vidim pravu razliku između privatnog i državnog fakulteta. Da sam sad opet u poziciji da moram birati fakultet, odabrala bih privatni. Smatram da je ulaganje u znanje jako dobra investicija. Na "Aspiri" dobijemo vrijednost za uložen novac. Velika je podrška profesora u svemu što radimo, tako da to uvelike olakšava studiranje, imamo mogućnost konzultacija kada nam je potrebno, kao i redovni kontakt preko maila – priča nam.

Sad tek vidi, priznaje, što studentu znači kada mu profesori u rekordnom vremenu odgovaraju na mailove...

- Svi potrebni materijali su nam na jednom mjestu i sve je jasno objašnjeno. Na vrijeme dobijemo sve potrebne informacije, sve naše studentske obveze su jasne već na početku svakog semestra i na početku svakog kolegija – veli nam, stidljivo priznajući da je na drugoj godini studija postala dobitnica Dekanove nagrade, koja joj je bila veliki poticaj za daljnji rad.

Na drugoj godini gastronomije u Visokoj školi "Aspira" upoznajemo Mihovila Vežu, dolazi iz Brista, obiteljski se Veže bave turizmom i tu Mihovil i vidi svoju budućnost.

- Želim otvoriti svoj restoran i baš zbog toga odlučio sam da je "Aspira" pravi izbor za mene. Iskreno, da nisam upisao ovaj fakultet možda nikad ne bih shvatio koliko mi sviđa ovaj posao – veli nam.

Na faksu mu je dobro, kaže, profesori izlaze u susret studentima, pogotovo onima koji studiraju uz rad.

- Kod pronalaska stručne prakse studenti imaju mogućnost sami izabrati restoran ili im faks može izabrati neki po svojem odabiru. Ja sam ove godine izabrao restoran "Noel" u Zagrebu. Uvijek težim najboljem, zato je "Noel" bio moj odabir – kazuje nam Mihovil.

- Praksu za ovu godinu sam odradio, al mi se toliko svidjelo tu da sam pitao chefa da ostanem raditi sezonu i evo, ostao. Moram priznati da mi nije bilo lako u početku, pogotovo kada usporedim moje iskustvo i renomiranost ovog restorana. Naime, chef u restoranu je Bruno Vokal, koji je proglašen za najboljeg mladog chefa u Hrvatskoj i velika mi je čast raditi s njim. Uvijek pomogne što god treba. Cijelo osoblje u kuhinji je odlično i atmosfera je super. Radi se puno, posla ima, al kad radiš ono što voliš, stvarno ništa nije teško – ostavljamo Mihovila da radi.

Foto: Privatani album
Mihovil Veža i ekipa iz „Noela“

Tea Mateta je diplomirala na smjeru Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, nagrađena je tijekom studija Dekanovom nagradom. Na pravom je mjestu, zadovoljna i sretna, ali i zahvalna svima koji su joj na ovom dijelu životnog puta bili podrška i pomoć. Kaže nam tako da joj je mentorica Duška Žižak bila važna karika i vrijedna razvojna podrška, uvijek spremna pomoći i dati savjet u podupiranju Teina razvoja i vještina.

Foto: Privatani album
Tea Mateta

- "Aspira" je studij inovacije, kako tehnološke, jednako tako i suvremenih znanja, uz pregršt gostujućih predavača i vrhunskih stručnjaka s različitih područja. Pruža individualan pristup svakom studentu i pravi je spoj teorijskog i praktičnog – pojašnjava nam Tea i dodaje:

- Kroz Dane karijera započeo je i moj put u hotelijerstvu, upravo tako sam stekla iskustvo u splitskim hotelima s 5 zvjezdica. Praktičan rad na recepciji splitskih visokokategornika rezultirao je i sezonskim zaposlenjem – veli nam, sretna što živi svoje snove.

- Ostvarivanjem raznoraznih kontakata kroz studiranje, na zadnjoj godini studija sam dobila priliku raditi na izvrsnom projektu otvaranja novog hotela u Splitu na Bačvicama i nakon završetka studija dobila sam posao u odjelu prodaje i marketinga. Same navedene činjenice govore u prilog tome da je uspjeh zajamčen uz dovoljno truda, rada i upornosti – veli nam zadovoljno mlada stručnjakinja.

VRHUNSKE MOGUĆNOSTI – "Velika perspektiva je u IT sektoru"

Filip Jakovčević je stipendist tvrtke "Typeqast", zaslužio ju je kao student treće godine Programskog inženjerstva.

- Odlučio sam se za računarstvo jer je IT sektor trenutno jedan od najperspektivnijih sektora na tržištu. Na "Aspiri" mi se nudilo programiranje od prvog semestra, i to se pokazalo kao pun pogodak, jer je studiranje na "Aspiri" divno iskustvo. Pruža mi priliku rada s mnogim profesorima i asistentima koji su vrhunski stručnjaci u svome području – kazuje nam budući IT-jevac.

Na "Aspiri" se nastava izvodi u manjim grupama pa profesori imaju mogućnost posvetiti se svakom studentu. Ono što razlikuje ovaj studij računarstva od drugih je to što se programira od početka, to što je u stručnim predmetima naglasak na projektima i praktičnom znanju.

Foto: Privatani album
Filip Jakovčević stipendist tvrtke "Typeqast"

- "Aspira" ima praksu od prve godine, a to nam pomaže kako bismo se upoznali s procesima izrade softwarea unutar neke tvrtke i kako bismo bili spremni za tržište rada pri završetku fakulteta – objašnjava nam Filip.

www.aspira.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr